:
Breaking News

Miért nem tetszik sem a hatóságnak, sem a munkáltatóknak, hogy bitcoinban legyen a nyugdíj-megtakarítás?

Miért nem tetszik sem a hatóságnak, sem a munkáltatóknak, hogy bitcoinban legyen a nyugdíj-megtakarítás?

Megnyitná a bitcoin előtt a nyugdíjszámlákat a Fidelity, de a munkáltatókon múlik, élnek-e vele. Eddig ez az első igazán nagy cég, ami a nyugdíjpiacra is beengedné a kriptovalutákat. A hatóságoknak nem tetszik az ötlet, úgy tűnik, egyelőre a munkáltatók sem repesnek az ötletért.

Tovább mélyítené a Fidelity Investments a kriptopiaci kitettségét: megnyitnák a lehetőséget, hogy a munkáltatók bitcoinba fektessenek a munkavállalók megtakarítás számláján. Nagyjából 23 ezer munkáltató vezeti a nyugdíj-megtakarítási számlákat a Fidelitynél, amit több mint 20 millió munkavállalót jelent.

A Fidelity úgy tervezi, hogy a nyugdíj-megtakarítási összegek 20 százalékát lehet majd a kriptoszámlára helyezni. Egyelőre csak a bitcoint vonnák be a programba, de a nyilatkozatok szerint később akár egyéb kriptovaluták is helyet kaphatnak a számlákon. Az elhelyezett bitcoin 5 százalékát rövid távú alapokban tartanák a kellő likviditás miatt.

A hatóság nem örül, a munkáltatók nem érdeklődnek

Azonban az még nem tiszta, hogy ez a munkáltatóknak mennyire tetszik. A Plan Sponsor Council of America (PSCA – a hasonló nyugdíj-megtakarítások tervezésével foglalkozó szervezet) friss felmérése azt mutatja, hogy

a megkérdezett munkáltatók mindössze kettő százalékának tetszik, hogy kriptovalutákat is beengedjen a megtakarítási számlára.

Ráadásul a Munkaügyi Minisztérium, amely a számlákat szabályozza, alig egy hónapja tett közzé egy iránymutatást, amiben óva intette a munkáltatókat a kriptoeszközöktől. A Fidelity már korábban is kérte a minisztériumot, hogy vonja vissza az állásfoglalást, de egyelőre hiába.

Egyelőre keveseknek tetszik a Fidelity terve. Forrás: Unsplash

Egyelőre nincs hasonló méretű cég, ami lehetővé tenné a nyugdíj-megtakarítás bitcoinban tartását. Tavaly egy kisebb, amerikai nyugdíjszolgáltatónál, a ForUsAll-nál megnyílt a lehetőség, hogy a megtakarítási összegek öt százalékát bitcoinba fektessék, de más nem követte, a Fidelity lenne az első komoly név a piacon. A Fidelity 2700 milliárd dollárnyi megtakarítást kezel, ennek akárcsak az egy százaléka, 27 milliárd dollár is érdemi tőkebeáramlás lenne a jelenleg 2000 milliárd dolláros kriptopiacba.

Az sem nagyon meglepő, hogy épp a Fidelity indítaná el a bitcoin beáramlását a nyugdíjpiacra: a cég már így is nyakig benne van a kriptoeszközök világában. Egy évtizede kezdődött az érdeklődés, amikor Abigail Johnson, a cég elnöke és vezérigazgatója heti rendszerességű meetingeket tartott a kriptopiac és a blockchain-ipar fejleményeiről. 2015-től már bányásztak is bitcoint, 2018-ban indították útnak a kereskedői felületüket. Azóta többször megpróbáltak bitcoin ETF-et indítani az Egyesült Államokban, de a tőzsdefelügyelet, a SEC mindig elkaszálta. Európában viszont elstartolt a bitcoin befektetési alapjuk Fidelity Physical Bitcoin néven.

A bostoni cég befektetési szolgáltató saját felmérése szerint már 80 millió egyéni, amerikai befektető bír valamilyen kriptoeszközzel.

2020 nagy kriptopiaci trendje volt, hogy több intézményi befektető is megjelent a piacon, köztük befektetési bankok, biztosítók is. Egyelőre saját mérlegfőösszegük kis részét teszik be a piacra, de az az alig 2000 milliárd dolláros kriptopiacon már ezek a betétek is komoly összegnek számítottak.

Miért nem örül a minisztérium?

Az is világos trend, hogy a kriptovilág egyre inkább mainstreammé válik, az ortodox tőkepiacok egyre több szereplője beszél a blockchain-iparágról, és fektet be, a hirdetési piacon óriási eszközökkel jelentek meg az ágazati cégek. A Fidelity terve egy nagyon nagy lépés lenne ebben a folyamatban, a nyugdíj-megtakarítási piac eddig a FurUsAll-on kívül zárt volt a kriptoeszközök előtt.

Az amerikai Munkaügyi Minisztérum problémája – ahogy a Fed és a legtöbb hatóság gondja is – a bitcoinnal annak óriási volatilitása. Tavaly novemberben futott történelmi csúcsra a bitcoin, közel 70 ezer dolláron állt, ma mindössze 40 ezer dolláron kereskednek vele, ami bő 45 százalékos csökkenés. Tavaly november óta közel ezermilliárd dollár tűnt el a teljes piacról, ennyivel lett kisebb a kapitalizáció.

Részvényből is lehet lambót venni! – Forbes-vitainterjú a bitcoinról

Az amerikai hatóság szeme előtt a 2008-09-es pénzügyi válság tapasztalata lebeghet. Amikor kiderült, hogy a vezető amerikai bankok, hitelminősítők és biztosítók egymással összejátszva gyakorlatilag értéktelen befektetési eszközökkel árasztották el a piacot, sok millió amerikainak tűnt el a megtakarítása. A lapunk által készített vitainterjúban Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója épp erre célzott, amikor a vagyonhatásról beszélt: minél nagyobb egy társadalom kitettsége a kriptopiac felé, annál komolyabb makrogazdasági hatása lehet egy-egy piaci lejtmenetnek.

Persze attól távol vagyunk, valószínűtlen is, hogy a bitcoin és vele együtt a kriptopiac értéktelenné váljon, viszont egyelőre nincs semmilyen módszer arra, hogy az óriási volatilitást csökkentsük. Amíg pedig a szabályozó azt látja, hogy a kriptopiaci árfolyamok napon belül képesek két számjeggyel változni, valószínűtlen, hogy ne intse óva a szolgáltatókat. A PSCA szerint egyértelmű, hogy a munkáltatók sem akarnak felesleges kockázatot vállalni a megtakarítási számlák körül.

Borítókép: Marco Verch / Flickr

The post Miért nem tetszik sem a hatóságnak, sem a munkáltatóknak, hogy bitcoinban legyen a nyugdíj-megtakarítás? first appeared on Forbes.hu.