:

Átlépi a határokat a világ legokosabb monitora

Átlépi a határokat a világ legokosabb monitora

Önmagában is használható munkaállomást, és multimédiás központot akart csinálni a Samsung egy monitorból. Megnéztük, hogy összejött-e a mesterterv, és egyáltalán életképes lehet-e egy ilyen öszvér a gyilkos piacon. Íme a Samsung M8 smart monitor!

Ma már világosan látszik, hogy a televíziókat jobbá, sokoldalúbbá tették az okos funkciók, amelyek a smart tv rendszerek megjelenését követően bukkantak fel. A sikert látva adta volna magát a dolog, hogy a monitoroknál is bevezessék e szolgáltatásokat, azonban erre valamiért sokáig nem került sor.

Befutott Magyarországra is az okosmonitor. Kép: Samsung

2020-ban tört meg a jég, amikor a Samsung elsőként lépett színre ilyen funkciókat is kínáló okos monitorral.

A fogadtatás megfelelőnek bizonyult, az elért eredményekkel a jelek szerint elégedettek voltak, hiszen azóta bővült a kínálat, és 2022 tavaszán befutott a legújabb okosmonitor változat, a Samsung M8 Magyarországra is

Papíron az árában abszolút felső kategóriás termék kifejezetten érdekesnek és izgalmasnak tűnt, de hát láttunk már karón varjút, muszáj volt megnézni élőben, hogy mennyire életképes a koncepció.

Menő dizájn

A terméket a gyártó a prémium kategóriába pozicionálta, azaz azoknak szánja, akik tudnak és akarnak a megszokottnál magasabb összeget kifizetni egy ilyen eszközért. A döntéshozók pedig minden bizonnyal úgy voltak, hogy ennek már a megjelenésén is látszódnia kell, hiszen a Samsung M8 remek dizájnnal bír.

Több színben is elérhető. Kép: Samsung

A készülékház iszonyú vékony, a kávák nagyon keskenyek, kikapcsolt állapotban láthatatlanok, a talp kialakítására is odafigyeltek. Bazári, gagyi díszítéseknek nyoma sincs, így a LED-eket is lespórolták róla szerencsére.

Az összhatás letisztult, elegáns, harmonikus, és még a kábelek diszkrét elvezetésére is odafigyeltek. Szokatlan, de jópofa ötlet, hogy négyféle színben (zöld, kék, rózsaszín, fehér) elérhető.

A csatlakozókínálatot viszont nem vitték túlzásba, hiszen mindössze egy micro HDMI és két USB C-Type port található rajta. Ez utóbbiakon keresztül rádugható egy kompatibilis notebook, amelynek a képe is átlőhető ily módon, és még tölteni is lehet a mobil eszközöket. Viszont hiányzik a DisplayPort, a hagyományos fejhallgató kimenet, illetve az USB 2.0 portok, amelyekre rá lehetne dugni egy egeret, billentyűzetet, mert hát a masina ezekkel is vezérelhető közvetlenül. Ez a probléma megoldható, ha Bluetooth alapú vezérlő perifériákat használunk, vagy csatlakoztatunk egy USB-elosztót (HUB-ot), azonban ez utóbbi nem túl elegáns megoldás.

Jár hozzá egy kamera is. Kép: Samsung

Ha már itt tartunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb mai monitortól eltérően a dobozában helyet kapott egy távirányító is, amely egy kevés gombot tartalmazó, dizájnos, hasznos darab. Ez a kiegészítő filmezésnél igen-igen jól jöhet, amikor az ember az ágyból vagy a kanapéból bámulja a kijelzőt. Mint ahogy az is, hogy a dobozába pakoltak egy egyszerűen csatlakoztatható webkamerát is a készülék mellé. Ez sokat segíthet videóhívások lebonyolításánál például, és a használatához szükséges szoftver is gyárilag telepített.

Okos funkciók

Na, de jöjjön a lényeg, ami kiemeli a modellt a gigantikus termékóceánból: A Samsung M8 a vállalat televízióiból ismert Tizen smart platform módosított verzióját kapta meg. Ez az okos rendszer gyakorlatilag úgy funkcionál, mint egy számítógép operációs rendszere, és jó pár extrát tartalmaz, amelyek elmossák a határokat a tévés és monitoros szektor között.

Szórakozás

Mind közül a leglátványosabbak az internetes alkalmazások, amelyek közül több száz darab áll a felhasználó rendelkezésére. Az appok pedig értelemszerűen úgy futtathatóak, ahogy azt a tévéknél vagy mobiloknál megszokhattuk, szóval semmilyen egyéb eszközre nincs hozzájuk szükség.

Ezek között természetesen helyet kaptak a manapság irtózatosan népszerűnek számító tartalomszolgáltató applikációk, tehát a Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime. De nem hiányzik a YouTube, az NFL Game Pass vagy a Spotify sem, hogy tényleg csak néhány igen-igen populáris példát említsek.

