:

„Mint egy könnyű drog, olyan volt, ahogy jöttek egymás után az sms-ek” – egy civil összefogás már hárommilliót gyűjtött menekültek elszállásolására

„Mint egy könnyű drog, olyan volt, ahogy jöttek egymás után az sms-ek” – egy civil összefogás már hárommilliót gyűjtött menekültek elszállásolására

Guzsaly Péter, a lányokat kódolni tanító Skool egyik vezetője és a Forbes 30/30-as listáját is megjárt Major Attila Gábor, a Senso Média Zrt. igazgatóságának elnöke az ukrajnai háború kitörése után elindították a segítsvelünk.hu-t, ahol először barátaiktól kaptak pénzt ukrajnai menekültek elszállásolására. Most pedig a céges kapcsolatrendszerüket mozgósítják, hogy az éjszaka érkezők minél gyorsabban hotelszobához jussanak.

„A háború kitörése után két nappal, szombat reggeli kutyasétáltatás közben írtam ki először a privát Facebook-oldalamra, hogy elmennék bevásárolni az Ukrajnából érkező menekülteknek, aki akar, járuljon hozzá valamilyen összeggel. Két-három óra alatt több mint százezer forintot küldtek” – meséli Guzsaly Péter, aki bevallása szerint mindig is rajongója volt a civilek, például a Budapest Bike Maffia ténykedésének, ám az egészen eddig a pillanatig csak „aktív lét nélküli rajongás volt”. (Más kérdés, hogy maga a Skool is nonprofit szervezet: 2014 óta főleg középiskolás lányokat tanítanak kódolásra IT-cégek közreműködésével.)

Sokan segítenének, csak nem tudják, hogyan

Az élmény felvillanyozta Pétert, azt mondja,

mint egy könnyű drog, olyan volt, ahogy jöttek egymás után az utalásokról szóló sms-ek.

Két bevásárlókocsinyi konzervet, tisztálkodószert, babaholmit és fertőtlenítőszert vásárolt még aznap, aztán Major Attila Gábor barátja felajánlotta cége teherautóját, hogy azzal szállítsák el a segélyt az ukrán határra. Attila a Senso Média Zrt. alapítója, a 2018-as 30 sikeres magyar 30 alatt listáján is szerepelt. (A Senso által fejlesztett digitális információs pultokkal az ország szinte összes plázájában, különböző automata üzemanyagtöltő-állomásokon lehet találkozni, és ez a cég üzemelteti a BKK, illetve több hazai NB1-es focicsapat jegyértékesítő rendszerét is.)

A következő hétfőn már Facebook-eseményt hoztak létre, azzal, hogy akinek van kedve anyagilag segíteni, tegyen úgy, ők elköltik hasznosan a pénzt a menekültek segítésére. „Azt láttuk, hogy a jellemzően 30 fölötti barátaink szívesen segítenének, de egyrészt nincs idejük, másrészt nem tudták, hol hasznosul a legjobban a pénzük” – mondják Péterék.

Nagyjából százhúsz ismerősüktől csaknem hárommillió forintot gyűjtöttek pár hét alatt, az átlagos támogatási összeg 27 ezer forint volt.

„A célunk az volt, hogy a legaktuálisabb hiányokat kezeljük.” Ez első körben azt jelentette, hogy Tornyospálcára, az ukrán határhoz közeli településre vittek adományokat. Azért oda, mert egy Skool-kollégájuk rokona, a helyi református lelkész tudott nekik abban segíteni, hogy éppen mire van leginkább szükség helyben.

A jótékonykodást adománygyűjtéssel kezdték, a kifli.hu-tól kedvezményt is kaptak. Fotó: Major Attila Gábor Facebook-oldala

Fogadj örökbe egy szállodai szobát

Aztán hamar rájöttek, hogy a legjobban azzal tudnak segíteni, ha az éjszakai, hajnali órákban a budapesti pályaudvarra érkező ukrajnai menekülteket azonnal szálláshoz juttatják. Elkezdtek hát felkutatni olyan hoteleket, akkor még főként a Nyugati és a Keleti környékén, amelyek 0-24 órában nyitva vannak. „Ha már két év covid után meg tudjuk finanszírozni ezt ilyen sokan, akkor csak annyit kértünk a szállodáktól, hogy kedvezményes áron, mondjuk valamivel a költségszint felett adják ki a szobákat nekünk.”

Azt is látták ugyanis, hogy a hotelek nagy része ma nincs abban a helyzetben, hogy ingyenesen nagy számú szobát ajánljon fel a rászorulóknak, ezért találták ki, hogy ők kedvezményes összeget fizetnek nekik a szolgáltatásért.

Az első pár hétben azonnal három hotel csatlakozott hozzájuk, a Baross téri Golden Park, a Népligethez közeli Hotel Gloria Budapest City Center és a ferencvárosi Thomas Hotel. Eddig összesen 97 embert szállásoltak el, 45 éjszakára. Azt mondják, a legnagyobb gondjuk most az információhiány: amióta ugyanis a kormány március 21-étől betereli a vonattal érkező menekülteket a Budapesti Olimpiai Központban (BOK) nyitott humanitárius tranzitpontba, Péterék nehezen tudnak információt szerezni arról, hogy éppen hány embernek és milyen szállásra volna szüksége.

„Korábban ugyan volt némi káosz a Nyugatiban és a Keletiben, de legalább tudtuk, hogy ha hajnalban megérkezett pár száz ukrajnai menekült, akkor nekik kellett szállás.” Ezért most a Magyar Kétfarkú Kutyapárttal paktáltak le, akik a Nyugatinál a BOK kijelölésétől függetlenül továbbra is személyes kapcsolatba tudnak kerülni az érkezőkkel.

Major Attila Gábor és Guzsaly Péter. Fotó: Facebook

Péterék most egyrészt szállodai partnereket keresnek még, másrészt cégeket, akik az éjszakákat finanszírozni tudják nagyobb tételben. „Tudjuk, hogy ma is napi több százan jönnek olyanok, akiknek azonnal, az éjszaka közepén jól jönne a gyors elszállásolás” – mondja Péter, aki szerint

ha egy nagyobb cég egy hónapra „örökbe fogad” egy szállodai szobát, az nagyjából 500 és 1000 euró közötti összegbe kerül neki.

Péter elsőként a Skool-foglalkozásokat finanszírozó cégeket igyekszik megnyerni az adományozásra, és a támogatások fogadására külön alszámlát is nyitottak a 2014 óta közhasznúként működő Technológiai Oktatásért Alapítványnál.

„Ha időközben kiderül, hogy nagyobb szükség lesz például lakásokra, mert hosszabb időre maradnak itt az ukrajnai menekültek, akkor inkább azokat bérelünk, ha pedig mondjuk a határon kell segítség, oda csoportosítjuk majd át az összegeket és az energiáinkat” – mondják.

The post „Mint egy könnyű drog, olyan volt, ahogy jöttek egymás után az sms-ek” – egy civil összefogás már hárommilliót gyűjtött menekültek elszállásolására first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés