:
Breaking News

Devizahitel miatt mehetett tönkre az egyik legnagyobb magyar mirelites cég

Devizahitel miatt mehetett tönkre az egyik legnagyobb magyar mirelites cég

Fizetésképtelenné vált az egyik legnagyobb magyar, családi tulajdonban lévő hűtőipari cég, a debreceni Pentafrost Élelmiszeripari Kft. A cég egy korábban felvett devizahitel miatt mehetett tönkre.

Fizetésképtelenné nyilvánította a bíróság a debreceni székhelyű Pentafrost Élelmiszeripari Kft.-t, és elrendelte a cég felszámolását, írja az Agrárszektor.

A lap információi szerint a bedőlést egy devizahitel okozta, amelyet a vállalat évekkel ezelőtt vett fel. A tulajdonosok a hitelt nem tudták kigazdálkodni, ezért idén márciusban saját maguk ellen kértek felszámolást. Piaci információk szerint a cég fő hitelezője az MKB Bank Nyrt. volt, amelynek a vállalat több milliárd forinttal maradt adós.

Még lehet, hogy el tudják adni

A megbízott felszámolóbiztos bízik abban, hogy üzemi szinten még nyereséges lehet a vállalat, és így el lehetne adni.

Nem mindegy, ez sikerül-e, a Dun&Bradstreet információi szerint 207 fő dolgozott a cégnél.

A céget 1992-ben Petis János alapította, és máig családi tulajdonban volt, két lányával 20-20-60 százalékban tulajdonolták. Iparági beszámolók szerint a Pentafrost tíz éve a legnagyobb magyar hűtőipari vállalatnak számított, de árbevétele még tavaly is megközelítette a 7 milliárd forintot. Ezzel a harmadik-negyedik helyen szerepelt a hazai hűtőipari társaságok rangsorában

A mélyfagyasztott borsó és kukorica piacán voltak igazán erősek, de úgy tűnik, egy ideje látni lehetett a problémákat a cég körül, a termelők ugyanis nem jelentkeztek a náluk az idei szezon kezdetén. A 24.hu-nak nyilatkozó forrás szerint a termelők között nagy megrázkódtatást nem okoz a cég bedőlése.

Hitel: 6 milliárd, saját tőke: 9 millió

A 24.hu egy piaci szereplőt is idéz, aki azt mondta, már évek óta billegett a Pentafrost. Az előző 5 évből négyben veszteséget termeltek, tavaly 193 millió volt a mínusz, az előző években 300-400 millió forint körül alakult a veszteség. Csak 2020 számított kivételnek, akkor 27 millió forint nyereséget mutattak ki adózás után.

A 2021-es eredményeiket már a cégbíróságnak leadott könyvvizsgálói jelentés is aggályosnak ítélte:

a rövid lejáratú hiteleik 6,6 milliárd forintra nőttek, míg saját tőkéjük 9,3 millió forintra csökkent.

Árbevételük rendre 6 és 9 milliárd forint között alakult, de csak egyetlen évben tudtak minimális profitot termelni.

A Bankholding hitelportfóliót takarít?

A 24.hu idéz egy forrást, aki azt mondja, az eset összefügg a magyar szuperbank, a a Magyar Bankholding létrehozásával. A fuzionáló MKB, Budapest Bank és Takarékbank állítólag takarít a hitelportfóliói között, és igyekszik megszabadulni a kockázatos vagy problémás daraboktól. A cég hirtelen megnőtt rövid lejáratú kötelezettségei arra utalhatnak, hogy a bank egyszerűen lejárttá tehette a hiteleit, a cég pedig nem tudott fizetni.

Borítókép: Engin Akyurt

The post Devizahitel miatt mehetett tönkre az egyik legnagyobb magyar mirelites cég first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés