:

„Ha jól választod meg az öltözéked, az szupererővel ruház fel” – Lakatos Márk 5 trükkje a tökéletes gardróbhoz

„Az öltözködés szabályokról, kőbe vésett tilalmakról, tabukról szól, amik hosszú-hosszú évszázadok óta kísérik az emberiséget. Éppen ezért nem véletlen, ha te is úgy érzed reggel, amikor kinyitod a szekrényedet, hogy ebben a korban, ezzel az alakkal, ennyi kilóval, ilyen lábakkal nem tudod, hogy mit szabad felvenned” – mondja el Márk, aki szerint egy kis tudatossággal nagyon sokat tanulhatunk saját magunkról. Az MA Műhely legújabb epizódjában megosztott öt trükköt, ami segíthet ebben.

1. Fedezd fel a saját külső és belső világodat, hogy aztán megmutathasd a világnak!

Márk szerint az öltözködés egy kommunikációs eszköz, amin mindenféle stílusban megszólalhatunk a saját személyiségünktől függően: lehet kiabálni, suttogni, érzékenyen csacsogni vagy bátran szónokolni.

Ha nem vagy biztos benne, hogy mit kéne hordanod, az azt is jelenti, hogy nem alkottad még meg a harmóniát a külső és belső világod között.

Ennek első lépése, hogy tisztába kerülj saját magaddal, a személyiséged értékeivel, majd tudatosítsd, miért viselsz adott ruhadarabokat. A második, hogy objektíven, előítéletek nélkül térképezd fel a saját alakodat. Nézd meg, milyen formákkal, milyen tónusokkal dolgozol, hiszen ez sokat segít abban, hogy a hordott ruháiddal valóban azt fejezd ki, amit szeretnél.

2. Minden felpróbált ruhával bővül az önismereted!

Ahhoz, hogy felépítsd a tökéletes ruhatárat, elengedhetetlen, hogy minél több ruhát próbálj fel. Minden felpróbált darabbal újabb információt szerezhetsz magadról. Töröld ki a szótáradból az „ezt sosem venném fel” kifejezést, ne döntsd el előre, mi áll jól vagy rosszul! Add meg az esélyt annak a színnek és fazonnak is, ami elsőre távolinak tűnik! Ezzel is bővítheted az önismereted, hiszen a választásaid meghatározzák az ízlésed, ezáltal a személyiséged is.

„A ruházatod legyen személyes választás! Ne a főnököd, a férjed vagy egy női magazin főszerkesztője írja elő, mit viselj. Viszont minden trendet és divatőrületet futtass át magadon, és ami a szűrőn fennmarad, az lesz a tiéd.”

3. Egy szűk ruhatárral is kifejezheted önmagad!

Carrie Bradshaw háromszobás ruhatárának ideje lejárt. A klímaválság és az ökokatasztrófa idején az a felelős magatartás, ha keveset, de jót vásárlunk, és a meglévő darabjainkat minél többször viseljük.

„Ha megtaláltad azt, ami jól áll neked, amit imádsz, amiben superherónak érzed magad, miért csak egyszer vennéd fel? Elavult gondolat, hogy a vörös szőnyegen is csak egyszer lehet egy ruhában megjelenni”.

Márk erre példaként Kate Middletont és Carl Lagerfeldet említi, akik ahelyett, hogy részt vennének a divatipar túltermelésében, inkább redukált ruhatárral fejezik(fejezték) ki saját stílusukat. Számokban: egy dolgozó ember két munkahét alatt 10 különféle outfitet visel. Ha ügyesen vásárolsz, és a darabok különböző kombinációkban is működnek, létrehozhatod a kapszula-ruhatárad. Vásárolj következetesen, és csak olyan darabot válassz, ami beilleszthető ebbe!

4. Mindentől szabadulj meg, amit nem hordasz!

Minden olyan ruhadarab, amit nem veszel fel minimum fél évig, felesleges porfogó a gardróbódban. Márk szerint fontos, hogy kegyetlenül és radikálisan szelektáljuk ki a nem használatos darabokat, és minden egyes ruhánál gondoljuk végig, hogy miért vettük meg anno, és miért nem épült be mégsem a kedvenc viseleteink közé. Ennek segítségével elkerülheted, hogy a későbbiekben is belelépj ebbe a rossz vásárlói szokásba.

5. Csak olyan ruhadarabot vegyél meg, ami beilleszthető az alap ruhatáradba!

Ha kiszelektáltál mindent, amire nincs szükséged, elérkezett az idő, hogy újra bejárd a boltokat. Márk azt javasolja, hogy döntsd el, mi a fontosabb neked: a fazon – tehát hogy a testet, amit kaptál, hogy tudod úgy megmutatni, hogy az számodra elfogadható legyen, vagy a szín – tehát azt a mágikus, már-már spirituális energiát szeretnéd átadni, amit egy árnyalat közvetít.

Yves Saint Laurent szerint egy ruhában mindig az az ember fontos, aki éppen viseli, egy vállfára akasztott darabnak nincs is jelentősége.

Ha szabadon kombinálod a különböző márkákat, stílusokat és színeket, könnyebben megtalálod majd azokat a darabokat, amikbe örömmel beköltözöl. Egy „jól belakott” ruhában nem feszengünk, hanem önazonosak vagyunk, ezzel beteljesítve annak legfontosabb funkcióját. Márk ehhez példaként a szuperhősök ősi üzenetét említi: ha jól választod meg az öltözéked, az szupererővel ruház fel.

DISCLAIMER: Ez a cikk saját ügyben született, a MesterAkadémia.hu és a Forbes tulajdonosai azonosak.

The post „Ha jól választod meg az öltözéked, az szupererővel ruház fel” – Lakatos Márk 5 trükkje a tökéletes gardróbhoz first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés