:

Az egyik nagy hiperlánc ma végleg elköszönt a műanyagzacskóktól – mi lesz helyettük?

Az egyik nagy hiperlánc ma végleg elköszönt a műanyagzacskóktól – mi lesz helyettük?

A mai napon búcsút int az Auchan a súlyosan környezetszennyező műanyagzacskóknak, amibe eddig a zöldséget, gyümölcsöt és a péksüteményt pakoltuk a leméréshez és a hazaszállításhoz – közölte a társaság a Forbes.hu-val. A gurigáról letéphető nejlonok helyett különböző környezetbarát csomagolóeszközöket ajánlanak a vásárlóknak. 

Nagy szám: 172 tonna 

Az Auchan számításai szerint a lépésnek köszönhetően évi 172 tonna műanyaghulladéktól kímélhetjük meg a környezetünket.

Mi változik? 

Az Auchan vásárlói eddig is választhattak nejlon helyett környezetbarát csomagolóeszközöket, az újdonság az, hogy mától csak ezek maradnak forgalomban.A zöldséget és gyümölcsöt környezetbarát zacskóban, hat termék tárolására is alkalmas zöldség-gyümölcs táskában, illetve mosható, praktikusan összetekerhető ReTasakokban vihetik haza a vásárlók.A péksüteményekhez pedig biopamut zsákokat adnak, amelyek otthoni tárolásra is alkalmasak. Ezeket szintén ki lehet mosni, és egy következő alkalommal újra fel lehet használni a vásárlásnál.A textilzsákon kívül egyszer használatos, ám teljes egészében újrahasznosítható, illetve lebomló, 100%-ban papírból készült zacskókat is választhatunk a pékáruknak.

Miután a megvásárolható tasakokat jórészét többször is használhatjuk, ezeket érdemes mindig magunknál tartani, de természetesen arra is van lehetőség, hogy az Auchanban vett termékeket a saját csomagolóeszközünkben vigyük haza. Nemcsak az áruházakban következik be a változás, hanem az online kiszállításoknál is. 

Opciók műanyagzacskók helyett egy Auchan áruházban.

Háttér

A műanyagzacskó azért is rendkívül káros, mert pár órás használat után a természetbe kerülve 200 év alatt bomlik le, az újrahasznosítása pedig jelenleg igen korlátozott, legfeljebb 30%. A megoldás tehát egyértelműen az, ha nem kerül forgalomba. Ezt erősítette meg az a vizsgálat is, amit a Zero Karbon végzett az Auchan Magyarország számára. Ők azt számították ki, hogy a 172 tonna műanyagnak mennyi a karbonlábnyoma. Az eredmény 328,31 tonna CO2 e-kibocsátás lett, ami így talán nem sokat mond, de úgy már igen, hogy ezt a mennyiséget egy év alatt körülbelül 16 500 kifejlett fa képes elnyelni, melyhez a legmegengedőbb becslések szerint is 16,5 hektár területre van szükség. Nem szabad elfelejteni, hogy amennyiben ma ültetnénk el ezt a 16 500 fát, akkor — fafajtól és növekedési jellemzőktől függően — a facsemetéknek legalább 15-25 évre lenne szüksége ahhoz, hogy elérjék azt a kort, melyben egy év alatt képesek a fent említett szén-dioxid mennyiséget megkötni.

The post Az egyik nagy hiperlánc ma végleg elköszönt a műanyagzacskóktól – mi lesz helyettük? first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés