:

Egy kiállítás (izgalmas) gépei – Bomba eszközök a pesti konyha show-n!

Egy kiállítás (izgalmas) gépei – Bomba eszközök a pesti konyha show-n!

Iparművészeti alkotásnak is beillő kávéfőzőket és elszívókat, intelligens funkciókkal felturbózott mosógépeket, valamint jó pár más csodás masinát mutattak be a hazai Konyhakiállításon. Mutatjuk a legérdekesebb darabokat!

A világ számos pontján rendeznek a konyhára fókuszáló tematikus kiállításokat, és a sorból hazánk sem lóg ki. 2022 áprilisának végén a Budapest Sportcsarnokba várták mindazokat, akiket érdekel a főzés, a bútorok, burkolóanyagok és nem utolsósorban a különféle elektromos masinák, azaz a háztartási gépek. Lehet, hogy ez meglepően hangzik, pedig ez utóbbi szektorban is elképesztő az innováció, folyamatosan jönnek az újdonságok, és a gigantikus termékóceánból kisebb-nagyobb mértékben kilógó érdekes darabok. Ezek közül néhányat a fővárosi Konyhakiállításon is bemutattak, jöjjön most hát néhány izgalmas darab!

A csúcs mosógép

A Miele itthon talán a legismertebb prémium kategóriás gyártó, és a rendezvény egyik kiemelt támogatójaként komoly flottát vonultattak fel. Többek között elvitték az eseményre a W1 névre hallgató mosógépüket, amit teletömtek exkluzív fejlesztésekkel. A készülék többek között megkapta a cég egyedi textilkímélő dobját és smart technológiáját például.

A Miele elvitte a csúcsgépeit.

Ez utóbbinak köszönhetően egy nagyobb ökoszisztémába integrálható és távolról is vezérelhető, ami kényelmes, biztonságos és hatékony használatot biztosít. Az élettartama a gyártó szerint eléri a húsz évet, és rendkívül környezetbarát, hiszen csak annyi vizet és mosószert fogyaszt, amire a ruhának valóban szüksége van, mindezt úgy, hogy a döntéshez szükséges információkat a saját beépített szenzorai szolgáltatják.

Kávékirály

A minőségi kávézást tűzte zászlajára majd egy évszázada az olasz La Marcozzo, amely 2007-ben döntött úgy, hogy belép az otthoni felhasználóknak szánt piacra is. A Linea Mini névre hallgató terméke abszolút funkcionális, letisztult dizájnja nem véletlen, hiszen ez valójában egy kicsinyített ipari termék, amely csúcsminőségű anyagokból, nagy igénybevételt is jól tűrő alkatrészekből készült, és saját kazánnal rendelkezik.

Íme egy elit olasz kávéfőző.

Ennek köszönhetően a víz hőmérséklete tizedfok pontossággal (!) beállítható, és a mikropörkölést is lehetővé teszi, aminek hála hibátlan minőségű, az elvárásokhoz tökéletesen passzoló kávék elkészítésére ad módot. A Linea Miniből évente pár tízezer darab készül globálisan, az ára 4000 euró körül mozog, és előfordulhat, hogy fél vagy akár egy évet is kell rá várni, mert hiába drága, úgy viszik, mint a cukrot.

Régi és új

A retró sosem megy ki a divatból, tudják ezt jól a Smeg háza táján is. A cég ugyanis a huszadik század közepét idéző modellekkel nyomul, amelyekbe viszont értelemszerűen új technológiákat építenek. A Smeg FAB32 is egy ilyen darab, amelyből nem hiányzik a fagyásgátló NoFrost funkció vagy a különböző hőmérsékletű rekeszek, egy ionizáló eljárás pedig képes megóvni az ételeket a baktériumoktól. A Smeg FAB32 legnagyobb extrája azért a dizájn, ami tényleg hozzáadott értéket jelent.

A Smeg hűtő erejét a retró adja.

A másik végletet a Hitachi R-W86 képviseli, ami abszolút futurisztikus, minimalista külsőt kapott, amivel akár egy sci-fi filmben is szerepet kaphatna. Erre rájátszik az is, hogy az ajtaja érintéssel nyitható, azaz csak végig kell húzni az ujjunkat a “kilincset” jelképező fénycsíkon, és már tárul is fel az éléskamra. Menő.

Vákuumturmix

A Philips egy rakat érdekes cuccot kivitt az eseményre, köztük például egy szuper mobil gőzállomást, de nekem legjobban a vákuumturmix tetszett. Itt, nem túl meglepő módon, az elektronika kiszívja az oxigént az összeaprított matériából, amitől az kevésbé habzik, a fontos tápanyagok koncentráltan maradnak meg benne, és a végeredmény sokkal selymesebb lesz. Ez is olyan dolog, ami nélkül nyilván lehet élni, hiszen a vákuumos turmixgép nem annyira nélkülözhetetlen, mint mondjuk egy mikró, de ettől függetlenül szuper, hogy ilyen irányba is tapogatóznak a cégek.

A Philips turmixgépe kiszippantja a levegőt a gyümölcsökből.

