:
Breaking News

A világ leggazdagabb embere megvette a világ egyik legfontosabb médiacégét

Politikusok, vezetők és véleményvezérek használják nap mint nap a Twittert, amit megvesz a világ leggazdagabb embere, Elon Musk. 

Egy nagy szám: 44 milliárd dollár 

A részvényesek elfogadták Musk ajánlatát, és noha a hétvégén úgy nézett ki, meghiúsul az üzlet, végül az igazgatóság engedett a nyomásnak. Tőzsdezárás után bejelentették: megszületett az üzlet. Ezzel vége a Twitter tőzsdei karrierjének is, 2013-ban léptek a New York-i parkettre. 

Kulcsmondat 

“A szólásszabadság a működő demokrácia alapköve, a Twitter pedig egy olyan digitális köztér, ahol az emberiség jövője szempontjából létfontosságú kérdésekről vitatkoznak”

– mondta Musk az üzletet bejelentő közleményében.

Musk maga is lelkes Twitter-huszár, a platformot azonban a szólásszabadság miatt többször is kritizálta az elmúlt időszakban. Mostantól ezeket a keretek majd ő alakíthatja.

Háttér: nem egyértelmű jövő

Azzal, hogy a Twitter privát céggé alakul, a nyilvánosság kontrollja és az eddigi transzparencia nem lesz meg. A világ leggazdagabb embere megkaparintotta azt a platformot, ahol a világ vezetői manapság a legfontosabb mondataikat tudják eljuttatni gyorsan és egyszerűen széles közönséghez. Nemcsak a platformról kitiltott korábbi amerikai elnök Donald Trump politikai sikerének egyik fontos része volt a Twitter, a most zajló ukrán-orosz háborúban is fontos csatorna, Zelenszkij ukrán elnök is használja arra, hogy elérje és formálja vele a nyugati közvéleményt. 

Elon Musk népszerű, napjaink popkultúráját is színesítő techmilliárdos, aki ha kell élő adásban tép be, de arra is volt példa, hogy a thaiföldi barlangból gyerekeket mentő búvárokat pedofilozta, amúgy Twitteren (per is lett belőle).

Nagy kérdés, hogy mihez kezd majd a Twitterrel, ami nemcsak újabb üzleti lehetőségeket rejthet a számára, de eddig elképzelhetetlen mértékű hatalmat is ad a kezébe. 


Borítókép: Elon Musk a Joe Rogan Experience című podcast vendégeként 2018-ban. Fotó: Joe Rogan Experience Youtube-csatorna

The post A világ leggazdagabb embere megvette a világ egyik legfontosabb médiacégét first appeared on Forbes.hu.