:
Breaking News

5 magyar divattervező, akitől elérhető áron vásárolhatsz fenntartható ruhákat

5 magyar divattervező, akitől elérhető áron vásárolhatsz fenntartható ruhákat

Milyen szempontokat veszel figyelembe, amikor ruhát választasz magadnak? Ha nem csak az esztétikum és a hordhatóság, de a tartósság és a fenntarthatóság is fontos számodra, jobb, ha elfelejted a fast-fashion boltokat és inkább körbenézel a magyar divattervezők kollekcióiban. Bár drágábbak a ruháik, mint a plázák kínálata, ezek garantáltan több éven át kiszolgálnak majd.

Borbala Forrás: Borbala Facebook-oldala

Ki áll mögötte?

Ferencz Borbála a posztkommunista Romániában nőtt fel, ahol a rengeteg szemetet látva eldöntötte, hogy csavar egyet a divatról alkotott szemléletmódon, és drága textíliák helyett hulladékból alkot új kreációkat. Termékei között egyaránt találunk ékszereket és komplett ruhaszetteket, amik mind az upcycling és a recycling elvei alapján készülnek. A ruhák esetében Bori újrakomponálja a már meglévő anyagokat, a fülbevalóknál pedig műanyagot olvaszt és időnként kerámiát használ. Így jönnek létre azok az extravagáns színekben pompázó kollekciók, amik már a nemzetközi szakma figyelmét is felkeltették.

Kinek ajánljuk a ruhákat?

Nem csak annak, aki viselni szeretné, hanem annak is, aki előszeretettel alkot. Bori ugyanis nem csak ruhákat, de szabásmintákat is közzétesz oldalán és workshopokat is hirdet, ezzel buzdítva követőit, hogy bátran éljék ki kreativitásukat, kövessék a DIY szellemét, és hozzanak létre új és izgalmas szetteket saját textilmaradékaikból is. 

Mennyibe kerül nála vásárolni?

Egy újrahasznosított műanyag karkötő 11 ezer forint, egy patchwork miniruha pedig 50 ezer forint körül mozog. A fülbevalókat 7-9 ezer forint között szerezheted be.

Alma Forrás: Alma Facebook-oldala

Ki áll mögötte?

Vetlényi Almának festőművész édesapja, valamint ruha- és ékszerkészítő édesanyja adta át az alkotás örömét, és miután megismerkedett a rajzolással és a tánccal, az egyetemválasztás környékén kristályosodott ki előtte, hogy leginkább a testtel kapcsolatos művészet, a divattervezés foglalkoztatja. 2016-ban a Gombold újra! fenntarthatósági verseny következtében figyelt fel rá a magyar divatszakma, azóta már bezsebelte Az év fiatal divattervezője díjat is, és ő képviselte a kijevi 1st International Young Designer Contesten Magyarországot. Alma a nyers eleganciára esküszik, darabjait szabászati hulladék keletkezése nélkül állítja elő, kizárólag természetes alapanyagokból. 

Kinek ajánljuk a ruhákat?

Azoknak a nőknek, akik rajonganak a rendhagyó szabászati megoldásokért, az élénk színekért, a gombokért, a lenért, a pamutért és a selyemért. Alma úgy fogalmaz: az ő vásárlói a természetes nőiesség képviselői.

Mennyibe kerül nála vásárolni?

Egy nadrágot 25 és 60 ezer forint között tudsz megvenni, míg egy egyberuha ára kb. 50 rugó körül mozog, de érdemes figyelni a leárazásokat, most épp 50% kedvezmény van egy csomó mindenre.

Kamay Ko Forrás: a Kamay Ko Facebook-oldala

Ki áll a márka mögött?

Szilárdi Noémi nevét anno a Müskinn márka kapcsán ismertem meg. Akkor még elsősorban táskákat tervezett két társával – és már azok is a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében készültek – aztán miután feloszlott a csapat, Noémi 2020-ban életre keltette a Kamay Kót. A Mome egykori diákja egy olyan márkát álmodott meg, ami az urbánus környezet esztétikájából merít inspirációt, és izgalmas színekkel, részletekkel és mintákkal hívja fel magára a figyelmet. A fazonok és a textíliák gyakran innovatív kísérletek eredményeként jönnek létre, ugyanis Noémi legfőbb célja az, hogy olyan darabokat állítson elő, amik hosszú távra szólnak, ezzel elkerülve a felesleges túltermelést.

Kinek ajánljuk a ruhákat?

A Facebookos bemutatkozás szerint a Kamay Ko az „őszinte, különleges és káprázatos emberek” márkája, de én talán maradnék annyinál, hogy ha szereted az izgalmas színkombinációkat és a letisztult mintákat, biztosan bejönnek majd Noémi darabjai.

Mennyibe kerül nála vásárolni?

A legújabb táskakollekció 55 ezer forint körül mozog,  pulcsikat 22-25 között találsz, az ékszerek pedig 6 és 20 ezer forint között vannak.

Nes Forrás: a Nes Facebook-oldala

Ki áll mögötte?

Szilágyi Andrea a párizsi Studio Berçot-ban végzett, és 2004-ben alapította meg saját márkáját, amiben fenntartható és környezetbarát lábbeliket készít mindkét nem és minden generáció számára. Négy év elteltével már elmondhatta magáról, hogy a kizárólag természetes, lebomló és vegán vagy újrahasznosított alapanyagokat használ – ami akkor még egyáltalán nem volt gyakori a hazai piacon. Andreáék hosszú éveken át egyedi megrendelésekre készítettek cipőket, de két éve új fejezet nyílt az életükben, ugyanis már cipősorozatokat is gyártanak limitált példányszámban.

Kinek ajánljuk a cipőket?

Annak, aki nem szereti, ha a kedvenc darabja folyton szembejön az utcán, és rajong az egyedi, kézzel készült, különleges anyagú lábbelikért. Ja, és amit már mondanunk sem kell: ezek a darabok nem csak az idei nyárra szólnak.

Mennyibe kerül nála vásárolni?

A cipők átlagára 40 ezer forint körül mozog, a legmagasabb ár, ami szembejött velem, a 63 500 volt. 

Botanika Forrás: a Botanika Facebook-oldala

Ki áll mögötte?

Hajgató Sára eredetileg bölcsésznek tanult, dolgozott divatszerkesztőként, stylistként, és az ő nevéhez fűződik az első magyar divathonlap, a Budapest Fashion létrehozása is. Azonban hiába a sok divatbemutató, Sára valami másról álmodott: a folyamatos elvágyódás és a természet szeretete arra motiválta, hogy létrehozza saját ruháit és kiegészítőit, melyeket kizárólag természetes módon készít el. A Botanika legfőbb jellegzetessége, hogy a termékek stúdió helyett egy konyhában készülnek, ugyanis növényekből kinyert festőanyaggal színezik be őket. Sára használ például festőbuzért, aranyvesszőt, csalánt, avokádómagot és diólevelet, de időnként még olyan egzotikus növényeket is, mint a kékberzsenye.

Kinek ajánljuk a ruhákat?

Annak, aki a természet színeit nem csak a ruhatárába, de az otthonába is bevonná, hiszen párnahuzatokat, neszesszereket, szempárnákat és hajgumikat is beszerezhetünk itt.

Mennyibe kerül nála vásárolni?

A kaftánok és a köpenyek 10 és 35 ezer forint között mozognak, a kendők pedig 10 és 13 ezer forint körül érhetők el.

Kiemelt kép: Alma Facebook-oldala

The post 5 magyar divattervező, akitől elérhető áron vásárolhatsz fenntartható ruhákat first appeared on Forbes.hu.