Emellett a termék kapott egy integrált médialejátszó szoftvert is, amelyre a filmeket és zeneszámokat vagy képeket a helyi hálózatról vagy külső adattárolóról juttathatjuk el.

Az okos rendszer a nagy extra!

Az okos rendszer részeként a vezeték nélküli képernyőtükrözés is megoldott, tehát madzagok mellőzésével lőhetőek át a telefon vagy laptop képe a nagyobb kijelzőre. Mindezeknek köszönhetően a Samsung M8 egy önálló szórakoztató központként is megállja a helyét, pláne, hogy még saját hangszórókkal is rendelkezik. Azt nem mondjuk, hogy hangminőség terén partiban van a jobb sztereó vagy házimozi szettekkel, esetleg soundbarokkal, hiszen a mélyekkel azért szűkmarkúan bánik. Mindenesetre a lényeg, hogy legalább van integrált hangrendszer, szóval nem kell feltétlenül rádugni egy dedikált külső eszközt. Filmezésre és játékra még így is megteheti, de azért elmélyült zenehallgatásra azért már nem erőltetném.

Munka

A smart szolgáltatások a munkavégzés során is hasznosak lehetnek. A beépített böngésző révén betölthető bármilyen weboldal, és a Microsoft Office 365 felhő szolgáltatása is elérhető közvetlenül. Azaz megnyithatóak és szerkeszthetőek az ott tárolt dokumentumok, anélkül, hogy ehhez egy külön számítógépre lenne szükség. Emellett akár egy email klienshez, azaz a levelekhez is hozzá lehet férni ily módon.

Netezni, dolgozni is lehet rajta.

Az állományok módosítása, létrehozása és editálása pedig pofonegyszerű annak köszönhetően, hogy a monitor képes együttműködni az egérrel és a billentyűzettel. Azt még mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a smart platform grafikus átlátható, a struktúra logikus és a rendszer kellően stabil, szóval fagyogatástól, idegesítő újraindulástól nem kell félni.

Milyen a kép?

Oké, az extrák tényleg nagyon rendben vannak, de ha a képminőség gyatra lenne, akkor az egész nem érne semmit. Szerencsére erre azért a jelek szerint odafigyeltek, mert a látványvilág nagyon rendben van. A 32 inches panel 4K felbontású, ami ebben a méretben szokatlanul nagy részletességnek számít.

A kép ennek következtében éles, a legfinomabb átmenetek hiteles visszaadása is megoldott, és pixelesedésnek, zajosodásnak nyoma sincs.

Az alkalmazott LED háttérvilágítású VA LCD kijelzőtechnológia remek kontrasztot, és szép színeket produkál, de azért az tény, hogy a tónusok nem annyira markánsak, magukkal ragadóak, mint amit a QLED vagy OLED képernyőknél tapasztalhatunk.

A kép minősége rendben van. Létezik belőle rózsaszín változat is. Kép: Samsung

A modell több mint egymilliárd árnyalat megjelenítését szavatolja, azaz a színgazdagság remek, és a méréseink alapján a megfelelő beállítások mellett a színpontossággal sincs semmi probléma. Azt nem mondanánk, hogy grafikusoknak ez a legtökéletesebb megoldás, hiszen azért a profi eszközöknél egy picit rosszabbul teljesít e téren, de az átlagfelhasználó ebből nem érzékel semmit. A maximális képfrissítési ráta csak 60 Hz, a válaszidő 4 ms, a bemeneti késleltetés pedig 11,2 ms, úgyhogy kifejezetten játékra, vagy pláne esportra vannak ennél már lényegesen alkalmasabb eszközök is. A készülék a HDR anyagok (ilyenek jönnek már a Netflixről is) kezelésére képes, de mivel a maximális fényerő nem túl nagy, a méréseink szerint durván 410 nit, ezért ez az effektus nem olyan látványos, mint amit mondjuk a cég QLED televíziói produkálnak.

Mennyi az annyi – Samsung M8

A 32 inches Samsung M8 320 000 forintot kóstál, amivel egyértelműen a drágább, ilyen felbontású és méretű monitorok közé tartozik. De hát nem is egy szokványos darab, hiszen a képminőség és a különféle kapcsolódó szolgáltatások terén is jobban teljesít, mint az átlag. Ez utóbbiak, azaz konkrétan az okos funkciók tényleg hasznosak, és egyértelműen hozzáadott értéket jelentenek. Nyilván nem egy olcsó darab, de a tudást soha, sehol nem adták ingyen, pláne, hogy közvetlen vetélytársa nincs is nagyon. A smart irány teljesen jó, abszolút életképes a koncepció, és a megvalósítás is rendben van. Ez egy elég király termék!

The post Átlépi a határokat a világ legokosabb monitora first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés