:

Tiborcz István is beszáll a nagy ingatlanüzletbe a Kopaszi-gáton

Tiborcz István is beszáll a nagy ingatlanüzletbe a Kopaszi-gáton

Garancsi István, Scheer Sándor és Hernádi Zsolt mellett Tiborcz István, a miniszterelnök veje is megjelenhet a Kopaszi Gát Kft.-ben, ha jóváhagyja a versenyhivatal.

Mi történt?

Kedden a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) oldalán megjelent egy bejelentés, miszerint a Diófa Alapkezelő Zrt. által képviselt Főnix Magántőkealap „közvetett egyedüli negatív irányítást” szerez a Kopaszi Gát Kft.-ben. A tegnap megjelent dokumentum még nem jelenti, hogy az összefonódás mindenképpen megtörténik, egyelőre csak annyit, hogy a GVH felé megérkezett a bejelentés.

Kik vannak benne az üzletben?

A Főnix Magántőkealapot a Diófa Alapkezelő kezeli, ami mögött március óta Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje áll. Az alapkezelő a 10. leggazdagabb magyartól, Jellinek Dánieltől került Tiborczhoz, de nem ez volt az első alkalom, hogy üzleteltek, 2020-ban Jellinek vette meg Tiborcz Appeninn-részvényeit is. Az alapkezelő kiskereskedelmi ingatlanokban (is) érdekelt – a továbbadása azért állt Jellinek érdekében, hogy nagyobb eséllyel kapjon zöld lámpát a GVH-tól az Indotek Auchan-dealje. (Az Indotek csoport a magyar Auchan 47 százalékos tulajdonosa lenne az üzlettel, ami továbbra is a versenyhivatali jóváhagyásra vár.)

A Kopaszi Gát Kft.-nek jelenleg három tulajdonosa van: a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Sinus Investment Zrt., a közvetve szintén Garancsi, valamint Scheer Sándor tulajdonában lévő Market Asset Management Zrt., valamint a Hernádi Zsolt Mol-vezér tulajdonában lévő 4Z Investments Zrt. Hernádi Zsolt a korábbi katari tulajdonosokat vásárolta ki, ő a legutóbbi milliárdoslistánkról lemaradt, másik kettő tulajdonostársa azonban képviselteti magát, 100,8 milliárd forintos becsült vagyonával Garancsi a 16. leggazdagabb magyar, Scheer Sándor pedig 49,5 milliárddal a 30.

Egyedüli negatív irányítás – mit jelent?

Egyedüli negatív irányításnak minősül a GVH szerint, ha a tulajdonosok a vállalkozás piaci magatartását meghatározó döntéseket 50 százaléknál magasabb szavazati arányhoz kötik, és a vállalkozásnak csak egy olyan tulajdonosa van, melynek a szavazati joga száz százalékot meghaladó.

Azzal, hogy egyedüli negatív irányító lesz, Tiborcz István önálló döntéshozatalra nem lesz képes, csak a döntéshozatal blokkolására.

Tiborcz nagy terjeszkedésben

Miközben tavaly ősszel még arról szóltak a hírek, hogy a miniszterelnök veje és családja Spanyolországba költözik, év vége óta Tiborcz komoly terjeszkedésbe kezdett. Az eddig jellemzően az ingaltanpiacon terjeszkedő Tiborcz megvásárolta a Gránit Bank többségi tulajdonrészét, majd az igen komoly portfólióval rendelkező Diófát. És a jelek szerint nem csökkent az étvágya. A Kopaszi-gáton zajlik Budapest egyik legnagyobb, komplex ingatlanfejlesztése, irodaházak és lakóingatlanok épülnek, egy részüket már át is adták. A városrész legfontosabb projektje a Mol Campus, az olajtársaság új székháza, amely a város számos pontjáról látható.

Fotó: Bdpst Group

The post Tiborcz István is beszáll a nagy ingatlanüzletbe a Kopaszi-gáton first appeared on Forbes.hu.