:

Hogyan oldhatja meg Ausztrália az európai energiahiányt?

Hogyan oldhatja meg Ausztrália az európai energiahiányt?

Miután az Ukrajnában zajló háború arra kényszerítette az Európai Uniót, hogy véget vessen az orosz fosszilis üzemanyagoktól való függőségének, az egyik megújuló energia, amelyre támaszkodhat a hiány kitöltésében, a zöld hidrogén. A döntéshozók megnégyszereznék az eddig előirányzott mennyiséget, a 2030-ra elérni kívánt 20 millió tonnányi zöld hidrogén felét importálnák, elsősorban Ausztráliából – írja a Reuters.

Az olyan szektorok, mint a vasipar, a hajózás, a vegyipar széndioxid-mentesítésének kulcsmegoldása a hidrogén, melyet természetes gázok helyett megújuló energiák, például szél- és napenergia használatával állítanak elő.

Márciusban az orosz import helyettesítésére életre hívott RePowerEU terv keretében az Európai Bizottság kijelentette, hogy a Fit for 55 klímatervben meghatározott célt, az 5 millió tonnányi zöld hidrogént 20 millióra emeli 2030-ra. Ebből 10 milliót helyi forrásból teremtenék elő, a többi importra szorul.

Az Európai Bizottság programot hirdetett a szükséges infrastruktúra, tároló és kikötői létesítmények fejlesztésének ösztönzésére.

Omán és Chile is jelentkezett már hidrogénexportálásra, de az igazi nagyágyú Ausztrália.

Mit tud Ausztrália?

A szigetországban egy sor kezdeményezés indult már zöld hidrogén előállítására alkalmas nagy teljesítményű nap- és szélenergia-projektek kidolgozására.

Csak a perthi székhelyű Fortescue Future Industries (FFI) évi 15 millió tonnát termel 2030-ig, a 2030-as években pedig további 50 millió tonnát kíván termelni évente. Januárban, az orosz inváziót megelőzően bejelentette, hogy 2024-től évi 100 000 tonna zöld hidrogénnek megfelelő mennyiségben szállít a német Covestro vegyipari vállalatnak.

Márciusban pedig az FFI és Németország legnagyobb energiacsoportja, az E.ON bejelentette, dolgoznak azon, hogyan lehetne 5 millió tonna zöld hidrogént Ausztráliából Németországba szállítani.

Hogyan készül a zöld hidrogén? Forrás: HydrogenEurope

Kihívások

Az egyik legnagyobb kihívás a zöldhidrogén-termelésben annak a hatalmas mennyiségű megújuló energiának a biztosítása, amely az elektrolizálók működtetéséhez szükséges.

A Jefferies Equities Research becslései szerint az EU új zöldhidrogén-célkitűzésének megvalósításához további 90-150 gigawattnyi elektrolízis-kapacitásra van szükség amellett a 30-50 gigawatt mellett, amelyet már a Fit for 55 terv is igényel.

Alex Hewitt, az ausztrál megújulóenergia-fejlesztő CWP Global alapítója és vezérigazgatója szerint ahhoz, hogy 2050-re megtermelődjön az ipar számára szükséges zöld hidrogén, meg kell duplázni a mai globális villamosenergia-termelést. Csak a szállításhoz 40 darab 26 gigawattos megújulóenergia-központra lesz szükség, amelyeket Ausztráliában hoznak létre.

Borító: Zöld hidrogén Fotó: HydrogenEurope

Kapcsolódó:

Norvég segítséggel szabadulnának meg a németek az orosz energiafüggőségtől

The post Hogyan oldhatja meg Ausztrália az európai energiahiányt? first appeared on Forbes.hu.