:
Breaking News

Kormányinfó: alkotmánymódosítás jön a háború miatt

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ma a választások óta először tart kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel együtt. 

Járvány 

Tegnap 24-en vesztették életüket, a vírus nem tűnt el, de intenzitása csökkent. 1500 embert ápolnak, 94 ember van lélegeztetőgépen (ebből 43 eset súlyos állapotban) – mondta Gulyás.  A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnik május 31-ével.

Háború

Gulyás: alkotmánymódosítást kezdeményeznek, hogy humanitárius katasztrófa vagy a szomszédban zajló háború miatt is elrendelhető legyen a veszélyhelyzet (ez a különleges jogi státusz lehetőséget ad a kormánynak, hogy rendeletekkel kormányozzon, Gulyás szerint ez a cselekvőképesség megőrzését segíti). Gulyás szerint fontos, hogy meglegyen ez a lehetőség, de ha módosítják is az alaptörvényt, nem jelenti, hogy a veszélyhelyzetet automatikusan be is vezetik. Magyarország mindent megtesz azért, hogy a béke minél hamarabb helyreálljon, bár ebben a ráhatásunk korlátozott, a kormány ezt is tudja. A kormány szerint reális esélye van, hogy akár évekig is eltarthat a konfliktus – a háború vége mostanában nem várható. 40 milliárd forintot költött eddig Magyarország az Ukrajnából menekültek megsegítésére, ellátására. Gulyás szerint az EU arányaiban nagyon kevés pénzzel járult ehhez hozzá. A kormányszóvivő Gulyás után kitért a humanitárius helyzetre: megköszönte a hivatalos szerveknek, önkormányzatoknak, a civileknek és a segélyszervezetknek is a megfeszített munkát.

Gazdaság, infláció

A magyar gazdaság stabil lábakon áll – szögezte le Gulyás. Árstopok: ezek beválltak a kormány értékelése szerint, ezek nélkül 13 százalék lett volna az infláció (a legutóbbi adat 8,6 százalék volt) – arányaiban az élelmiszerárstop hatása érződött a legkevésbé (1 százalék), főleg a rezsicsökkentés és az üzemanyagok ársapkájának hatása volt erős. Folytatják-e? A kormány erről még nem hozott döntést, vizsgálják ennek lehetőségét. Politikai és gazdasági döntés lesz, vannak már szakértői anyagok – külön-külön döntenek majd az árstopok fenntartásáról, leghamarabb jövő héten kiderül, mi lesz az élelmiszerárstoppal. Magyarország Gulyás szerint a középmezőnyben van az inflációt illetően. Augusztus-szeptemberre várja az MNB az infláció csökkenését, a kormányülésen ez is előkerült.

Kormányalakítás

Orbán Viktorral már kétszer beszélt a választások óta, szó volt az új kormányról is. Erről majd Orbán Viktor fog beszélni – Gulyás semmi konkrétumot nem mondott. Sajtóhírek szerint nemcsak személyi változások lesznek, hanem komolyabb szerkezeti átalakítások is jöhetnek.

Válságkezelés

Szektorális különadók a terítéken vannak, de ezekről a mostani kormányülésen még nem volt szó konkrétan.

Cikkünk folyamatosan frissül.

The post Kormányinfó: alkotmánymódosítás jön a háború miatt first appeared on Forbes.hu.