:
Breaking News

Portugáliában rajtol az energetikai magyar startup

Portugáliában rajtol az energetikai magyar startup

Meglódult a nemzetközi érdeklődés a mínusz 100 Celsius-foktól akár 600 Celsius-fokig tartó tartományban működtethető, hőakkumulátoros energiatároló, a HeatTank. A fejlesztést megvalósító HeatVentors már a portugáliai piacra lépésről is szerződést kötött.

A HeatTanket mostantól az egyik legnagyobb helyi energetikai szolgáltató, a Pinto & Cruz – Energia e Sistemas is forgalmazza. Az energiatároló fő vonzereje, hogy ott, ahol megfelelően integrálható, akár 20-50 százalékkal is lecsökkenthető az adott rendszer energiafogyasztása.

A HeatVentors vezetői, Andrássyné Farkas Rita és Andrássy folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amelyek révén bemutathatják, hogyan lehet ezzel a hőtárolási innovációval megtakarítást elérni.

„Elsősorban az adatközpontok, telekommunikációs bázisállomások, irodaházak, gyárcsarnokok és hűtőházak hűtésének megoldására fókuszálunk, bár adtunk már tanácsot Helsinki távfűtésének zöld fejlesztésére is” – hangsúlyozta Andrássyné Farkas Rita.

Rugalmasan állnak hozzá a leendő partnereikhez: törekszenek arra, hogy mindenkinek a saját igényeihez, elvárásaihoz, valamint a vállalkozása által képviselt szektor jellemzőihez, lehetőségeihez alkalmazkodva valósítsák meg a megbízásaikat.

Egy magyar páros új alapokra helyezte a hőtárolást – Kínában csinálnának belőle nagy üzletet

Mi is a HeatTank?

A magyar csapat olyan megoldást talált ki, amely sokkal hatékonyabban képes tárolni a hőt, mint a hagyományos, a víz felfűtésével operáló módszerek. Az innovatív, fázisváltó anyagoknak (PCM) köszönhetően legkevesebb 20–50 százalék energiát lehet megtakarítani.

A „piac” pedig óriási, csak Európában potenciálisan évi 20 milliárd euró, illetve 250 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást lehetne megspórolni. A hatékony működésnek köszönhető, hogy a tároló mérete akár 90 százalékkal is kisebb lehet a hagyományosnál. Ennek is köszönhető, hogy a beruházás nagyon rövid idő, akár 3–5 év alatt megtérül.

A HeatTank már az MVM NET, az Antenna Hungária és az E.ON telephelyein is hibátlanul működik. A Heatventors előremenetelét az InNow Interreg Central Europe program, továbbá az EIT InnoEnergy hazai képviselete, a Green Brother segíti.

The post Portugáliában rajtol az energetikai magyar startup first appeared on Forbes.hu.