:

5 életmódfesztivál, ha idén a hangos zenét inkább az önfejlesztésre cserélnéd

5 életmódfesztivál, ha idén a hangos zenét inkább az önfejlesztésre cserélnéd

Amikor 2018-ban, jó pár év masszív szigetezés után rákaptam az életmódfesztiválok ízére, rengeteg korábbi sztereotípiám dőlt meg. Óriási csodálkozásomra kiderült, hogy se öregnek, se spirituálisnak nem kell lennem a részvételhez, bőven elég, ha érdekel az önfejlesztés és az egészségmegőrzés témaköre. És láss csodát: egymás után végigcsináltam hármat úgy, hogy a végén nem náthás és kimerült, hanem feltöltődött és friss voltam. Ez persze semmit sem vesz el a Sziget-jellegű fesztiválok értékéből, de (akár csak) rekreációs célból érdemes beiktatni egy-egy kevésbé veretős programot is.

Everness

Evernessia az a mitikus hely, ahol hiába gyűlik össze több ezer ember, a hangulat mégis intim és családias marad. Ez valószínűleg a programkínálatnak köszönhető, ugyanis a legtöbb esemény célja az, hogy ne csak a vécéajtó kilincsét meg sörösüveget, de új nézőpontokat is adjunk egymás kezébe. Azt hiszem, ezt akkor értettem meg igazán, amikor életemben először kipróbáltam itt a hangfürdőt. Ez az élmény megmutatta, hogy spirituális beállítottság és tudatmódosítók nélkül is kerülhetünk igazán elmélyült tudatállapotba.

Ezt írd be a naptáradba: Siófok-Sóstó, június 21-27.

Amit itt csinálhatsz: részt vehetsz mozgásfoglalkozásokon, hangterápián, meditáción és workshopokon, kipróbálhatod a vega és vegán konyha legizgalmasabb reformfogásait, vásárolhatsz a kézműves kirakodóvásárban, hallgathatsz előadásokat, és lazíthatsz kezeléseken és masszázson.

Egy kihagyhatatlan program: egyenesen Ausztráliából érkezik Wiruunggga Donggiirr (igen, tényleg így hívják) aboriginal tanító, aki arról mesél majd, hogy milyen szertartásokat és rituálékat tanult meg őslakos felmenőitől, és hogy konzerválja a ráörökített hagyományt alapítványán keresztül.

Forrás: Vanik Zoltán

Gyüttment fesztivál

Ez a fesztivál valójában nem is fesztivál, hanem találkozó – legalábbis a szervezők így definiálják legszívesebben eseményüket, amit „vidékről álmodók” és „vidéken álmodók” számára szerveznek. Ebből már sejthetitek, hogy itt alapvetően az ökotudatos létezés képviselői találkoznak, hogy beszélgetésekkel, előadásokkal, workshopokkal cseréljenek tudást a környezettudatos vidéki élet miértjéről és hogyanjáról, és hogy az eseménynek otthont adó környéknek is jobb körülményeket biztosítsanak. Ebben a Zéró Hulladék és Zéró Kilométer elvét követik: a fesztiválon kapható ételeket és italokat kizárólag helyi termelőktől, csomagolásmentesen szerzik be.

Ezt írd be a naptáradba: Magfalva, augusztus 25-28.

Amit itt csinálhatsz: hallgathatsz előadásokat a népi gyógyászatról, egészségmegőrzésről, pszichológiai kérdésekről, megismerkedhetsz a gazdálkodás legfenntarthatóbb formáival, részt vehetsz fafaragó vagy szitanyomó workshopon, és naná, hogy jógázhatsz is.

Egy kihagyhatatlan program: Vágvölgyi Gusztáv-Pabló a férfi-női párkapcsolati dinamikák alakulását vizsgálja meg a közösségekben, de lesz külön férfi- és női kör is, amit egy közösségi vállalkozásfejlesztő vezet.

