:
Breaking News

Csányi Sándor: A rezsicsökkentés nem jó

Csányi Sándor: A rezsicsökkentés nem jó

Hosszan beszélt a magyar gazdaság problémáiról Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, az ország második legvagyonosabb embere. Ellenzi a rezsicsökkentést, mert szerinte a lakosságnak meg kell tanulnia spórolni az elhúzódó energiaválság miatt.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a hétfő esti Agrár Gálán arról beszélt, hogy „az olcsó pénz időszaka lejárt”, az infláció „elszabadult”, és az elhúzódó energiaválsághoz előbb-utóbb alkalmazkodnia kell a lakosságnak is, írja a 24.hu az MTI-re hivatkozva.

„nincs más, alkalmazkodni kell, (…) a rezsicsökkentés nem jó, a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a terheket, hogy spóroljanak”

– mondta az ország második legvagyonosabb embere.

Kitért a gazdaság több problémájára is

Idén már csak 3,5 százalékkal bővülhet a gazdaság, a költségvetés hiánya is nagyobb lehet a vártnál, a fizetési mérleg hiánya 8 százalék körül alakulhat. A romló makrogazdasági adatok háttereként a magyar energiaszámlát, a döcögő autóipart említette.

Csányi szerint gyors kilábalás csak úgy várható, ha Magyarország megállapodik az Európai Unióval és a háború is befejeződik Ukrajnában.

a 4,9 százalékos hiányhoz uniós megállapodással 500 milliárdos, anélkül 1700 milliárd forintos kiigazítás szükséges. 

Legutóbb a pénzügyminiszterrel üzengettek egymásnak

Az OTP bank rendkívül jó eredményt zárt, a csoport adózás utáni profitja történelmi rekordra ért (az adózott eredmény 456 milliárd, a korrigált adózott eredmény pedig 497 milliárd forint lett), és most először történt meg, hogy az eredmény 51 százaléka külföldi operációból származott, ami visszaigazolja a korábbi évtizedekben elkezdett nemzetközi terjeszkedést.

Legutóbb az OTP közgyűlésén jött fel a gazdaság viharos helyzete és a magas infláció, ahol Csányi éppen Varga Mihály pénzügyminiszterrel üzengetett egymásnak a különadókról barátságosan, de nyíltan.

„Mielőtt Varga Mihály elszalad, és esetleg nem hallja, mit mondok a szektorális különadókról”, hogy: „a kormány bölcs, és tudja, hogy

nem lenne jó, ha a külső nyereségek után kellene itthon szektorális adókat fizetnünk.”

– mondta akkor Csányi.

Kapcsolódó:

Csányi Gabriella a gazdagok megadóztatásáról: Ha pénzzel lehet segíteni az embereken, és tényleg csak azzal, akkor fizessünk többet

Borítókép: Milos Rafailovic

The post Csányi Sándor: A rezsicsökkentés nem jó first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés