:

Miért nem kell senkinek a Pfizer covid-gyógyszere?

Elmaradt a várakozásoktól a Pfizer szájon át szedhető covid-ellenes gyógyszere, a Paxlovid iránti kereslet, ennek hátterében a Reuters szerint a hozzáféréshez szabott komplikált feltételek, a tesztelések visszaesése és a lehetséges gyógyszer-összeférhetetlenségek állnak. Ráadásul az omikron variáns okozta fertőzés sem olyan súlyos.

Hetente még mindig emberek ezrei halnak meg a koronavírus-járványt következtében, holott a fertőzések globális száma már csökkent. Csak néhány bizonyítottan vírusölő kezelés létezik, ezek közül is a Paxlovid a leghatásosabb. Kevésbé hatékony a Merck & Co. molnupiravir nevű tablettája és a Gilead Sciences intravénás remdesivirje.

A Paxlovidról úgy tartották, hogy ez lesz a koronavírus elleni harc egyik legfőbb eszköze, mivel a kórházi kezelések és a betegség miatti halálozás kockázatát a magas rizikójú pácienseknél a klinikai kísérletek szerint mintegy 90 százalékkal csökkenti.

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Japánban és Dél-Koreában is jóval meghaladja a keresletet a raktáron lévő Paxlovid mennyisége – derült ki az egészségügyi minisztériumokból származó adatokból és a Reuters orvosokkal és gyógyszerészekkel készített interjúiból.

Az omikronnal megfertőződött páciensek az orvosok szerint sokszor nem kérik a gyógyszert, inkább „hazamennek és kifekszik”.

A Pfizer idén mintegy 120 millió Paxlovid-adag gyártását tervezi, a február elejéig aláírt szerződésekből pedig legalább 22 milliárd dolláros árbevételre számít. Az Egyesült Államok, amely idén 20 millió tablettát vásárol, ezzel a legnagyobb ismert felvásárló, körülbelül 530 dollárt fizet egy kúráért, de az árak országonként változnak.

Április végére a Pfizer mintegy 3,5 millió kúrához elegendő mennyiséget gyárt az USA számára a tervek szerint. Április első felében az amerikai adatok szerint mintegy 1,5 millió adagot osztottak szét és a gyógyszertárakban még mindig elérhető több mint félmillió adag.

 „A kormányok megpróbálják meghatározni az kereslet mértékét az omikron, a jövőbeli variánsok és más várhatóan elérhető kezelési opciók figyelembe vételével. Ez egy gyorsan változó terep” – közölte a Pfizer.

A Paxlovid felhasználásának sebessége csökkent több országban is:

Japán 2 millió adagra írt alá szerződést, március végéig kevesebb, mint 10 ezer kúrányi adagot osztottak már szét, csupán 2900-et írtak fel betegeknek.Dél-Korea 642 ezer embernek elegendő Paxlovidot kapott áprilisig, ennek csupán egyharmadát használta fel.Nagy-Britannia 2,75 millió adagot kapott, az NHS szerint több mint 6000 beteg kapott belőle április elejéig.Olaszország havonta mintegy 50 ezer adagot kapott február óta, 8300 embernek írták fel a gyógyszereket.

Borítókép: Paxlovid. Fotó: Pfizer

The post Miért nem kell senkinek a Pfizer covid-gyógyszere? first appeared on Forbes.hu.