Forrás: Gyüttment Fesztivál Facebook-oldala

S.U.N. fesztivál

Két év kihagyás után újra megrendezik az Ozora kistestvéreként is emlegetett SUN fesztivált, ahol ugyan sokkal több zene lesz, mint az előbbi két eseményen, de itt is kiemelt figyelmet kap a közösségépítés és a természetközeliség. Olyannyira, hogy a szervezők nem is fesztiválként, hanem „törzsi gyűlésként” hivatkoznak a SUN-ra, amire egyébként nagy részben külföldi vendégek érkeznek minden évben. Sajnos a SUN közösségi média felületein elég kevés infót találtam az idei évi felhozatalról, arra fel merek esküdni, hogy goa zenéből és törzsi táncokból nem lesz hiány.

Ezt írd be a naptáradba: Csobánkapuszta, július 18-25. 

Amit itt csinálhatsz: taposhatsz reggel 8-ig goára, mehetsz workshopokra, gyógyítókhoz és masszázsra, nézelődhetsz a kézműves piacon, és megkóstolhatod a vegán és fenntartható módon készült ételeket.

Egy kihagyhatatlan program: sajnos az idei program még nem elérhető, de eddig minden évben volt TRE, azaz tension and trauma release exercise workshop, amit javaslok kipróbálásra mindenkinek, akit érdekel az önismeret és a mozgásos terápia. 

Forrás Asaf Vana

Ökofeminista fesztivál

Ne tévesszen meg a cím, a fesztivál egyáltalán nemcsak nőknek szól, hanem valójában mindenkinek, akit érdekel a környezetvédelem, a nemek közti egyenlőség, az önismeret, valamint a közösségépítés. (Egyébként is, sokan úgy tartják, hogy az igazi férfi feminista.) Az idei esemény a Nemek és növények a Szeszgyár kertben alcímet kapta, és – bár sajnos ők sem tettek közzé hosszabb leírást – arra merek következtetni, hogy a főszerepet a nyolckeri aktivistaközpont bohém módon burjánzó udvarhelyisége kapja. Apropó, igen: nyolcker, szóval még csak az utazással és a sátorállítással sem kell bajlódnod, ha ezt választod.

Ezt írd be a naptáradba: Budapest, május 13-15.

Amit itt csinálhatsz: kóstolhatsz és főzhetsz vegán kajákat, hallgathatsz előadást a környezetvédelemről és a társadalmi nemekről, és megismerhetsz egy csomó jó fej embert, akivel hasonló nézeteket vallasz.

Egy kihagyhatatlan program: nem tudom, mi az a „telekszafari és gazsisimogatás”, de biztos elmegyek rá.

Forrás: a Szeszgyár Facebook-oldala

Dunyakanyar fesztivál

Valamelyest kilóg a sorból a Dunyakanyar fesztivál, ugyanis ez a szubkulturális közeg helyett kifejezetten a – szó cseppet sem pejoratív értelmében – a mainstreamet szólítja meg, azokat a családokat, akik a komfortzóna feszegetése helyett egyszerűen csak kirándulnának egy jót. A rendezvény összefogja Nagymarost, Szentendrét, Dunakeszit, Visegrádot és Pilismarótot, és mindegyik városban helyismereti és gasztroprogramokkal szórakoztatja az összes generáció tagjait. Egyébként a környezetvédelem és fenntarthatóság szempontjait itt is szem előtt tartották a szervezők.

Ezt írd be a naptáradba: Nagymaros, július 2.

Amit itt csinálhatsz: mehetsz történelmi sétára, térképes kincskeresésre, vezetett túrákra, ültethetsz fát és virágot, meghallgathatod nagy természetjárók és művészek előadásait és részt vehetsz kézműves foglalkozásokon is.

Egy kihagyhatatlan program: a Prédikálószékre tartó vezetett túra, a csúcson egy panorámás jógával elég jól hangzik.

Forrás: Dunakanyar fesztivál Facebook-oldala

The post 5 életmódfesztivál, ha idén a hangos zenét inkább az önfejlesztésre cserélnéd first appeared on Forbes.hu.