:

Tárgyak helyett élmények – 5 trükk a hulladékmentes életmódhoz egy profitól

Tárgyak helyett élmények – 5 trükk a hulladékmentes életmódhoz egy profitól

Bea Johnson az elsők között vált a zero waste, azaz hulladékmentes mozgalom egyik legfontosabb képviselőjévé. Saját tapasztalatairól és praktikáiról a Zero waste otthon – Kevesebb hulladék, egyszerű élet című könyvében írt, ami a hulladékmentesség bibliájaként söpört végig a világon. Bea 5 pontban határozta meg a tárgyak helyett élményeken alapuló élet tanait, ezeket mutatjuk most meg.

1. Utasítsd vissza azt, amire nincs szükséged

A hulladékmentes élet valójában az otthonunkon kívüli viselkedésüknél kezdődik. És itt most nem csak a vásárlásokra gondolok: a mindennapi életünknek szerves része, hogy az aluljáróban reklámújságot fogadunk el, a meetingeken névjegykártyát osztunk, a konferencián ajándékcsomagot veszünk át, a kocsink ablaktörlője alá meg szórólapokat dugdosnak. Minden olyan apróság, amit elfogadunk, több keresletet teremt és a pazarlás gyakorlatát erősíti, így az első és legfontosabb lépés, hogy ezekre nemet mondjunk. 

2. Csökkentsd, amire nincs szükséged, és amit nem tudsz visszautasítani

Természetesen vannak olyan dolgok, amikre nem lehet nemet mondani, így Bea azt javasolja, hogy gondoljuk végig, mire van valóban szükségünk. A csökkentés egy leegyszerűsített életmódot ösztönöz, ami lehetővé teszi, hogy a mennyiség helyett a minőséget értékeljük. Ahhoz, hogy ezt bevezessük, érdemes felmérni az otthonunkban lévő dolgok igazi hasznát, és kiszelektálni azt, ami nélkül tudunk élni. A készlet lefaragása segít, hogy a jövőben észszerűbb vásárlási szokásokat alakítsunk ki, és már csak azt vásároljuk meg vagy fogadjuk el, amire valóban szükségünk van. Bea szerint ezt elősegítheti, ha limitáljuk azokat a tevékenységeinket – leginkább a médiahasználatot – amik vásárlásra ösztönöznek.

Bea Johnson négy fős családja egy év alatt össz-vissz ennyi szemetet termelt. Fotó: zerowastehome.com

3. Használd fel újra, amit nem tudsz visszautasítani vagy csökkenteni

A tévhitekkel ellentétben az újrahasznosítás és az újrahasználás nem ugyanazt jelenti. Míg az első esetében egy adott terméket újra feldolgoznak és valami újat hoznak létre belőle, a másodiknál a tárgy eredeti formájában marad, csak épp meghosszabbítjuk az élettartamát és amíg csak lehet, használjuk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy rongyos ruhákban kellene járnunk – épp ellenkezőleg! A kedvenc tárgyad felruházhatod új funkciókkal, ha az eredetinek már nem felel meg. Példa: a nejlonszatyrot vesd be a buborékfólia helyett vagy szállítsd abban a koszos cipőket, az elhasznált ruhadarabot használd fel takarítórongynak. Szintén ezt a szemléletet segíti elő, ha jobban vigyázunk a dolgainkra, és kidobás helyett megjavíttatjuk őket, amíg lehetséges.

4. Amit nem tudsz visszautasítani, csökkenteni vagy újrahasználni, azt hasznosítsd újra

Bár nagyon kecsegtető az újrahasznosítás koncepciója, részben azért szerepel csak a lista negyedik helyén, mert jelenleg kevés kiszámítható megoldás áll rendelkezésre ezen a téren a hulladékproblémák kezelésére. Ettől függetlenül, ha az újrahazsnosítás jegyében vásárolunk, még mindig jobban járunk, mintha szeméttelepeken végezné a termék, és hosszútávon jobb fogyasztói szokásokat is alakíthatunk ki. Ezentúl, mielőtt a kosaradba dobnád a mosószert, vizsgáld meg, hogy a csomagolása újrahasználható-e vagy olyan anyagokból készült-e, ami esetleg már eleve újrahasznosított. Ami a háztartásod berendezését illeti, keress gyűjtőpontokat, leadóhelyeket és anyaghasznosító létesítményeket a közeledben, ezzel biztosítva a megvásárolt termékek utóéletét.

Kreatív megoldások az újrahasználásra Forrás: Bernard Hermant, Ravin Rau//Unsplash

5. Komposztáld a maradékot

Nem csak az ásványvizes palackot, de akár a banánhéjat is újrahasznosíthatod! A komposztálás során a felesleges organikus anyagok lebomlanak, és tápanyagként kerülnek vissza a földbe, ami különösen jó hír, ha azt nézzük, hogy a konyhai hulladékok egyharmada organikus szemétnek minősül. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy beszerezz egy jó komposztálót, ami Bea szerint inkább egyéni, mintsem funkcionális választás kérdése. Ha nem szeretnél költeni rá, egy kis kreativitással itt is érvényesítheted az újrahasználás elvét: megmaradt kerítésdeszkákból például szuper komposztálót készíthetsz.

Kiemelt kép: Unsplash

The post Tárgyak helyett élmények – 5 trükk a hulladékmentes életmódhoz egy profitól first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés