:

Megvan, mikor lövi le itthon a 3G-t a Telekom

Megvan, mikor lövi le itthon a 3G-t a Telekom

A tervek szerint június 30. után már sehol nem lesz elérhető a 3G a Magyar Telekom ügyfelei számára – szúrta ki a HWSW. Egy friss lakossági tájékoztatóból derült ki, hogy a már 2020-ban elindult folyamat a tervek szerint június véget ér, utána már hiába kapcsolja át valaki 3G-s módba meglévő okostelefonját, a készülék sehol sem fog UMTS-hálózatot találni az országban a Magyar Telekom hálózatán.

A cég már tavaly szeptemberben jelezte, hogy 2022. második felében lekapcsolja a harmadik generációs mobilhálózatát, pontosabb dátumokat azonban egészen mostanáig nem kommunikált. A szolgáltató szerint a 3G technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb spektrumkihasználást jelent, hiszen a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni. A 3G lekapcsolása mellett szóló döntésben nem elhanyagolható a környezetvédelmi, energiatakarékossági szempont sem.

A HWSW cikke kitér arra is, hogy a A Yettel (korábban Telenor) júniusban kezdi meg a 3G-s hálózat nagyobb területeket érintő lekapcsolását, illetve az ezzel kapcsolatos re-farming folyamatot (vagyis a felszabaduló spektrum átcsoportosítását modernebb technológiákra). A még forgalomban lévő, kizárólag 2G/3G kapcsolatra képes készülékeket tájékoztató matricával kezdték el jelölni tavaly, mely arra figyelmeztet, hogy az eszköz 2022. június 1-jétől mobilnet-szolgáltatás igénybe vételére már csak korlátozottan lesz használható. A Vodafone tavaly év végén azt a tájékoztatást adta, hogy a 3G kivezetés módját és idejét a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel fogják meghozni.

Birkás Péter további cikkei Ha ilyen router használ, érdemes gyorsan lecserélnieÚjabb pénzlopásra használt androidos alkalmazások buktak leA magyarok 60 százaléka fordulna orvoshoz az okosórája adatai alapján

The post Megvan, mikor lövi le itthon a 3G-t a Telekom first appeared on 24.hu.