:
Breaking News

Lézerfegyvert tesztelt az amerikai hadsereg

Lézerfegyvert tesztelt az amerikai hadsereg

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete februárban először tesztelte a Layered Laser Defense (LLD) nevű eszközét – írja az IFLScience. A teljesen elektromos lézerfegyvert a Lockheed Martin készítette, célja pedig a szubszonikus robotrepülőgépek semlegesítése.

Az LLD képes elvakítani, szenzorokat kiiktatni, de felhevítéssel akár el is pusztíthatja a célpontot.

A Tengerészeti Kutatási Hivatal egy új-mexikói létesítményben próbálta ki a fegyvert, az eszköz quadkoptereket és nagy sebességű drónokat semmisített meg. A célpontokkal a hangsebességnél lassabb robotrepülőgépeket helyettesítettek. Az ilyen típusú fegyverek repülőként szállnak, és a drónokkal ellentétben egyszer használatosak, becsapódáskor megsemmisülnek.

shaunl / Getty Images Illusztráció.

Lorin C. Selby ellentengernagy, a haditengerészeti kutatások vezetője szerint az LLD-hez hasonló innovatív lézerrendszerek átírhatják a haditengerészeti hadműveletek jövőjét. A fegyverhez speciális optikai berendezések tartoznak, ezekkel megfigyelni és követni is tudja a célpontokat, és fókuszálni is képes a lézert. Az eszköz egy mesterséges intelligencián alapuló rendszert is használ.

Nem ez az első lézerfegyver, amelyet kipróbál a Haditengerészet. Az efféle eszközök ötlete évtizedekkel ezelőtt felmerült, egyik potenciális előnyük, hogy a hagyományos fegyverekhez képest jóval olcsóbb a fenntartásuk. Az LLD sokkal hatékonyabb, mint az eddigi típusok.

The post Lézerfegyvert tesztelt az amerikai hadsereg first appeared on 24.hu.