:
Breaking News

Kiberháborús játékot játszik a NATO, hogy felkészüljön egy valódi támadásra

Kiberháborús játékot játszik a NATO, hogy felkészüljön egy valódi támadásra

30 NATO tagállam szakértői vesznek részt egy szimulációban, ami leginkább egy kiberháborús játékra hasonlít: a szakembereknek együtt kell működniük, hogy visszaverjenek egy kibertámadást a kitalált Berylia nevű ország ellen – írja a Gizmodo.

A kiberbiztonsági szakértők fiktív digitális háborút vívnak a Berylia nevű szigetország védelme érdekében. Az érintett NATO-tagországok szakemberei abban reménykednek, hogy a játék felkészítheti őket egy esetleges kibertámadás visszaverésére, ami egyre fenyegetőbbé válik az orosz-ukrán háború és az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók miatt.

A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ (NATO CCDCOE) „Locked Shields” névre keresztelte a játékot, és a világ legnagyobb, élő kibergyakorlataként hirdeti. A kibervédelmi szakemberek Észtországban ülnek majd a számítógépjeik előtt, de virtuálisan a fiktív Berylia elleni támadást verik majd vissza. A CCDCOE minden évben megrendezi a programot, de 2022-ben kétségkívül nagyobb a tétje a sikeres teljesítésnek. A kiberbiztonsági szakértők a játékkal keresik meg a saját kibervédelmük védelmi réseit, és befoltozzák azokat, mielőtt még külső támadók is felfedeznék a gyengeségeket.

Kapcsolódó Mindenki arra vár, mikor jön a kiber 9/11 A kibertámadások komoly katasztrófákat okozhatnak, ha olyan szereplők követik el őket, akik nem foglalkoznak a civilekre gyakorolt hatásokkal.

A háborús játékokban a NATO nemzeteket képviselő résztvevőknek több „ellenséges eseménnyel” kell szembenézniük, amelyek katonai és polgári informatikai rendszereket is céloznak. A szervezők azt tervezik, hogy kilépnek a „jelenlegi geopolitikai helyzetből”, és olyan reális forgatókönyveket dolgoznak ki, amelyekre a kibervédelmi hatóságoknak gyorsan reagálniuk kell.

Bár a kibervédelmi szituációs játékok nem számítanak újdonságnak, a magáncégek körében is nőtt az ilyen tevékenységek népszerűsége az elmúlt években. Ez a teszt több szektorból – katonai, polgári és kereskedelmi – vonja össze a résztvevőket, hogy együtt dolgozzanak a fenyegetések leküzdésében.

A tavalyi Locked Shields gyakorlatok győztese Svédország lett,

Finnország és Csehország ezüst-, illetve bronzérmet szerzett. Az esemény szervezői szerint az esemény résztvevőinek feladata volt több mint 4000 támadás elleni védekezés és csapatonként 150 összetett informatikai rendszer karbantartása.

Nagy Nikoletta további cikkei Fontos szerepe van a láznak a fertőzések leküzdésébenA háborúpárti videók vannak túlsúlyban az orosz TikTokonRájöttek, miért vagyunk egyre elégedettebbek az élettel, ahogy öregszünk

The post Kiberháborús játékot játszik a NATO, hogy felkészüljön egy valódi támadásra first appeared on 24.hu.