Otthoni pizzasütő és komposztáló

Az ausztrál gyökerű Sage standján a hagyományosabb masinák mellett akadt két kifejezetten érdekes darab is. Az egyik a SOV 860 névre hallgató otthoni pizzasütő. Ez a legtöbb hasonló masinával ellentétben nem gázzal működik, hanem elektromos árammal, és a csigavonalban feltekert fűtőszál által biztosított hőt légkeveréses rendszer oszlatja el a sütőtérben. Ennek köszönhetően a tészta és a feltét minden porcikája megfelelően áthevül, 400 fok a maximális elérhető hőmérséklet, és egy pizza két teljes perc alatt el is készül benne. A termék fémből van, dizájnja szuper, és ahogy néztem, a népek nagy élvezettel falatozták a belőle frissen kikerülő ételt, ennél több pedig nem is kell.

A Sage pizzasütője otthoni használatra készült.

Az SWR 550 pedig egy elektromos otthoni komposztáló, ami néhány óra alatt két liter szerves hulladékból durván harminc dekányi szárított, szagtalan, könnyen kezelhető matériát készít. Én komposztálok (lakásban) egy speckó edényben, amivel azért akadnak olyan problémák, amiket ez a modell a jelek szerint kiküszöböl.

Az otthoni komposztáló kifejezetten érdekes darab.

Vízlágyítás házilag

A kemény víz rengeteg problémát okoz, egyrészt egészségtelen, másrészt pedig gyilkolja az eszközöket, és csúnya nyomot hagy. Vannak már olyan módszerek, amelyekkel viszont akár házilag is lágyítható a víz. Ilyesmiben utazik a BWT nevű osztrák cég is, amely többek között a Perla Seta nevű készülékének segítségével oldja meg ezt a problémát.

A kemény víz egészségtelen és megöli az eszközöket.

Ez a nagyjából egy kisebb mosógép méretű berendezés egy speciális gyantatömb és némi só segítségével dolgozik. Egyszerűen csak rá kell kötni a bejövő vezetékre, és belőle már lágy víz távozik. A nagyjából másfél millió forintba kerülő termék utólag is beszerelhető, de egyre több példa akad arra, hogy már direkt úgy terveznek meg egy ingatlant, hogy bele legyen építve egy ilyen szerkezet.

A kotyogós megidézése

A DeLonghi több kávéfőző mellett elvitte a konyhaparádéra a La Spezialista fantázianevű készülékét, amely a karos modellek táborát erősíti. E kompakt terméket alapvetően azoknak szánják, akik szeretnek pepecselni a kávéfőzéssel, egyfajta kellemes rítusként tekintenek rá, és nem csak egy gombnyomással akarják letudni az egész műveletet.

A DeLonghi kávéfőzője azoknak készült, akik egy gombnyomásnál többre vágynak.

Kicsit olyan ez, mint a kotyogósok használata, amelynél szintén a felhasználónak kell betölteni az őrölt kávét, meghatározni a víz mennyiségét, és tisztán tartani a berendezést. Ez a konzervatív szemlélet a termék dizájnjában is megnyilvánul, hiszen a fémből készült berendezés kicsit retrós hatású, de ez kifejezetten jól áll neki.

Hajrá magyarok!

Magyarország egykor nagyhatalom volt a nagyháztartásigép-gyártásban, de a hősi idők mostanra már a múlt ködébe vesznek. Viszont ma is akad magyar cég, amely erre a szektorra is koncentrál, hiszen az eredetileg navigációs eszközök fejlesztésében és gyártásában utazó Navon a közelmúltban beemelte kínálatába e termékcsaládot is.

Magyar gyártók is vitézkednek a hűtőgép piacon.

A cég alapvetően a megfizethető, jó ár/érték arányú berendezésekre fókuszál, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének érdekesebb, a hagyományoktól elrugaszkodó készülékek a portfóliójukban. A Navon H SBS 337 például egy ilyen darab, hiszen négyajtós, kifejezetten nagy hűtőterű termékről van szó, amely akár egy hatalmas család igényeit is képes kiszolgálni.

Pultba süllyedő elszívó

A Miele standján akadt még egy másik érdekes berendezés, amire külön felhívták a figyelmem a cég helyszínen tartózkodó munkatársai. Ez a Downdraft rendszerű elszívó, amely a munkalapba építhető, és onnan emelkedik ki egy gombnyomásra, amikor szükség van rá. Ez rém elegáns megoldás, dizájnjában is passzol a gyártó többi termékéhez, és igen hatékonyan szívja el a szagokat, illatokat.

A Miele pultba süllyeszthető elszívót villantott.

Mint egy szobor

A végére jöjjön extra, a sorból kicsit kilógó termék, amelyet mégsem volt szívem kihagyni a válogatásból. A Berkel Flywheel B2-ről ugyanis első pillantásra azt gondolhatná az ember, hogy egy modern szobor, pedig valójában egy über prémium kategóriás hússzeletelő berendezés. Teljesen mechanikus elven működik, öntöttvasból és alumíniumból készült, minden porcikájából árad a precizitás, hatalmas, és durván 2,5 millió forintba kerül. Imádtam!

A méregdrága öntöttvas hússzeletelő akkora, mint egy gyerek.

(A Konyhakiállítás 2022 eseményen a Miele meghívására vettem részt, nagy köszi nekik a meghívásért!)

The post Egy kiállítás (izgalmas) gépei – Bomba eszközök a pesti konyha show-n! first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés