:

Már rá is bólintott a hatóság Tiborcz újabb nagy üzletére

Már rá is bólintott a hatóság Tiborcz újabb nagy üzletére

Rendületlenül terjeszkedik Orbán Viktor miniszterelnök veje, cége egy hete adta be a Versenyhivatalnak az engedélykérelmet, hogy beszállhassanak Budapest legnagyobb ingatanfejlesztésébe. 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) oldalán már meg is jelent, hogy a hatóság áldását adja az immár Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Diófa Alapkezelő által képviselt Főnix Magántőkealap újabb, nagy üzletére.

Ez azt jelenti, hogy Garancsi István, Scheer Sándor és Hernádi Zsolt mellett Tiborcz István, a miniszterelnök veje is megjelenhet a Kopaszi Gát Kft.-ben. 

Kik vannak benne az üzletben?

A Főnix Magántőkealapot a Diófa Alapkezelő kezeli, ami mögött március óta Tiborcz István áll. Az alapkezelő a 10. leggazdagabb magyartól, Jellinek Dánieltől került Tiborczhoz. Az alapkezelő kiskereskedelmi ingatlanokban (is) érdekelt – a továbbadása azért állt Jellinek érdekében, hogy nagyobb eséllyel kapjon zöld lámpát a GVH-tól az Indotek Auchan-dealje. (Az Indotek csoport a magyar Auchan 47 százalékos tulajdonosa lenne az üzlettel, ami továbbra is a versenyhivatali jóváhagyásra vár.)

A Kopaszi Gát Kft.-nek jelenleg három tulajdonosa van: a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Sinus Investment Zrt., a közvetve szintén Garancsi, valamint Scheer Sándor tulajdonában lévő Market Asset Management Zrt., valamint a Hernádi Zsolt Mol-vezér tulajdonában lévő 4Z Investments Zrt. Hernádi Zsolt a korábbi katari tulajdonosokat vásárolta ki, ő a legutóbbi milliárdoslistánkról lemaradt, másik kettő tulajdonostársa azonban képviselteti magát, 100,8 milliárd forintos becsült vagyonával Garancsi a 16. leggazdagabb magyar, Scheer Sándor pedig 49,5 milliárddal a 30.

Egyedüli negatív irányítás – mit jelent?

Egyedüli negatív irányítás – ilyen jogkörrel száll be az üzletbe a bejelentés szerint a Diófa. Egyedüli negatív irányításnak minősül a GVH szerint, ha a tulajdonosok a vállalkozás piaci magatartását meghatározó döntéseket 50 százaléknál magasabb szavazati arányhoz kötik, és a vállalkozásnak csak egy olyan tulajdonosa van, melynek a szavazati joga száz százalékot meghaladó.

Azzal, hogy egyedüli negatív irányító lesz, Tiborcz István önálló döntéshozatalra nem lesz képes, csak a döntéshozatal blokkolására.

Tiborcz nagy terjeszkedésben

Miközben tavaly ősszel még arról szóltak a hírek, hogy a miniszterelnök veje és családja Spanyolországba költözik, év vége óta Tiborcz komoly terjeszkedésbe kezdett. Az eddig jellemzően az ingaltanpiacon terjeszkedő Tiborcz megvásárolta a Gránit Bank többségi tulajdonrészét, majd az igen komoly portfólióval rendelkező Diófát. És a jelek szerint nem csökkent az étvágya.

A Kopaszi-gáton zajlik Budapest egyik legnagyobb, komplex ingatlanfejlesztése, irodaházak és lakóingatlanok épülnek, egy részüket már át is adták. A városrész legfontosabb projektje a Mol Campus, az olajtársaság új székháza, amely a város számos pontjáról látható.

The post Már rá is bólintott a hatóság Tiborcz újabb nagy üzletére first appeared on Forbes.hu.