:

Yetteles vagy? Ezekre a változásokra készülj fel!

Yetteles vagy? Ezekre a változásokra készülj fel!

Az B2B, azaz üzleti portfóliójukat színesítik a márciusi lakossági újdonságok bejelentése után.

Három, az üzleti ügyfeleit érintő újdonsággal készült a telekommunikációs nagyvállalat a márkaváltás következtében – jelentette be a Yettel csütörtöki sajtótájékoztatóján. A március eleji lakossági megújuláshoz hasonlóan a B2B szegmensben is elindítják a korlátlan, Prime csomagjaikat, illetve a gépek közötti (machine-to-machine, azaz M2M) kommunikációt is biztosítják a narrowband IoT és az LTE-M módozatokkal is. 

Nem tudom, ki szeretné megvásárolni a magyar Telenort, de nem tervezzük eladni – exkluzív interjú a tulajdonossal

A nagy szám: 40

A bevétel ekkora százaléka jön az üzleti ügyfélportfólióból, mondta el a sajtótájékoztatón Fülöp Gábor, a Yettel üzleti értékesítési és marketingigazgatója. Ezért természetesen kiemelten foglalkoznak a business-to-business szegmenssel is – ennek pedig az ipari felhasználású, kártyát igénylő eszközök piacán is van eredménye: a Yettel szintén 40 százalékos részesedéssel piacvezetőként a legtöbb ipari aktív kártyával rendelkezik.

A névváltás következtében márciusban már bejelentették a lakossági Prime tarifákat, a vállalat üzleti portfóliója most a Business Prime névre keresztelt szolgáltatással bővül.

A Classic csomagok mellett a kis- és középvállalkozások, vállalatok számára korlátlan mobilnetet és/vagy belföldi-nemzetközi lebeszélhető telefonos időkeretet tartalmaz a Business Prime.

A belföldi korlátlan mobilnetes alap Business Prime csomag nettó 9 096 forintos,az ehhez még korlátlan lebeszélhetőséget kapcsoló (és többek között megemelt roaming kerettel rendelkező) Business Prime Plus 10 671 forintos,a nemzetközi hívásokra is korlátlan keretet biztosító Business Prime Max pedig nettó 13 820 forintos havidíjért érhető el a Yettel hálózatán. Csaba Tamás, a Yettel hálózati stratégiai tanácsadója az NB-IoT és az LTE-M hálózatok ipari alkalmazási területéről beszél a Yettel sajtótájékoztatóján. Fotó: Yettel

Összehasonlítás gyanánt megnéztük, a két másik nagy szolgáltató jelenleg mit kínál a piacon. A közép- és nagyvállalatok számára elérhető Vodafone Business Mobile RED korlátlan perc és SMS csomagja nettó 8 900 forint, ehhez 5GB adat jár. A korlátlan netet is magában foglaló csomagjuk már nettó 16 900 forint. A Telekom előfizetéseit a vállalati ügyfeleinek elemenként árazza: a legkisebb telefonos csomagjuk mellé korlátlan internetes opció nettó 11 490 forint, a belföldi korlátlan beszélgetés és böngészés pedig nettó 16 590 forint – így a Prime díjszabása bőven a két nagy versenytárs alatt fut.

A gépek közötti kommunikációt is erősítenék

Nagy hangsúlyt fektettek a sajtótájékoztatón az IoT (Internet of Things) lehetőségek bemutatására is. Csaba Tamás, hálózati stratégiai tanácsadó a gépek közötti kommunikáció új világáról beszélt, a közműszolgáltatási, mezőgazdasági alkalmazási területeken keresztül bemutatva, hogy az ipari felhasználású eszközök internethez való kapcsolódása, az eszközök közötti kommunikáció miben újult meg az utóbbi évek során.

Az ezt lehetővé tevő NB-IoT és LTE-M hálózatokon ezért a Yettel is terjeszkedik.

Előbbinél a vállalat lefedettsége a Dunántúlra és Budapestre koncentrálódott, a fejlesztések során azonban az ország 70 százalékán érhető már el a narrowband-IoT. Felhasználói igények alapján pedig tovább bővítik a lefedett területeket. Az NB-IoT mellett a Yettel az LTE-M kapcsolódást is biztosítja, a fejlesztésekkel 60 százalékra növelték az országos lefedettséget.

Az NB-IoT és az LTE-M hálózat összehasonlítása. Fotó: Yettel

„Elmondható, hogy mind a NB IoT, mind az LTE-M hosszú távon is releváns hálózati képességet jelentenek, aminek kihasználtsága dinamikusan bővülni fog a jövőben. Felhasználása elsősorban üzleti területen várható, de az LTE-M kompatibilis okoskiegészítők, pl. okosórák révén közvetlen lakossági felhasználásban is erősödő szerepet kaphat” – áll a vállalat tájékoztatójában.

Borítókép: Sorok Péter // Yettel

A Yettel márkaváltásának miértjéről és mikéntjéről az áprilisi Forbesban beszélgettünk a telekommunikációs nagyvállalatot tulajdonló befektetőcég, a cseh PPF Group magyar, szerb és bolgár telkópiacáért felelős ügyvezető igazgatójával, Marek Sláčíkkal. Lapozz bele a magazinba!

The post Yetteles vagy? Ezekre a változásokra készülj fel! first appeared on Forbes.hu.