:

Hogy állnak a Rolls-Royce mini atomerőművei?

Hogy állnak a Rolls-Royce mini atomerőművei?

Várhatóan 2024 közepére kaphatja meg Nagy-Britannia engedélyét úgynevezett kis moduláris nukleáris reaktorok (SMR) tervezésére a Rolls-Royce, így 2029-re már termelheti is a hálózati áramot – idézi Paul Steint, a Rolls-Royce Small Modular Reactors elnökét a Reuters.

A brit kormány 546 millió dollárral szállt be az ország első SMR-reaktorának fejlesztésébe és felszólította az illetékes szabályozó testületet, hogy kezdje meg márciusban a jóváhagyási folyamatot, amely a várakozások szerint 2024 közepére befejeződik.

Addig is a brit luxusautógyár hozzáfog a reaktorok olyan részleteinek, alkatrészeinek előállításához, melyek nagy valószínűséggel nem fognak változni.

Egy 470 megawattnyi SMR-egység 2,34 milliárd dollárba kerül és elfér egy tíz focipályányi területen.

A hagyományos reaktorokhoz képest az SMR olcsóbb, gyorsabb megépíteni és hajón és repülőn is szállítható. Modularitása arra utal, hogy konténerekben szállítható el a gyárból és a kívánt területen viszonylag gyorsan összeállítható.

 A kis moduláris nukleáris reaktorok segítségével a szakértők szerint csökkenthető a fosszilis üzemanyagoktól való függés és a széndioxid-kibocsátás.

Borítókép: A nukleáris erőmű látványterve Forrás: Rolls-Royce

Kapcsolódó:

A Rolls-Royce mini atomerőművek fejlesztésébe kezd

The post Hogy állnak a Rolls-Royce mini atomerőművei? first appeared on Forbes.hu.