:

Még a tőzsdei árnál is drágábban jön az orosz gáz Magyarországra

Még a tőzsdei árnál is drágábban jön az orosz gáz Magyarországra

A kormány által hangoztatott olcsó orosz gáz mítoszával ellentétben valójában a tőzsde árnál is drágábban kapja Magyarország a földgázt. Februárban köbméterenként majdnem négyszáz forint volt az átlagára.

Ez nagyjából a hatszorosa annak, amennyit a lakosságtól kap az állami szolgáltató, az MVM ugyanezért a gázért. Ráadásul megnövekedett a behozott mennyiség is, a G7 szerint vélhetően azért, mert a tél végére nagyon kiürültek a hazai tárolók.

Miért ennyi?

Magyarország nem egy fix, előre meghatározott áron kapja az energiahordozót, hanem a tőzsdei jegyzéshez kötötten. Igaz, a fizetendő összeg nem azonnal, csak egy-két hónap eltolódással követi a piaci árakat.

Februárban 394 forint volt egy köbméter orosz gáz Forrás: G7

Ennek következtében viszont februárban még a piaci átlagárnál is jóval drágábban érkezett Magyarországra az orosz gáz. A tőzsdei jegyzések az elmúlt hónapokban hektikusan mozogtak, és februárban jóval alacsonyabbak voltak, mint januárban vagy a történelmi csúcsokat hozó decemberben. Az orosz import viszont az időbeli eltolódás miatt épp a második hónapban érte el a történelmi csúcsot.

Az Eurostat adatai szerint egész pontosan 394 forintért érkezett egy köbméter orosz gáz az országba. (A becsült rezsicsökkentett gázár nagyjából 66 forint, a lakosság által fizetett számlán azonban nem csak ez szerepel, hanem a gáz eljuttatásának költsége, az úgynevezett hálózati díj, illetve az áfa is, így egy lakossági fogyasztó egy köbméterért nagyjából 110 forintot fizet.)

Az orosz-magyar megállapodás szerint évi 4,5 milliárd, azaz havi 375 millió köbméter gázt vásárol az MVM a Gazpromtól. Az árak emelkedése óta jóval kevesebb az orosz import: november és január között a havi átlag durván 220 millió köbméter volt, és a februári 430 millió köbméter sem sokkal haladta meg a szerződött mennyiséget.

Borító: Gazprom Fotó: Pxfuel

The post Még a tőzsdei árnál is drágábban jön az orosz gáz Magyarországra first appeared on Forbes.hu.