:

Szabados Ági: 6 dolog, amit a Harry Potter tanított nekem

Szabados Ági: 6 dolog, amit a Harry Potter tanított nekem

A Harry Potterrel vált valódi olvasóvá, ha 12 évesen nem kerül a kezébe az első kötet, ma talán nem azt az életet élné, amit. „Akkor értettem, meg, hogy az olvasás nem egyenlő az unalommal, a kötelező irodalommal, az olvasás az egyik legnagyobb csoda, ami történhet velünk: mentőöv lehet a krízisben és ez a legjobb utazás, amit el tudok képzelni. J.K Rowling bizonyította be nekem, hogy a szavaknak mekkora ereje van” – meséli a Mesterakadémia Műhely új epizódjában Szabados Ági, az RTL Klub híradósa, aki a Nincs időm olvasni kihívás (NIOK) elindításával kezdte a könyves misszióját, majd saját könyvesboltot nyitott és könyvkiadót alapított.

A Mesterakadémián arról beszél, milyen életrevaló tippeket tanult a Harry Potter-könyvek olvasásából.

1. Ne félj különlegesnek lenni!

Harry egy különleges tehetség birtokában van, mely olykor teher számára. Hermione tulajdonképpen szexivé tette a stréberséget, egy generációnak vált idoljává, megmutatta, hogy ha szorgalmas vagy és kitartó, el tudod érni a célodat.

„Az olvasásnak köszönhetően tanultam meg a dobozon kívül gondolkodni. Szerintem ha minél többet olvasol, annál kreatívabb leszel, ami abban segít, hogy megszülessen benned, hogy mi a te utad, a szenvedéllyel végezhető hivatásod, a vágyad.”

2. Merd megélni az érzéseidet!

Ha bármilyen problémánk van az életben, Szabados Ági szerint a könyv támaszt, segítséget adhat. Mindenről írtak már könyvet, így csak meg kell találnod azt, amelyik a te problémádra választ ad. A könyvek által olyan érzelmeket és eseményeket élhetünk meg, amelyek később segítségünkre lehetnek, ha a való életben szembesülünk hasonló problémákkal.

„Hiszek abban, hogy a sikeres ember egyik kulcstulajdonsága az, hogy tudja, milyen érzései vannak és meg tudja őket fogalmazni.”

3. Légy nyitott a különbözőségekre!

Az olvasás érzékenyít és sok empátiát tanulhatunk belőle. Harry Potter története nagyon sok sztereotípiát bont le több figurán, például Piton professzor alakján keresztül. Megtanít kritikusan gondolkodni és azt is megtanítja, hogy jobban nézz a dolgok mögé, jobban vizsgálj meg egyes helyzeteket és embereket, ha jó döntést akarsz hozni.

4. Csapatban könnyebb, mint egyedül

Ági nem véletlenül adta kihívásának a Nincs időm olvasni nevet: a time  managementet nagyon fontos dolognak tartja. Vannak ennek különböző praktikái, de szerintem az egyik legfontosabb a csapatmunka, általa nagyon sok időt lehet nyerni.

„Amikor létrehoztam a vállalkozásomat, megnyitottam a könyvesboltomat, létrehoztam a könyvkiadómat, hamar eljutottam arra a kritikus pontra, hogy egyedül már nem megy. Rá kellett jönnöm, hogy a fejlődés és siker gátja én magam vagyok. Hálás vagyok, hogy képes voltam csapatot építeni. Hamar elértem azt, hogy ha 1-1 feladatban nem (vagy nem annyira) vagyok benne, akkor nem omlok össze, mert tudom, hogy nélkülem is működik a dolog.”

Újabb saját műsort indított az olvasásról az RTL híradósa

5. Bármit is csinálj, egy jó mentornak óriási szerepe van

Ahogy Harrynek szinte az első perctől ott volt Dumbledore, úgy Ági is mindenütt megtalálta azokat a mentorokat, akik nagyon fontosak voltak az útja során.

„Válassz ki egy mestert, kezdd el utánozni, utána kialakul a saját stílusod. Bármi legyen a karriered, a mentor szerepe elkerülhetetlen. Mindig találni fogsz olyan embert, aki segíteni tud a tapasztalataival.”

6. Ne félj nekifogni a nagy feladatoknak

Ha egy dolgot tanulsz meg a Harry Potterből, az legyen a bátorság fontossága. De nemcsak a történet szereplői, hanem az írónő, Rowling alakja is ezt képviseli, ha ő nem hisz magában, nem éri el a világsikert – véli Ági.

Ehhez is bátorság kellett, hogy végül a világ egyik legsikeresebb írójává váljon.

A Mesterakadémia videosorozatában többek között a kreatív energiák megtartásáról beszél Fluor Tomi, Kende-Hofherr Krisztina a belső szupererőnk megtalálásáról, Lubics Krisztina a kitartás fontosságáról mesél. Kéthetente új szereplők jelentkeznek gyors, tömör motivációs tartalmakkal.

DISCLAIMER: Ez a cikk saját ügyben született, a MesterAkadémia.hu és a Forbes tulajdonosai azonosak.

Borítókép: Szabados Ági Fotó: Sebestyén László

The post Szabados Ági: 6 dolog, amit a Harry Potter tanított nekem first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés