:

A háborúpárti videók vannak túlsúlyban az orosz TikTokon

A háborúpárti videók vannak túlsúlyban az orosz TikTokon

Oroszországban a Facebook, Twitter és Instagram betiltása után gyakorlatilag az egyetlen nyugati közösségi platform a TikTok maradt. Az oroszok ukrajnai inváziójára reagálva azonban a TikTok március 6-án betiltotta az új feltöltéseket az országból, hogy megvédje a felhasználókat az orosz álhírtörvénytől: eszerint bárkit 15 évig terjedő börtönbüntetéssel lehet sújtani, aki álhíreket terjeszt, többek között a közösségi médiában is.

Egy friss jelentés azonban megállapította, hogy a tiltásokat következetlenül vezették be, és hatására a háborúval kapcsolatos új tartalomfeltöltések száma 10:1 arányban felülmúlta a háborúellenes tartalmakat, ráadásul most a háborúpárti tartalmak uralják az orosz TikTok nagy részét – írja a TechCrunch. Ennek hatására a tilalom teljes bevezetése után a TikTok orosz tartalmai gyakorlatilag egy hetekkel ezelőtti állapotot mutatnak, és a platformon

nincs szó az azután következő fejleményekről, például az orosz kegyetlenségekről Bucsában, Mariupolban és más ukrán városokban.

Kapcsolódó Halott és eltűnt civilek százai a donbaszi ütközetre készülő oroszok nyomában Az orosz csapatok elhagyják Harkiv, Kijev és Csernyihiv térségét, várhatóan a déli, dél-keleti régiókba vezénylik át őket.

A digitális jogokkal foglalkozó Tracking Exposed csoport jelentése, ami a TikTok tartalmi korlátozásait vizsgálta az orosz-ukrán háború kitörését követően, a háborúval kapcsolatos hashtagek mintázatát elemezte a közösségi platfomon, illetve megvizsgálta a február 20. és április 5. között közzétett tartalmak mennyiségét. Az eredmények szerint a tiltások bejelentése előtt a háborúval kapcsolatos tartalmak 42 százaléka volt háborúellenes, 58 százaléka pedig háborúpárti. A tiltások után a háborúpárti tartalmak már 93,5 százalékban jelentek meg a platformon, míg a háborúellenes feltöltések aránya mindössze 6,5 százalék volt.

A csoport azt is megállapította, hogy a tilalom bevezetésének módszere hagyott némi kívánnivalót maga után: március 7. és március 24. között még mindig lehetett tartalmakat feltölteni Oroszországból, ez pedig ahhoz vezetett, hogy a háborúbarát tartalmak sokkal nagyobb arányban kerültek fel a háborúellenes videókhoz képest. A betiltás után minden háborúellenes videóhoz tízszer több háborút támogató tartalom jelent meg a platformon, mint a tiltás előtt.

A Tracking Exposed két kiskaput talált a TikTok tartalom közzétételi tilalmában: az egyik a rossz bevezetés volt, a másik pedig a TikTok webes verzióján keresztüli feltöltési lehetőség. A csoport megállapította, hogy március 25-e óta Oroszországban nem lehet új videókat feltölteni a TikTokra, és az Oroszországon kívülről származó tartalmak teljes mértékben le vannak tilva, így azóta a háborúbarát tartalom dominál a platformon.

Nagy Nikoletta további cikkei Rájöttek, miért vagyunk egyre elégedettebbek az élettel, ahogy öregszünkMindenki arra vár, mikor jön a kiber 9/11Brazíliában magasabb a COVID-halálozás azokon a területeken, ahol Bolsonarót támogatják

The post A háborúpárti videók vannak túlsúlyban az orosz TikTokon first appeared on 24.hu.