:

Reptér helyett nagy üzlet az oroszokkal: magyar milliárdos a legnagyobb horvát cégben

Reptér helyett nagy üzlet az oroszokkal: magyar milliárdos a legnagyobb horvát cégben

Az orosz Sberbank az ukrajnai háborúra válaszul bevezetett nyugati gazdasági szankciók miatt eladta 43 százalékos részesedését az 50 ezer munkavállalót foglalkoztató horvát Fortenova vállalatban a Jellinek Dániel többségi érdekeltségébe tartozó magyar-amerikai Indotek Csoportnak – számoltak be róla a horvát lapok a hétvégén. Az üzlet több szempontból is pikáns.

A hírt a Fortenova is megerősítette. Az árat nem közölték, de az akvizíciót még jóvá kell hagynia az illetékes szabályozó hatóságoknak – írta a Jutarnji List című horvát napilap.

Fabris Perusko, a Fortenova Csoport vezérigazgatója az adásvételi szerződés aláírását követően üdvözölte az Indotek belépését az új tulajdonosi struktúrába. Jelezte: hosszútávú stratégiai partnerként számítanak a magyar-amerikai alapra (Jellinek több mint 20 éve fekteti be az amerikai Stryker család pénzét a régióban, az amerikai milliárdos családdal személyesen is nagyon közeli a kapcsolata). Reményének adott hangot, hogy a következő néhány hónapban megérkezik a részvények vásárlásához és eladásához szükséges összes jóváhagyás is. 

Mit vettek? 

A Fortenova három alaptevékenysége a kis- és nagykereskedelem, az élelmiszeripar és mezőgazdaság. Több mint 30 millió fogyasztót szolgál ki nyolc délkelet-európai piacon – írja az MTI. A cégcsoportba tartozik a horvát Konzum kiskereskedelmi üzletlánc is.

Páratlan, hogy az élelmiszerellátás ilyen vertikuma legyen kiépítve egyetlen csoporton belül: a termőföldtől a kiskereskedelemig minden egy kézben van. 

Szintlépés előtt az Indotek?

A nemzetközi szintéren egyre aktívabb a már 14 országban jelenlévő Indotek, de most újabb szintlépés jöhet. A kiskereskedelembe olyan oldalról lépnek be, amihez a legjobban értenek: ingatlan és logisztika. Lesz kitől megtanulniuk a többit. 

Minden jel szerint az Indotek lesz a magyar Auchan 47 százalékos tulajdonosa is, a felek megegyeztek, a versenyhivatal jóváhagyása pedig több mint valószínű, főleg, hogy Jellinek kiszállt a kiskereskedelmi ingatlanokban érdekelt Diófa Alapkezelőből.Meghiúsult a ferihegyi repülőtér visszavásárlása, itt a magyar állam mellett konzorciumi partner volt az Indotek is, de a várható rossz gazdasági kilátások és a költségvetés helyzete miatt a kormány már korábban visszalépett. (Az erre szánt források így mehetnek más befektetésre.) A kétharmados felhatalmazást kapott kormány következő ciklusra tervezett nagy projektje lehet a kiskereskedelemben összehozni a magyar többségi tulajdont. Az eddigi próbálkozások rendre elbuktak, a piacra pedig ránőttek közben a hiperhatékony német diszkontláncok. Lázár János lehetséges visszatérésével újabb lendületet kaphat a törekvés.   Jellinek Dániel, az Indotek Csoport többségi tulajdonosa.

Miért szálltak ki az oroszok?

Az ukrajnai háború miatt az Európai Unió gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amelyek így érintették Horvátország legnagyobb vállalatát is, amelyben a Sberbank 43 százalékos részesedéssel rendelkezett. Az orosz pénzintézet a csődközelbe jutott Agrokor hitelezőjeként szerzett részesedést a két évig tartó rendkívüli eljárás után jogutódként megalakult Fortenova Csoportban, Délkelet-Európa legnagyobb élelmiszerkereskedő- és termelő vállalatában.

Ahol Kelet és Nyugat egyszer már egymásnak feszült 

A magyar Indotek megjelenése több szempontból is pikáns. Egyrészt, korábban egyes Agrokor-leánycégekre Csányi Sándor érdekeltségei is bejelentkeztek (a holding korábbi vezérével Csányi jó viszonyt ápol). Másrészt: ahogy arról a Forbes korábban is írt, az Agrokorban egymásnak feszült Oroszország és a Nyugat, a jogutód Fortenovában Jellinekék mellett egy amerikai befektetőcsoportnak lesz komoly részvénycsomagja. Így érdekes befektetői mix alakul ki.

Jellinek többször is beszélt arról, hogy nem tartja magát NER-es vállalkozónak, ugyanakkor tény, hogy számos üzlete volt Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor kormányfő lendületesen terjeszkedő vejével (a Diófa-részesedését is ő vette meg) vagy közvetlenül az állammal. Most pedig épp azért tudott beszállni az oroszok helyére, mert a Magyarország által is megszavazott szankciók miatt azok körül elfogyott a levegő – ugyanakkor az Orbán-kormány csak az elmúlt héten számos alkalommal helyezkedett szembe az EU-vel és a nyugati szövetségesekkel, például rubelben akar fizetni az orosz gázért, Zelenszkij ukrán elnököt pedig azzal vádolják, hogy Magyarországot “támadja”. 

The post Reptér helyett nagy üzlet az oroszokkal: magyar milliárdos a legnagyobb horvát cégben first appeared on Forbes.hu.