:

Nagy üzlet: katonai repülőket veszünk, és nem is akárkitől

Nagy üzlet: katonai repülőket veszünk, és nem is akárkitől

12 darab L-39NG katonai kiképző- és felderítőrepülőgép beszerzését jelentette be a Magyar Honvédség számára a  védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. 

A kormány összesen 12 darab, a cseh Aero Vodochody által gyártott könnyű sugárhajtású repülőgépet vásárol a Magyar Honvédségnek, 8 ebből a (Gripen-)pilóták kiképzését, 4 pedig felderítő célokat fog szolgálni – szúrta ki a Portfólió a Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos oldalán megjelent videós bejelentést. 

Maróth Gáspár azt is elmondta, hogy a felderítőgépek kialakítása egy közös, cseh-magyar kutatás-fejlesztési projekt keretein belül fog megvalósulni. A lerendelt L-39NG-k 2024-től kezdenek el Magyarországra érkezni.

Ilyen gépből vesz Magyarország 12 darabot.

Állami óriáshitel a kormányszóvivő férjének 

A nagy múltú Aero Vodochody Aerospace cseh repülőgépgyártó tavaly került magyar többségi tulajdonban, az amúgy több korrupciós ügyben is érintett szlovák befektetési csoporttól, a Penta Grouptól (a magyar piacon jelenlévő, hasonló nevű építőipari céghez semmi közük). Eredetileg Tombor András jelentkezett be a társaság 51 százalékáért, de mégsem tudta letenni a megfelelő összeget.

Ezek után került képbe a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra férje, az azóta kaszinókoncessziókkal is megtámogatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Ő ma a cseh társaság 80 százalékos tulajdonosa, az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra, de a Szalay-Bobrovniczky 100 százalékos tulajdonában álló HSC Aerojet Zrt. tavaly nyáron 150 millió eurós (akkori árfolyamon 53 milliárd forintnak megfelelő) hitelt kapott az állami Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) az üzletre. A kaszinókoncessziók hosszú évekre biztosítanak számára osztalékot, így lesz miből törlesztenie, de amint látható, jönnek a megrendelések is. 

The post Nagy üzlet: katonai repülőket veszünk, és nem is akárkitől first appeared on Forbes.hu.