:

Így mehetünk húsvétkor a tengerhez – szombat éjjel megváltoznak a horvátországi beutazás szabályai

Így mehetünk húsvétkor a tengerhez – szombat éjjel megváltoznak a horvátországi beutazás szabályai

Könnyített beutazási szabályokkal és jelentős kikötői beruházásokkal készül a turisztikai szezonra Horvátország.

Április 9-én éjfélkor Horvátországban hatályba lép a Horvát Köztársaság határátkelőhelyein történő átlépés ideiglenes korlátozásáról szóló határozat, de lényegesen leegyszerűsített szempontok szerint.

Az EU-tagországokból Horvátországba érkező személyeknek nincs szükségük Covid-tanúsítványra. A magyaroknak személyi igazolványon vagy útlevélen kívül más okmányokkal nem kell rendelkezniük a Horvátországba történő belépéshez. A Horvátországba érkező harmadik országbeli állampolgároknak meg kell felelniük a járványügyi feltételeknek, azaz covid-tanúsítvánnyal kell rendelkezniük.

Horvátországban szintén holnaptól eltörlik a maszk viselésének kötelezettségét, kivéve az egészségügyi ellátást végző és a szociális intézményeket.

A Horvát Köztársaság Polgári Védelmi Parancsnoksága ezen felül határozott a bárok és a szórakozóhelyek munkaidejére vonatkozó korlátozások eltörléséről is.

Házfalon lóghatsz és levágják a fejed a horvát építészek világmárkává lett múzeumában – már itthon is

Húsvétra könnyítenek

A hagyományosan nagyobb külföldi vendégszámot generáló húsvéti ünnepeket megelőzően Nikolina Brnjac, horvát turisztikai és sportminisztere így nyilatkozott:

„Horvátország a világjárvány kezdete óta nagy figyelmet fordít vendégeink és állampolgáraink biztonságára, és ez a jövőben is így lesz. Azáltal, hogy az Európai Unió állampolgárai számára a Horvátországba történő beutazáskor eltöröltük a covid-tanúsítvány bemutatásának kötelezettségét, jelentősen megkönnyítjük az ideérkezők utazásának folyamatát. Mindenkit szeretettel várunk és kellemes horvátországi tartózkodást kívánunk.”

Egy kis statisztika

2022-ben eddig több mint 11 000 vendéget és közel 35 000 vendégéjszakát regisztráltak a magyar piacról, ami a vendégszám tekintetében 380 százalékos, a vendégéjszakákat illetően 320 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Ringatózz orosz oligarchák jachtján! Bécsben

Gigaberuházások több kikötőben

A turisztikai szezon közeledtével Horvátország legnagyobb turisztikai kikötőhálózata, az Adriatic Croatia International (ACI) intenzíven dolgozik több stratégiai projekt megvalósításán.

Az ACI Marina Dubrovnikban egy part menti falat húznak fel, amely akár 220 méteres új vízparti területet biztosít majd a korábbiaknál akár négy-öt méterrel is hosszabb hajók érkezéséhez és kikötéséhez, valamint új víz-, csatorna- és elektromos hálózatokat, illetve világítást építenek ki. Emellett az Adria déli részének legnagyobb szervizzónájának kialakítását is tervezik, amely jelentősen javítja majd a hajózási szolgáltatásokat.

Az ACI egyik fő stratégiai fókusza azonban minden bizonnyal Horvátország legnagyobb hajózási projektje, a leendő ACI Marina Rijeka, amely a Porto Baross kikötőben fog megépülni. Az ACI harmincéves koncessziót kapott erre a tengeri területre, és a német Lürssen-csoporthoz tartozó Gitone-val együttműködve a következő néhány évben legalább 363 millió horvát kunát fektet be a kikötő megépítésébe.

Ez lesz Horvátország legnagyobb, 260 szuperjacht befogadására alkalmas kikötője, 5 horgonyos minősítéssel és megajachtok kikötési lehetőségével.

Nyitókép: Split kikötője / Forrás: ACI

The post Így mehetünk húsvétkor a tengerhez – szombat éjjel megváltoznak a horvátországi beutazás szabályai first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés