:

Lámpa narancshéjból? 4 menő Kickstarter-projekt a fenntarthatóbb jövőért

Narancshéjból készített lámpa, újrahasznosított anyagból létrehozott sárvédő, egy praktikus szemétszedőkészlet és tönkrement hűtőkből nyomtatott építőjáték. 4 Kickstarter-projekt, amivel, ha nem is mentjük meg a Földet, valamivel fenntarthatóbbá tehetjük a mindennapokat.

Lámpa narancsból

A narancshéj és az újrahasznosítás szóról a legtöbbünknek legfeljebb annyi jut az eszébe, hogy a héjnak jó illata van, ha rátesszük a radiátorra. Egy olasz csapat, a Krill Design azonban ennél merészebbre gondolt, és szicíliai narancsok héjából 3D-nyomtatással létrehozott egy asztali lámpát. Az Ohmie 2-3 narancs héjából készül, melyet növényi keményítők fermentációjából származó biopolimer alaphoz adnak. A lámpának a különleges anyag miatt illata is van, a fejlesztők leginkább narancsos sütihez hasonlítják – azért nem simán csak a friss narancs illatához, mert az anyag a folyamat során kissé megpirul.

Zöld sárvédő

A Musguard Omni névre keresztelt sárvédő újrahasznosított műanyagból készült, és a szlovéniai fejlesztőcsapat helyben gyártatja le (bár magát az anyagot Franciaországból importálják). Amellett, hogy környezetbarát, könnyen tárolható is, akárcsak egy jógamatracot, a sárvédőt is fel lehet göngyölíteni, így viszonylag könnyen elcsomagolható akkor is, ha nincs rá szükség. A csomagolást is próbálták minimalizálni, a sárvédőket egy borítékban küldik ki, újrahasznosított papíron mellékelve a használati utasítást.

Dizájnos szemétszedőkészlet

A Swuupyt egy német természetjáró találta ki: Moritz gyakran szedett szemetet az erdőt járva, de az állandóan kiszakadó szemeteszsákokat nem érezte elég higiénikusnak. A Swuupyval ezt emelte újabb szintre. Maga a készlet semmi extra, egy kellemes kinézetű, újrahasznosítható, vízálló zsák és egy összehajtogatható „csipesz”, a szemétszedést viszont kiegészíti egy applikáció is, ahol a felhasználó követheti és meg is oszthatja a szemétszedés mennyiségét. A cél nem feltétlenül a nagy horderejű szemétszedés, hanem hogy mindig lehessen az embernél egy higiénikus zsák, hogy tisztán tudja tartani a kedvenc természetközeli helyszíneit, ahelyett, hogy hosszú távon kéne nagytakarításokat végeznie – a tervező szerint ugyanis minél tisztább egy hely, annál kisebb az esélye annak, hogy az emberek szemetelni kezdjenek.

Játék hűtőből

A Rockeees lényege, hogy a 17 oldalú építőelemekből minél tovább tudjuk tornyot építeni úgy, hogy az eldőlne – az extra pedig az benne, hogy az elemek tönkrement hűtőkből készülnek 3D nyomtatással. A hűtőket egy partnercég gyűjti be Európa-szerte, a tervezés és a gyártás Hollandiában történik.

Borítókép: Krill Design / Facebook

The post Lámpa narancshéjból? 4 menő Kickstarter-projekt a fenntarthatóbb jövőért first appeared on Forbes.hu.