:

Tizenegy gyárat és 2500 munkanélkülit hagy maga után a háború miatt Oroszországban egy multi

Tizenegy gyárat és 2500 munkanélkülit hagy maga után a háború miatt Oroszországban egy multi

Sokáig halogatta döntését a tisztító- és vegyipari szereket gyártó Henkel, de végül a háború és a részvényesek elégedetlenkedése miatt elhagyja az orosz piacot.

Kedden kiadott sajtóközleményben jelentette be a düsseldorfi székhelyű Henkel, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt felhagy az országban a gyártással. Oroszországban eddig 11 gyára működött a cégnek, amelyek 2500 embert foglalkoztattak – írja a WDR.

A vállalat egyelőre előkészíti a kivonulást, addig az oroszországi dolgozói továbbra is kapnak fizetést.

Miért maradtak eddig?

A Henkel a részvényeseitől már eddig is komoly kritikákat kapott, amiért nem hagyta ott az orosz piacot. A cég áprilisi közgyűlését több részvényes szóvá tette, hogy az oroszországi üzletelés a háború miatt árt a vállalat hírnevének.

Carsten Knobel vezérigazgató akkor azzal magyarázta a maradásukat, hogy ha szüneteltené a Henkel tevékenységét Oroszországban, az ottani kormány kisajátíthatná a kapacitásaikat, és az ottani menedzsert vonná felelősségre.

Mi oka van másnak maradni?

A német cégek közül nem a Henkel az első, amely elhagyja Oroszországot. Az Obi építőipari áruházlánc néhány héttel az orosz invázió kezdete után bejelentette, hogy mind a 27 áruházát bezárja Oroszországban, és teljesen kivonul a piacról.

A gyógyszergyártó Bayer ugyanakkor marad Oroszországban. A leverkuseni cég vezetői azt mondják, elítélik az oroszok Ukrajna elleni agresszióját, de etikai okokból – vagyis az orosz lakosság gyógyszerellátásának biztosítása miatt – nem vonulnak ki az országból.

Borítókép: Raymond Claire / Flickr

Az Auchan mind a 311 áruházával marad Oroszországban – meglátjuk, mit szólnak ehhez nyugaton a vevők

The post Tizenegy gyárat és 2500 munkanélkülit hagy maga után a háború miatt Oroszországban egy multi first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés