:

Kína meg akarja találni a második Földet

Kína meg akarja találni a második Földet

Először indíthatnak olyan kínai küldetést, amellyel exobolygókat keresnek – írja a Nature. A szakértők fő célja, hogy megtalálják az első olyan, a Naprendszeren kívül fekvő Föld-szerű égitestet, amely csillaga lakható zónájában kering.

Az ilyen, egyelőre fel nem fedezett objektumra gyakran második Földként hivatkoznak.

A lakható zóna az a régió egy-egy csillag körül, ahol elvileg fennmaradhat az általunk ismert élet alapja, a folyékony víz.

Eddig több mint 5 ezer exobolygót észleltek a Tejútrendszerben, az objektumok többségét a Kepler űrtávcső fedezte fel, melynek missziója 2018-ban ért véget. Az égitestek között találni Földhöz hasonló kőzetbolygókat, de egyik sem tekinthető második Földnek. Jelenlegi technológiánkkal nem egyszerű a kis kőzetbolygók kimutatása.

WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A kínai küldetés célja kifejezetten a második Földek keresése lesz. A Kínai Tudományos Akadémia által támogatott projekt tervét júniusban fogják megtárgyalni, amennyiben a koncepciót elfogadják, megkezdődhet a műhold felépítése, az űreszközt pedig 2026 végén bocsáthatják fel.

A Föld 2.0 műhold fedélzetén hét teleszkóp utazhat, a távcsövek négy éven át gyűjthetik az adatokat. Hat teleszkóp mintegy 1,2 millió csillag fényingadozását fogja figyelni, ebből ugyanis következtetni lehet az előttük elhaladó objektumokra. Az űreszköz ötször nagyobb területet fésülhet így át, mint a Kepler. Csian Ge, a misszió vezetője szerint a rendszer 10-15-ször lesz erősebb, mint a NASA TESS exobolygó-vadász műholdja. A hetedik távcső a gravitációslencse-hatás segítségével észlelheti majd a Tejútrendszer belsejében a magányos, csillag nélküli bolygókat.

Ge úgy véli, akár egy tucat második Földet is felfedezhetnek. A szakértő rengeteg adatra számít, az első eredményeket két évvel a megfigyelések után publikálhatják, a projekthez pedig külföldi kutatók is csatlakozhatnak majd.

The post Kína meg akarja találni a második Földet first appeared on 24.hu.