:

Szólásszabadság mindenek fölött – négy dolog, ami valószínűleg megváltozik a Twitternél

Szólásszabadság mindenek fölött – négy dolog, ami valószínűleg megváltozik a Twitternél

Elon Musk megveszi a Twittert, a 16 éves platform így sorsdöntő pillanat előtt áll. Musk, aki magát szólásszabadság-abszolutistának nevezi, minden bizonnyal egy sor változást hoz a tőzsde átláthatóságából magánkézbe kerülő médiacég életébe. A világ leggazdagabb emberének érdeklődése a világ egyik legfontosabb médiacégében amúgy sem pusztán üzleti. Eddig is elképesztő befolyása olyan ékkővel bővül most, amivel minden eddigi vállalásánál hatékonyabban befolyásolhatja a társadalmat. 

„A szólásszabadság a működő demokrácia alapköve, a Twitter pedig egy olyan digitális köztér, ahol az emberiség jövője szempontjából létfontosságú kérdésekről vitatkoznak” – mondta Musk az üzletet bejelentő közleményében, de az utóbbi napokban interjúkban, szabályozói jelentésekben és persze Twitteren is nagyobb betekintést engedett a víziójába. 

A zavarosnak látszó jövő ellenére a New York Times összeszedett négy olyan területet, amiben Musk megváltoztathatja a Twittert.

1. Szólásszabadság mindenek fölött 

Korábban is sokszor kritizálta a Twitter tartalommoderációs gyakorlatait, így az világos, hogy a platform algoritmusa olyan változások előtt áll, ami a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét minden más elé helyezi. Hétfőn azt tweetelte ki, hogy reméli, még a legádázabb ellenlábasai is maradnak Twitteren, hiszen ez a szólásszabadság lényege. 

Ebben a vízióban Jack Dorsey, a Twitter atyja és korábbi ügyvezetője is osztozik. Hétfő este hosszú tweet-folyamban lelkendezett a lehetőségről, amit az új tulajdonos jelent, és akitől a cég jövőjének megmentését várja. „Eddig a Wall Street és a hirdetések tulajdonolták. Visszavenni a Wall Street-től a helyes első lépés” – írta Dorsey. 

Elon’s goal of creating a platform that is “maximally trusted and broadly inclusive” is the right one. This is also @paraga’s goal, and why I chose him. Thank you both for getting the company out of an impossible situation. This is the right path…I believe it with all my heart.

— jack (@jack) April 26, 2022

2. Az algoritmus 

Egy TED-konferencián Musk azt mondta, a Twitter algoritmusát nyílt forrásúvá alakítaná, hogy a felhasználók lássák, milyen úton jutnak el hozzájuk bizonyos tweetek. Szerinte ez a megoldás igazságosabb a „rejtélyesen felbukkanó és eltűnő tweeteknél.” Megemlítette a platform átpolitizálódását is, és szerinte

“egy közösségi média akkor működik jól, ha a legextrémebb 10 százalék a bal és a jobb oldalon is ugyanolyan elégedetlen.”

3. A Trump-kérdés

Musk egyelőre nem beszélt arról, mit tenne a 2021 januárjában kititott ex elnökkel, de a szólásszabadságról vallott nézeteiből kiindulva továbbra is kérdés, mit tenne a korábban gyűlöletbeszédnek és erőszakra buzdítónak ítélt tweetek szerzőjével.

Trump egyébként elébe ment a találgatásoknak, és egy hétfői Fox News-interjúban azt mondta, nem térne vissza Twitterre. Saját közösségimédia-próbálkozása, a Truth Social küzd az új felhasználók bevonzásával, így kérdés, hogy akkor is kitart-e az álláspontja mellett, ha tényleg lehetősége nyílik visszatérni.

4. Ki és mire használja a Twittert

Musk aggódik, hogy a Twitter elveszti relevanciáját. A 10 legnagyobb követőtáborral rendelkező fiókról (köztük Barack Obamával, Justin Bieberrel és Katy Perryvel) Musk azt írta, „ezek a top fiókok nagyon ritkán tweetelnek és alig gyártanak tartalmat. Haldoklik a Twitter?”

A piac egyébként egyelőre bizakodóan reagált az új tulajdonos hírére, a cég részvényei 5,7 százalékot emelkedtek, és 51,7 dolláros árfolyamon zárták a történelmi hétfőt. 

Borítókép: Elon Musk / Wikimedia

The post Szólásszabadság mindenek fölött – négy dolog, ami valószínűleg megváltozik a Twitternél first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés