:

Pörög a rezsicsökkentés: áramfogyasztásban újabb rekordot döntöttünk

Pörög a rezsicsökkentés: áramfogyasztásban újabb rekordot döntöttünk

A MAVIR adatai is azt mutatják, hogy a magyar háztartások nem sokat éreznek az elszabaduló energiaárakból. Soha olyan sok áramot nem fogyasztottunk, mint márciusban. 

Korábban soha nem használt még fel annyi villamos energiát Magyarország márciusban, mint a múlt hónapban, ezzel január után már másodszor dőlt meg az adott hónapra vonatkozó rekord – írja a Portfolió.

A 4145,3 GWh-s márciusi bruttó magyarországi villamosenergia-igény 2,2%-kal magasabb, mint az eddigi rekordot tartó 2021. márciusi érték, miközben a 6,3 Celsius-fokos havi átlaghőmérséklet 0,1 fokkal haladta meg az egy évvel korábbit – derül ki a MAVIR adataiból.

Az első negyedévben így 2,21%-kal volt nagyobb az országos teljes bruttó villamosenergia-felhasználás (12 519 GWh) mint 2021 hasonló időszakában a MAVIR előzetes adatai szerint, és mintegy 2%-kal haladta meg a MAVIR tervszámait.

Az előzetes adatok szerint egyébként a tavalyi év végül a valaha volt legnagyobb felhasználást hozta (46 923,9 GWh) a magyar villamosenergia-rendszerben (VER), közel 3 százalékkal felülmúlva a 2019-es addigi csúcsot. 

Pörögnek az erőművek és a napenergia

A magyar áramfogyasztást az import 23,41%-ban fedezte márciusban, amely nem csak a tavaly márciusi 25,25%-nál alacsonyabb, de egészen 2013-ig kell visszamennünk az időben ahhoz, hogy ennél kisebb márciusi importarányt találjunk (23,07%). A hazai erőművek termelése márciusban közel 3172-3175 GWh volt, amely az elmúlt tíz év legmagasabb márciusi adata.  Az idei első negyedévben a megújulók súlya a termelésben 15,21% volt, a naperőműveké pedig 6,47%, ami annak ellenére máris közelíti a 2021-es egész évi rekord 15,49, illetve 6,96%-os arányokat, hogy a napenergia-termelés szempontjából a legkedvezőbb időszak március és szeptember közé esik.

Vagyis – a növekvő naperőmű-kapacitás és kihasználtság mellett – ez is arra utal, hogy az idei év szinte biztosan új rekordot hoz majd a napenergia hazai áramtermelésben betöltött részarányát illetően.

Az állam kezében van minden

Ahogy azt az MVM a múlt héten közölte szerkesztőségünkkel, az E.On Áramszolgáltató Kft. felvásárlása után immár

az állami MVM Csoport látja el a teljes magyarországi egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatásban érintett, elsősorban lakossági ügyfélkört.

Ez nemcsak azt jelenti, hogy egy stratégiai szektor került állami kézbe, hanem azt is, hogy gyakorlatilag a kormány által fenntartott rezsicsökkentés árát szinte egy az egyben az MVM Csoport viseli majd, hiszen a piaci és a fogyasztók által fizetett ár különbözete valakinél le kell, hogy csapódjon veszteség formájában, ez pedig jelenleg az MVM. Más kérdés, hogy

ezt a veszteséget, ami becslések szerint idén akár 800-1000 milliárd forint is lehet, utólag majd a költségvetésen keresztül az adófizető fogyasztók megfizetik. 

A költségvetés a hiány és az államadósság emelkedése és a gazdaság várható visszaesése miatt a Bokros-csomag méretéhez fogható kiigazításra szorul, és egyelőre úgy tűnik, hogy a korrupciós aggályok miatt az EU sem küld pénzt. 

Kapcsolódó: 

Árstop, kamatstop, ársapka: meddig tartanak a kampány alatt bedobott akciók?

The post Pörög a rezsicsökkentés: áramfogyasztásban újabb rekordot döntöttünk first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés