:

Ritkán vált bankot a magyar, pedig sokat spórolhatna – mutatjuk, hogyan

Ritkán vált bankot a magyar, pedig sokat spórolhatna – mutatjuk, hogyan

Hűséges bankoló a magyar, ha egyszer dönt, ritkán cserél. Pedig okosabb lenne, ha mindenki a pénztárcájához igazítva választaná meg a számlacsomagját. A bankok kifinomult módszerekkel húzzák le az ügyfelet, szóval ne legyen lelkiismeret-furdalása annak, aki rájön a turpisságra, és ha kell, vált.

Drasztikusan megdrágultak a banki szolgáltatások Magyarországon, és ezt már a jegybank is elismerte. MNB-statisztikák alapján a lakosság 60 százaléka ezer forintnál többet fizet a bankszámlájáért, átlagosan 1600 forintot, és ez szerintük nemcsak a felhasználókat terheli, hanem a pénzügyi rendszer fejlődését is gátolja.

Csak egy kicsit kell odafigyelni

A Pénzcentrum adott pár tippet, hogyan lehet kis több odafigyeléssel minden hónapban komoly pénzeket megspórolni. Elég lenne időnként felmérni, mennyire illik a számlacsomagunk jelenlegi költési szokásainkhoz, és szükség esetén váltani.

Ha elveszünk az információáradatban, lekérhetünk havi számlakivonatot, és sorra vehetjük, mikor milyen díjat számol fel a bankunk. Bank- vagy bankszámlacsomag-váltáskor a következő tényezőkre érdemes odafigyelni a Pénzcentrum szerint:

Meddig tartanak az esetleges akciók,hitelfelvételnél vagy befektetésnél milyenek a kiegészítő termékek költségei,mennyi a számlavezetési/havi zárlati díj,hány átutalást teljesítünk havonta, ezek mekkora összegűek,mennyi az idegen ATM-ből történő pénzfelvétel díja,milyen internetes bankolási lehetőség van, és az mennyibe kerül,van-e SMS-értesítési szolgáltatás pénzfelvétel esetén és ha igen, mennyit számol fel érte a bank?

Nagy a verseny az ügyfélért

Igen, a váltás is költséggel jár, de ha jól döntünk, ez hamar megtérül. Mivel nagy a verseny az ügyfélért, egymás alá ígérnek a bankok a díjszabásban, írja a Pénzcentrum. Hiába van tele a piac ezer forint fölötti számlavezetési díjjal, nem nehéz 0 forintos ajánlatot találni – ilyenkor azonban figyeljünk a rejtett költségekre.

A Pénzcentrum gyűjtése alapján van elérhető 0 forintos csomag a CIB-nél, az Unicreditnél, közel 0 forintos a Magnetnél, a Gránitnál és az OTP-nél.

Hozzáteszik, nem elég a csomagok árát megvizsgálni, mindenképp hozzá kell vegyük, hogy mi hogyan használjuk a számlánkat (ezekre a kritériumokat lásd fentebb).

Kapcsolódó cikk a Forbes.hu-n:

Csak felfelé! – mondják a bankok a kamatokra és már léptek is

Borítókép: Bicanski // Pixnio

The post Ritkán vált bankot a magyar, pedig sokat spórolhatna – mutatjuk, hogyan first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés