:

Rangos nemzetközi díjat kapott az Északi-sarkért küzdő magyar fotós

Rangos nemzetközi díjat kapott az Északi-sarkért küzdő magyar fotós

Horváth Eszter ikonikus fotóját két kíváncsi jegesmedvéről 2020-ban a World Press Photo zsűrije díjazta, a magyar fotós most újabb rangos díjat nyert.

Rangos nemzetközi díjban részesült a Németországban élő magyar fotós, Horváth Eszter (Esther Horvath), akinek dokumentarista fotósorozatait olyan magazinok publikálják, mint a The New York Times, a The Wall Street Journal, a TIME vagy a National Geographic. A New York-i ICP (International Center of Photography) Infinity Awards díjátadóját hétfőn rendezték meg, az idén 38. alkalommal megrendezett eseményen a fotózás és képzőművészet terén elért kiemelkedő teljesítményeket díjazzák. A kiírás alapján 2022-ben olyan fotósok munkáját értékelték, akik felhívják a figyelmet a környezetvédelemre és az éghajlatváltozásra, Horváth Eszter az „emerging photographer”, azaz a feltörekvő fényképész kategóriában nyert.

Eszter egyik fotója a 2019-es MOSAiC expedícióról, kivételesen világosban. A képen Anja Sommerfeld, a Alfred Wegener Intéze kutatója ózonszondát enged fel / Fotó: Esther Horvath

Horváth Eszter harminckét évesen döntött úgy, hogy feladja megszokott életét, és New Yorkban költözik, hogy kitanulja a fényképészetet, épp az ICP képzésén. Ma már megszokott, hogy munkái nívós amerikai magazinokban jelennek meg, tavalyelőtt World Press Photo zsűrije is díjazta ikonikus fotóját két kíváncsi jegesmedvéről, sőt, következő évben ő maga is meghívást kapott a zsűribe. (Esztert első magyar nőként díjazták.) A fotográfus a németországi Alfred Wegener Intézet munkatársaként minden évben hónapokat tölt az Arktiszon, ahol a sarkvidéki változásokat tanulmányozó kutatók és közösségek mindennapjait dokumentálja.

Ha elolvad a jég, hogyan változnak majd a meséink? A Télapó egy hajón él majd?

Az idei díjazottak között volt még a közgazdászból lett brazil fényképész, Sebastião Ribeiro Salgado, az uruguayi Gabriela Hearst dizájner, az amerikai őslakos képzőművész és filmes Sky Hopinka, valamint az alaszkai fényképész, a 2020-ban az amerikai Forbes 30/30 listán is szereplő Acacia Johnson.

Magyar vonal az ICP-ben

Az ICP több szálon is köthető magyar származású fotósokhoz, az intézetet 1974-ben Robert Capa szintén fotográfus öccse, Cornell Capa alapította, 1985-ben, az Infinity Awards elindításakor pedig a díjazottak között volt a magyar születésű, később Párizsban és New Yorkban befutó André Kertész.

Borítókép: Orbital Strangers

The post Rangos nemzetközi díjat kapott az Északi-sarkért küzdő magyar fotós first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés