:
Breaking News

Tényleg életet menthet az okosóra?

Tényleg életet menthet az okosóra?

A járvány kitörése óta úgy viszik a szenzorokkal, egészségügyi funkciókkal kitömött viselhető eszközöket, mint cukrot. De hogy ezeknek van-e bármi haszna, vagy csak jól hangzó fantomszolgáltatásokról beszélhetünk az joggal merül fel sokakban. Ezt a kérdést jártuk körbe kicsit szakértők és a Huawei új sportórájának segítségével.

A Huawei magyar képviselete szakmai kerekasztal-beszélgetést rendezett Okoseszközök szerepe az egészségprevencióban és a sportban címmel. Az eseményen kiderült, hogy a covid-járvány alatt gigantikus mértékben megnőtt az igény okoseszközök iránt, amit nemcsak a piaci adatok, hanem a kínai cég megbízásából készült reprezentatív kutatás is megerősít.

Megugrott az okosórák iránti kereslet. Kép: Huawei

Eszerint a válaszadók harmada (34 százaléka) vásárolt okosórát vagy okoskarkötőt az elmúlt két évben azért, hogy valamilyen egészségügyi értékét, vagy fitnesz-, illetve sporttevékenységét nyomon kövesse. Ezzel kapcsolatban dr. Győrffy Zsuzsa, digitális egészségügyi szakértő kifejtette, hogy

A laikus ember azt gondolná, hogy karantén idején nem volt okosórákra szükség, holott épp az ellenkezője történt, hatalmas népszerűsége lett a viselhető okoseszközöknek”

A koronavírus-járványhoz kapcsolódóan egy amerikai kutatásban kifejezetten okosórával vizsgálták a páciensek alvásmintázatát és a pulzusszámát, és arra jutottak, hogy az adatok már napokkal korábban jelzik a megbetegedést. A pandémia alatt az okosórák az egészséggel kapcsolatos paraméterek vizsgálata mellett a bezártság miatti stresszoldásra, a társas kapcsolatok fenntartásához is jól jöttek: például motivációt adtak a közös futásokhoz, versenyzésekhez, az edzésmódszerek egymás közötti megosztásához.

Folyamatos monitoring

Az orvosi gyakorlatban már most sok olyan példa van, hogy egy okosóra által mért baljós adat miatt fordul orvoshoz a páciens, és ez alapján komoly rendellenességre derül fény, mert például alacsony véroxigénszintet mér, vagy ugrál a pulzusa.

Állandóan vizsgálja a test működését. Kép: Huawei

A Huawei megbízásából készült kutatás pedig egyenesen azt mutatja, hogy ma már az emberek 60 százaléka felkeresné a rendelőt az eszköze által mért kirívó érték miatt. viszont az is tény, és ezt a gyártók is hangsúlyozzák, hogy az okoseszközök önmagukban nem alkalmasak diagnózisalkotásra vagy orvosi döntéshozatalra. Azonban az orvosok munkáját jelentősen támogathatják az összegyűjtött adatokkal. Egy-egy orvoslátogatás alkalmával ugyanis öt-tíz perc erejéig van lehetőség felmérni a páciens állapotát, az okosórák viszont hetekre, hónapokra visszamenőleg szolgáltatnak információt. Dr. Győrffy Zsuzsa arra is felhívta a figyelmet, hogy

a halálozások nyolcvan százaléka krónikus betegségekben gyökeredzik ma a világon, és a krónikus betegségek 80 százalékáért életmód tényezők – az alvás, a mozgás, az evés, a stressz – felelősek. Éppen azok, amelyeket az okoseszközök is figyelnek. Ha ezeket jól menedzseljük, akkor később problémákat tudunk megelőzni”

Megátása szerint az egészségügyi adatok tárolására, monitorozására szolgáló okos applikációk és eszközök fejlődésével és terjedésével párhuzamosan egyre inkább előtérbe kerül az önálló, páciens általi végzett egészségmenedzsment is. Abban rejlik az okoseszközök szuperereje, hogy segítségükkel akár hosszú évek trendjeit is nyomon tudja követni az egyén. Azaz a trendeket látva rögtön észlelheti a páciens, ha valami nem stimmel, nem csak akkor, ha már komoly baj van, és elviszi a mentő.

Profi sportolók és az okosórák.

Az eseményen részt vett Szögi István Dániel, közép- és hosszútávfutó, olimpikon, aki szintén nagy támogatója a viselhető okos eszközöknek. Ezzel kapcsolatban azt árulta el:

Az okosórák a profi sportolóknak is jó kapaszkodót nyújtanak, ma már szinte nincs is olyan atléta, aki edzés vagy kiegészítő sporttevékenység során ne használna okoseszközt, okosórát.

Kiderült, hogy jelenleg a profi sportban ezeket az eszközöket többnyire megerősítő jelzésként használják az edzéstervek finomhangolásához. Szögi István Dániel hangsúlyozta, hogy az okoseszközök akkor is jó szolgálatot tesznek, ha valamilyen oknál fogva távoli edzés-menedzsmentre van szükség.

Egyre többen használják az ilyen eszközöket egészségük megóvása érdekében. Kép: Huawei

Amikor Amerikában tanult, pillanatok alatt meg tudta osztani otthoni edzőjével az eredményeit, aki Magyarországról is meg tudta állapítani, milyen edzettségi szinten van a sportoló. De arra is volt példa, hogy egy magaslati edzőtáborban az okosóra adatai alapján mérték fel, hogy kinek hány nap szükséges az akklimatizációhoz, és mikor állhat edzésbe.

Saját tapasztalatok

Az esemény apropóját az adta, hogy a cég a közelmúltban kezdte el forgalmazni új, felső kategóriás smart sportóráját. Ez a Huawe Watch GT Runner, amelyből nyilván kértem egy példányt kölcsön, hogy megnézzem, mennyire felel meg a fent említett elvárásoknak.

Ez a modell a már bevált módon működik, azaz telepakolták szenzorokkal, és az ezek által mért adatok egyrészt megnézhetőek az órán, másrészt pedig egy mobil alkalmazás (Huawei Health) révén egy mobilon is.

A magyarul is kommunikáló appban visszakereshetőek a régebbi mérések is, és komplexebb elemzéseket kapunk. Kényelmesnek kényelmes, bár a gumiszíj helyett jobb lenne bőr, ami kevésbé fülled be a melegben, de ez azért könnyen cserélhető. Az 1,43 inches OLED kijelzőjének képminősége remek, a fényerő kellően nagy ahhoz, hogy nappal is lehessen használni.

A Huawei Watch GT Runner a gyártó egyik legfrissebb terméke.

A beépített hardver teljesítménye megfelelő, és a modell egy csomó hasznos app letöltését is lehetővé teszi, valamint zenelejátszóként is használható, hiszen rátölthetőek nóták, és csatlakoztatható hozzá közvetlenül fülhallgató. 455 mAh-s akkumulátora durván 14 napos üzemidőt szavatol, ami remek, hiszen két hétig nem kell vacakolni a töltéssel. Szóval mindent összevetve egy teljesen jó alapokkal rendelkező termékről van szó, de alapvetően arra voltam kíváncsi, hogy a fent említett egészségügyi és sport funkciók megvannak-e, mennyire működnek jól és az átlagember számára a hétköznapok során mennyire lehetnek hasznosak.

Távolság és sebesség

Futásnál, biciklizésnél vagy úszásnál értelemszerűen nagyon fontos, hogy tudja az ember, hogy mekkora távolságot tett meg mennyi idő alatt, és hogy mekkora volt az átlag- és maximális sebessége. Van egy csomó olyan aktivitásmérő és okosóra, amely viszont ezeket egyszerűen rosszul méri. Elvittem magammal egy profi, kalibrált Garmin műholdas eszközt, és a Watch GT Runner gyakorlatilag pontosan ugyanolyan adatokat mutatott, mint az, szóval ezzel nincs gond.

Pszichés segítség

Életemben többször belevágtam már a Nagy Futás Projektbe, de mindig ronda kudarc lett a vége. A pandémia alatt viszont egy sportórával a kezemen kezdtem bele a dologba, és két hónap alatt össze is jött a félmaraton. Rengeteget segít az, hogy ha látja az ember, hogy mekkora távolságot tett meg, mikor kell még kicsit rátennie, hogy meg tudja javítani az idejét. Egy ilyen viselhető masina pont a legnehezebb pillanatokban adja meg a lökést, amikor már a feladás/leállás határán tántorgunk, szóval ilyen szempontból, az akaraterő megerősítésében tényleg nagyon hasznos lehet.

A teljes értékű használathoz szükség van egy mobilos appra.

Kalóriamérés

A szoftver a megadott adatok (magasság, testsúly) és a mozgási teljesítmény alapján képes kiszámolni, hogy mennyi kalóriát égettünk el. Fogalmam sincs, hogy ez mennyire fedi a valóságot, de a pontos mérések miatt komolyabb eltérések nem lehetnek.

Pulzus

Az óra képes a pulzus vizsgálatára, és nagyjából ugyanazokat az eredményeket hozta, mint a dedikált orvosi eszköz. Azért itt már megfigyelhetőek voltak kisebb (3-4%) eltérések, de ezt azért túl lehet élni. Arra mindenesetre a jelek szerint alkalmas az integrált pulzus szenzor, hogy felhívja a figyelmet, ha valami gond lehet a testünkkel. Egyébként már akadnak olyan okosórák, amelyeken van vérnyomásmérő, de ez a funkció innen már hiányzik.

Véroxigén

A termék lehetővé teszi a véroxigén szint vizsgálatát is, ami nagyon hasznos lehet, és jelzi, ha valamilyen probléma van az egészségünkkel.

Stressz

Az ember azért érzi, ha rágja az ideg, szóval a stresszmérést különösebben hasznosnak nem nevezném, de mindenesetre kaphatunk megerősítést a Huawei okos órájától is arról, hogy épp a plafonon vagyunk. A termék tartalmaz néhány stresszoldó légzőgyakorlatot is, amihez a kijelzőn felbukkanó utasításokat kell követni, ami viszont hasznos kis extra.

A számlapok természetes egyszerűen cserélhetőek.

Alvás

Az óra és a szoftver közösen képes az alvás minőségének vizsgálatára is. Ennek során tájékoztat a REM-, könnyed- és mélyalvási fázisok hosszáról, illetve hogy mikor riadtunk fel az éjszaka során. Ez utóbbit tökéletesen eltalálta, de többiről értelemszerűen nem tudok nyilatkozni. Mindenesetre ez a funkció hasznos lehet, ha valaki tudni szeretné, hogy miért is nem ébred kipihenten. Tehát tehát kísérleteket, hogy az éjfélig tartó munka, egy esti nagy sétálás, esetleg falatozás, vagy italozás milyen hatással van a mért adatokra, amiből azért elég jó következtetéseket lehet levonni.

Edzésprogram

A Huawei Egészség alkalmazása tartalmaz különféle tréningeket, előzetesen eltárolt programokat. Tehát gyakorlatilag egy személyi edzőt pakoltak a szoftverbe, amely elmagyarázza, hogy pontosan mikor, milyen gyakorlatból mennyit kell megcsinálni. A felhasználó meghatározhatja, hogy mik a céljai, és az alkalmazás ennek megfelelően adagolja a feladatokat. Én személy szerint a kényszerű bezártság alatt vettem igénybe egy hasonló órába zárt tréner szolgáltatásait, és teljesen jól bevált a dolog.

The post Tényleg életet menthet az okosóra? first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés