:

Ne halmozz, gondolkozz! – Így készülj fel a globális élelmiszerválságra

Ne halmozz, gondolkozz! – Így készülj fel a globális élelmiszerválságra

Mivel sokkal kevesebb ukrán és orosz gabona és műtrágya kerül a globális piacokra, a szakértők attól tartanak, hogy idén a szűkösebb, drágább élelmiszerek időszaka következik. Miért alakult ki az élelmiszerhiány az egész világon, és mit tehetünk egyénileg, hogy ezt jól éljük túl?

Több mint egy év telt el azóta, hogy elkezdtek felbukkanni az élelmiszerhiányról szóló hírek. A jelenség érinti az Egyesült Államokat, Európát, Japánt, az ázsiai térséget is. Néhány fejlődő gazdaság, például Pakisztán és Srí Lanka, szintén küzd az élelmiszerhiánnyal és a megugró élelmiszerárakkal, ami társadalmi zavargásokhoz vezetett. Afrika – amely kontinens amúgy is rendre időszakos élelmiszerhiánnyal küzd – szintén válság elé néz.

A globális ellátási lánc már több mint egy éve megszakadt, ami számos előállított terméket, valamint élelmiszert érint. Miközben a dolgok visszatértek a rendes kerékvágásba, a covid omikron változatának gyors terjedése késleltette az ellátási láncok stabilizálódását.

Miért szakad meg a globális ellátási lánc?

A legtöbb áru iránti kereslet megugrott, ahogy a világgazdaság elkezdett kilábalni a 2020-as koronavírus-járvány okozta mélypontról. A készletfeltöltés nyomást gyakorolt ​​az amúgy is feszült kereslet-kínálat egyensúlyra. Ha ehhez hozzáadjuk a logisztikai problémákat, például a beszorult hajókat, a konténerhiányt és a teherautó-sofőr hiányt a közúti áruszállításban, akkor látható, hogy nagy vihar készülődik.

Az élelmiszerválság az orosz-ukrán háború közepette felerősödik

Ukrajna és Oroszország együttesen a világ búza forgalmának közel 30 százalékát és kalóriájának 12 százalékát állítja elő. Oroszország és Ukrajna a globális búzapiac több mint 30%-át teszi ki, és Európa kenyeres kosarának tekintik.

Miért Ukrajna Európa éléskamrája és mi lesz, ha kiürül?

Nélkülük a megugró élelmiszerárak és -hiány olyan instabilitási hullámot indíthat el, amelyre a 2012-es arab tavasz óta nem volt példa. A háború mindkét ország gabonaexportját leállította (az oroszok az invázióra készülve korlátozták a kivitelt). Hogy a dolgokat még bonyolultabbá tegyük, Oroszország a műtrágya jelentős exportőre. Ha az orosz-ukrán háború hatással lesz a globális műtrágyaellátásra, az érintheti a globális élelmiszertermelést, és további terhelést jelenthet az élelmiszer-ellátási láncon.

És mivel a két nemzet (Oroszország szankcionált szövetségese, Fehéroroszország mellett) hatalmas mennyiségű műtrágyát is szállít, Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója idén és a belátható jövőben a világon minden földművelőt érinthet.

Összességében elmondható, hogy a 2022-es élelmiszerhiánnyal kapcsolatos félelmek nem teljesen alaptalanok. Az orosz-ukrán háború egyértelműen felerősíti az élelmiszerhiányt – a világ szerencsésebb helyein ideiglenes ellátási problémák mellett inkább az árakban fogjuk érezni a problémát. Magyarországon a szakemberek nem tartanak attól, hogy tartós termékhiány alakulna ki. 

Oroszország és Ukrajna jelentős élelmiszer-exportőrök, különösen Európába és Afrikába. Ezekben az országokban a fogyasztók aggódnak az alapvető élelmiszerek, például a búza hiánya miatt.

A búza ára 21, az árpa 33%-kal drágult A műtrágyák ára 40%-kal drágult

Hogyan készüljünk fel a 2022-es élelmiszerhiányra?

Először is ne essünk pánikba az élelmiszerhiányról szóló jelentések miatt. Bár problémák vannak az élelmiszertermékek, például a búza, ellátásával kapcsolatban, a hiányt talán nem túl nehéz áthidalni, tekintettel az olyan országokra, mint India, amely hatalmas búzakészlettel rendelkezik. 

Jelenleg mintegy 13,5 millió tonna búza és 16 millió tonna kukorica a tavalyi betakarításból Ukrajnában és Oroszországban rekedt a háború és a szankciók miatt.

A hiány egy részét pótolhatná az Ausztráliából vagy Indiából származó megnövekedett export, amely országok tavalyi búzatermései kiemelkedőek voltak.

Ha hónapokig pánikszerűen vásárolunk és élelmiszer-felhalmozásban vezetjük le a stresszt, az csak felerősíti a problémát. A hosszabb eltarthatósági idővel rendelkező élelmiszerek megfelelő készletezése azonban jó ötlet.

Kerüld a pazarlást!

Még jobb ötlet lehet, ha a saját kertünkben (ha van ilyen lehetőségünk) termesztünk élelmiszert. Néhány sor zöldséget a kertben segít abban, hogy tápláló és egészséges ételekhez jussunk, nemcsak 2022-ben, hanem azután is.

Mahatma Gandhi egyik idézetét kölcsönvéve: „A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát”. Ne feledd, a Világélelmezési Program becslései szerint az emberi fogyasztásra előállított élelmiszerek egyharmada minden évben elvész, vagyis kidobjuk. Még ha kis szerepet is tudunk vállalni az élelmiszerpazarlás megelőzésében, ez mindenképpen segíthet a 2022-es élelmiszerhiány-helyzet kezelésében.

Ne bonyolítsd túl az élelmiszer-készletek tervezését!

Valószínűleg most ésszerű készletet építeni – mondjuk 30-60 napra – a közelgő élelmiszerhiány miatt, bárhol is éljünk a világon.

A koronavírus-járvány nyomán elrendelt bezárások idején megtapasztaltuk, hogy a WC-papír olyan dolog, amelynek hiányától az emberek jobban pánikba esnek, mint amikor nem találnak a boltok polcain rizst, kenyeret vagy tésztát.

A legjobb módja annak, hogy kiszámítsuk, mennyi élelmiszert kell felhalmozni hiány idejére, ha az összes étkezést hosszabb időre, előre megtervezzük. Elsőre ijesztő csak, igényel is némi erőforrást – időt, kreativitást –, de nem csak amiatt lesz áldás, ha elvégezzük, mert nem leszünk éhesek, de azt a nehéz kérdést sem kell minden nap megválaszolni, hogy „Mit főzzek ebédre?”.

Naptár, lista, receptkönyv

Készítsünk étkezési tervet, mondjuk 30 napra, harapnivalókkal és ételekkel az egész család számára. Naptár erre alkalmas platform, soroljuk fel az étkezési tervhez szükséges összes összetevőt és a szükséges mennyiségeket.

Figyelembe kell vennie a fűszereket, a fűszernövényeket, a fűszereket, az olajat és más olyan kiegészítőket, amelyeket nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni.

Élelmiszerhiány esetén vásároljunk hosszú lejáratú, könnyen tárolható élelmiszereket!

Alapvető élelmiszerlista azokról a dolgokról, amelyeket érdemes megfontolni készletek felhalmozására, ha valóban előfordulna túlélési élelmiszerhiány:

Liszt (fehér, teljes kiőrlésű) Rizs Tészta Bab, csicseriborsó (szárított és konzerv) Lencse Zab Tészta (különböző formájú, fehér és teljes kiőrlésű) Cukor (fehér, lágy barna, sötétbarna) Növényi olaj, olívaolaj Tejpor Só Sütőpor Szárított élesztő Szódabikarbóna Fűszerek és gyógynövények Levesporok Konzerv zöldségek Szárított gyümölcs Hosszan eltartható zöldségek, gyümölcsök: alma, körte, krumpli, répa, cékla Fehérjepor Dió Tea Kávé

Ne feledjük, soha nem csak az élelmiszerből lesz hiány. A mindig fontos WC-papír mellett más háztartási cikkeket is vásároljunk:

Elemek Mosópor Szappan Tisztító szerek Fogkrém Vitaminok Gyógyszerek (fájdalomcsillapító, antibiotikum, görcsoldó, széntabletta, rendszeresen használt szerek) Elsősegélynyújtó kellékek Fertőtlenítő

Mindannyian együtt vagyunk ebben

„A világ mintegy 26 országa búzájának több mint felét Oroszországból és Ukrajnából szerzi be. Ha ezt a háborút nem sikerül rendezni a következő néhány hétben, a dolgok még rosszabbra fordulhatnak. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna nem vethet majd kukoricát. A talajban lévő őszi búza nem lesz megtrágyázva és a betakarítás jelentősen csökken. Ez valós veszély. 40 millió lakosú ország, de 400 millió embernek termelnek élelmiszert. Ez a globalizált világ valósága. Mindannyian együtt vagyunk ebben.” – Arif Husain, az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramjának vezető közgazdásza.

The post Ne halmozz, gondolkozz! – Így készülj fel a globális élelmiszerválságra first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés