:

5 tipp Fluor Tomitól, hogy a csúcsra pörgesd a kreativitásodat

„Azt szokták mondani, ha meglenne az első millióm, minden könnyebb lenne. De én azt gondolom, ez nem a pénztől függ. Ha valami érdekel, még jó is, ha nincs rá pénzed, mert elkezded kimatekozni, hogy oldhatod meg, és sokkal lelkesebb leszel” – Fluor Tomi a Mesterakadémia Műhely új epizódjában osztotta meg saját élményeit és tippjeit a kreatív energia életben tartására. Ezeket gyűjtöttük össze.

1. Legyenek kint mindig a csápjaid!

Tomi szerint nagyon fontos, hogy nyitott szemmel járjunk és szívjuk magunkba a környezetből érkező impulzusokat. Megesett, hogy őt egy magas sarkú kopogása vagy egy boroscímke ihlette meg – hiszen a legjobb dolgok sokszor nem közvetlenül abból születnek, amihez kapcsolódnak. Az ismeretlen szituációk, amiket nem tudunk rutinból megoldani, segítenek abban, hogy új megoldásokat keressünk.

Éppen ezért érdemes bevállalni néha olyan feladatot is, ami elsőre félelmetesnek tűnik, hiszen így léphetünk ki a komfortzónánkból.

2. Válts irányt, ha ellaposodtál!

„A kiteljesedés és a kreativitás egyik alapja az önazonosság. Hogy azt csináld, amiben jól érzed magad, amiben hitelesnek érzed magad” – mondja Fluor. Ezzel kapcsolatban ő is több harcot vívott magával, míg rájött, hogy saját magán kívül senkinek sem kell megfelelnie. Így lett a falunapos Mizu-srácból a tudatos előadó, aki zenekarával megtölti akár a Budapest Parkot is. Tomi hozzátette: fontos a megújulás, de természetesen szabad ész nélkül fejest csinálni az új projektekbe – ő például mindig kikéri szerettei véleményét az ötleteiről.

3. Ne told túl azt, ami nem megy!

Amikor elkezdett berobbanni a Wellhello, 8 hónap alatt több mint 300 bulit vállaltak be a srácok, akár a fizikai egészségünk árán is. Tomi utólag sokat tanult ebből az időszakból: „Egy ponton meg kell húzni a határt és kész. Vállaljunk kevesebbet drágábban, és közben legyen életünk, ne dögöljünk bele a zenébe.” Mivel szabadúszóként magadnak szabod a határokat, a felelősség is nagyobb, de meg kell tanulni nemet mondani, még mielőtt megutálod a szerelemprojekted.

A túlzott görcs, a hajnalig tartó, izzadtságszagú meló a végeredményen is meglátszik.

4. Tanulj meg megállni, lassíts, ha kell!

Tomi szerint minden munka elérkezik előbb-utóbb a monotonitás fázisába, a kérdés az, hogy vesszük fel ezzel a harcot. A válasz egyszerű: meg kell tanulni lelassítani, és a hobbikra koncentrálni. „Meg kellett tanulnom leülni a seggemre és úgy elolvasni egy könyvet, hogy tényleg arra koncentrálok. Mert ha olvasok, fejlesztem magamat, és azzal azt is fejlesztem, amit csinálok.” Hozzátette: kell a környezetváltozás is ahhoz, hogy flow-ban tudjon maradni, Diazzal például rendszeresen mennek alkotótáborokba vagy pár napra kirándulni.

5. Kerüld el a folyamatos rezgést!

Nem egészséges ugyanott dolgozni, ahol a pihenés és a családi élet is zajlik. Ha otthonról melózol, különíts el egy alkotói zugot, és ne engedd, hogy bármi kirántson a flow-élményből. Ehhez érdemes kikapcsolni a telefont és a routert is, hiszen egy üzenetváltás akár 20-25 percre is kiszakíthat a munkafolyamatból.

Tomi ehhez radikális megoldást választott: ő zeneírás közben a postaládába száműzte mobilját, hogy még véletlenül se terelje el semmi a figyelmét.

DISCLAIMER: Ez a cikk saját ügyben született, a MesterAkadémia.hu és a Forbes tulajdonosai azonosak.

Borítófotó: Krasznai Zoltán

The post 5 tipp Fluor Tomitól, hogy a csúcsra pörgesd a kreativitásodat first appeared on Forbes.hu.