:

Íme a techcégek fizetési listája: a nagy pénz nagy stresszel jár, az egyik forrását Elon Musknak hívják

Íme a techcégek fizetési listája: a nagy pénz nagy stresszel jár, az egyik forrását Elon Musknak hívják

Tavaly a Google-nél volt a legmagasabb a tipikus alkalmazott éves juttatási csomagja, szorosan mögötte a PR-ból mostanság elégtelenre vizsgázó Meta és az Elon Musk miatt igencsak turbulens heteket megélő Twitter. Jócskán lemaradásban az Apple és az Amazon – íme az okok.

Nagyon meta! – mozis, streaming-, tech- és játékipari megmondások, mobilkijelzőt és nagy vásznat átívelő összefüggések (majdnem) minden héten.

A techpiaci bérverseny szerte Amerikában kicsúcsosodott. Nem segít az alkalmazotti alkupozíción, hogy a kompenzáció mértéke nagyban függ a finoman sem stabil részvényárfolyamok ingadozásától. Ettől még a tech- és IT-pozíciókban nemcsak hogy szignifikánsan jobban fizetnek más területekhez képest, de elég komoly harc is zajlik a szakértelemért, pláne miközben azért hiány is tombol a szakképzett munkaerőből.

Látványos különbségek

Az amerikai tőzsdefelügyelethez beérkezett éves bevallásokból mazsolázva az Insider listába szedte az amerikai techóriásoknál tavaly kifizetett mediánbéreket.

Ennek alapján, ha csak egy leheletnyivel is maradt el a Meta, de 2021-ben a Google-nél volt elcsíphető a legmagasabb mediánbér, csaknem háromszázezer dollár.

Nagyban közrejátszik kettejüknél, hogy az őket érő kritikák, botrányok, például a Facebookból Metává lett cég megtépázott renoméjának hatására egyre nehezebb munkaerőt toborozni és megtartani, marad tehát a csábítóbb fizetés mint eszköz.

Hat ok, amiért a Meta bajban van (és lesz is)

Ami az amerikai munkaerőpiacot illeti, a tanárok (65 ezer dollár) vagy betegápolók (77 ezer dollár) átlag éves fizetéseihez képest még mindig jelentősen jobban lehet keresni techipari munkásként. Ehhez képest mégis érdekes, hogy pont az az Apple és Amazon a sereghajtó az alábbi listán, melyek piaci kapitalizáció alapján ott figyelnek a világ öt legnagyobb vállalata között.

Náluk az alacsonyabb mediánszint a kiskereskedelmi és logisztikai munkakörökben kapható, nagyságrendekkel szerényebb fizetésekkel magyarázható.

2021. évi mediánbérek az amerikai techóriásoknál

Google: 295 884 dollárMeta: 292 785 dollárTwitter: 232 626 dollárNvidia: 217 542 dollár Netflix: 201 743 dollárMicrosoft: 176 858 dollárApple: 68 254 dollárAmazon: 32 855 dollár

A madaras pokol

Még ha a Twitter harmadik is a szóban forgó listán, nem épp életük legszebb időszakát élik meg a közösségimédia-óriás alkalmazottai. Ki más forgatta volna fel fenekestül az életüket, ha nem Elon Musk?

A Tesla-vezér nemrég 9 százalék körüli részben vásárolta be magát a társaságba, ezzel a legnagyobb hányaddal rendelkező részvényessé válva. Napokig hagyta a levegőben lógni lehetséges igazgatósági tagságát, amiből végül a hét elején kifarolt – és azért bőven szülhetett bizonytalanságot házon kívül és belül egyaránt.

Nem talált egymásra Elon Musk és a Twitter

A Bloomberg értesülései szerint elvileg rendkívül nyomasztja az alkalmazottakat a helyzet, egymást próbálják átsegíteni a Musk-féle káoszon,

sőt a igazgatósági tagságról való lemondás óta valóságos „shit show” zajlik a cégben.

Egykori Twitter-részvényesek a Reuters szerint kedden be is perelték az üzletembert, mondván, a szövetségi szabályozással szembemenve, az előírt 10 napos határidőhöz képest Musk túl későn jelentette be friss részesedését a cégben, félrevezetve így a nyilvánosságot, lehetővé téve magának, hogy olcsóbban vásároljon be magának a részvényekből (az április 4-i bejelentés után 27 százalékot ugrott a papír), az exrészvényeseket pedig megkárosítva az ily módon manipulálhatott árfolyammal.

Elképzelhető narratíva az is, hogy Musk csak azért nem ült be végül a Twitter boardjába, mivel igazgatósági tagként legfeljebb 14,9 százalék résszel bírhatott volna mindösszesen, ami így esetleges további felvásárlási szándékát korlátozhatta volna.

A kobold, aki tojik az egészre

Az Axios összefoglalója ennél már sokkal lényegre törőbb: szerintük Musk csak az extra figyelemért becsmérli a Twitter működését, menedzsmentjét az elmúlt időkben, közben pedig magasról tesz arra, ki mit gondol róla vagy a döntéseiről.

i am legitimately ashamed of what i have created i am so sorry for this pic.twitter.com/MplFzqQae0

— transgender marx (@JUNlPER) April 10, 2022

Épp mostanság lett internetes mém a „kobold üzemmód” („goblin mode”) kifejezésből, jelentése nagyjából annyi: „Nem érdekel, mit gondoltok rólam.” Musk egy már törölt tweetben persze, hogy erre a vonatra is felszállt. Mintha azt üzenné (nem csak) ezzel: tojik a közvélekedésre, sőt a holnapra is.

Lehet, egy napon többségi részt szerez a Twitterben. Talán nem. Bárhogy is lesz, az biztos, hogy ami mellett dönt, azt jó nagy csinnadrattával fogja tenni. Nem feltétlenül a Twitter-alkalmazottak legnagyobb örömére.

A Nagyon meta! univerzumából:

Tíz régóta várt titkát tárta fel az ősi Roxfort

Borítókép: Elon Musk a Joe Rogan Experience című podcast vendégeként 2018-ban. Fotó: Joe Rogan Experience Youtube-csatorna

The post Íme a techcégek fizetési listája: a nagy pénz nagy stresszel jár, az egyik forrását Elon Musknak hívják first appeared on Forbes.hu.