:

Elindul a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

Elindul a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

Szerdán hivatalosan is elindulhat a vizsgálat, aminek a végén pénzmegvonással szankcionálhatják Magyarországot. A tét több milliárd euró.

Az Európai Bizottság (EB) szerdán fogja jóváhagyni a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben, írja a Népszava. 

Ezzel egy hat-kilenc hónapig tartó folyamat veszi kezdetét, amelynek a végén a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntetheti Magyarországot,

ha bizonyíthatóan sérültek jogállami normák az országban. A folyamatba egyelőre csak Magyarországot vonják be. 

Nyomást szeretnének gyakorolni a kormányra

A lap értesülései szerint a mostani kapcsolatfelvétel rövidebb lesz, mint az első, novemberi adminisztratív levél. Abban az EB érdeklődött a Budapest Airport Zrt. tervezett eladásától kezdve az egyetemek alapítványokba történő kiszervezésén át az összeférhetetlenség kockázatáig.

A mostani értesítésben várhatóan a közbeszerzések anomáliáit, a mezőgazdasági földeladások visszásságait és az EU Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) folytatott együttműködés hiányosságait.

A magyar kormánynak ezután maximum három hónapja lesz válaszolni a felvétesekre. 

A pénzmegvonás lehetősége a 2021. január elseje után tett pénzügyi kötelezettségvállalásokra és kifizetésekre vonatkozik, vagyis minden uniós támogatásra, amely ez után az időpont után érkezett Magyarországra.

A tét több milliárd euró

Az Európai Bizottság adatai szerint 2020-ban Magyarország 1,5 milliárd euróval járult hozzá az EU teljes, 160 milliárd eurós bevételéhez, ami a Magyarországon megtermelt jövedelem mintegy 1 százaléka. Ezzel szemben 4,4 milliárd euróval támogatta az okos és befogadó növekedést, 1,7 milliárd euróval pedig a fenntartható növekedést, valamint a természeti erőforrásokat.

Borítókép: Orbán Viktor / Facebook

The post Elindul a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés