:

Taxitarifák: a GVH nem emelne, más is kivezethetne a szabályozási csapdából

Taxitarifák: a GVH nem emelne, más is kivezethetne a szabályozási csapdából

A taxitarifák emelése helyett a versenyt élénkítené inkább a versenyhivatal, több javaslatot is felvázolt.

A budapesti taxik hatósági árainak tervezett, jelentős emelése helyett a verseny élénkítését javasolja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a főváros számára. A versenyhatóság több alternatívát felvázolt a Fővárosi Önkormányzatnak, amelyek szerintük hatékonyabban szolgálhatják a fogyasztói érdekeket.

A versenyhatóság a versenyt élénkítő javaslatokkal kereste meg az önkormányzatot, mielőtt a Fővárosi Közgyűlés a héten megtárgyalná a főpolgármester előterjesztését a budapesti taxirendelet módosításáról.

A rendeletmódosítás ugyanis mintegy 30 százalékkal emelné a budapesti taxik hatósági áron rögzített díjtételeit – miközben a GVH szerint versenybarát megoldásokkal sokkal kedvezőbben járhatnának a fogyasztók.

A budapesti taxis tarifák rögzítettek, vagyis a piacon jelenleg nem érvényesülhetnek az árverseny előnyei. A taxipiac szereplői rendszeresen igénylik a rögzített hatósági árak növelését, a fogyasztói érdekek képviselete azonban rendre elmarad.

Az egyre magasabb hatósági árak csökkentik a taxik kihasználtságát, amely a taxisok részéről a további díjnövelési igény irányába hat.

A GVH szerint ebből a szabályozási csapdából úgy lehetne legjobban kilépni, ha az önkormányzat minimalizálná az árszabályozási beavatkozását, minél nagyobb teret hagyva a versenynek és az egyensúlyi piaci árak kialakulásának.

Szűkíthető lenne az árrögzítés szabályozása azokra az esetekre, amikor a fogyasztó nem tud megfelelően előre tájékozódni a viteldíjakról (pl. utcai „leintés”, taxiállomáson sorban álló autók stb.), továbbá elősegíthető lenne a verseny azáltal is, hogy ha a fix tarifák helyett a főváros csupán maximált árat írna elő, amely alatt kialakulhatna egy szolgáltatói verseny, írta a GVH. 

Borítókép forrása: Főtaxi

Kapcsolódó: 

Vidéki nagyvárosokban is elindul a Főtaxi

 

The post Taxitarifák: a GVH nem emelne, más is kivezethetne a szabályozási csapdából first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés