:
Breaking News

Záródik az orosz gázcsap. Velünk mi lesz?

Záródik az orosz gázcsap. Velünk mi lesz?

A lengyeleket és a bolgárokat már elérte. Mi is reagáltunk a fejleményekre.

Mint azt az MTI is írta a lengyel gázellátó, a PGNiG kedd esti közlése alapján, reggel 8-tól az orosz Gazprom leállítja a gázszállítást Lengyelországba a Jamal-Európa gázvezetéken. Nem sokkal később a bolgár energiaügyi minisztérium is közölte, hogy a Gazprom tájékoztatta a Bulgargaz bolgár állami gázvállalatot, hogy szerdától leállítja a gázszállításokat – írja a Portfolio.

Mi van a lengyeleknél?

A lengyel cég lépéseket fog tenni, hogy helyreálljon a Jamal-szerződés alapján biztosított orosz gázszállítás. Lengyelország már többször bejelentette, hogy nem fog rubelben fizetni a földgázért, ahogy azt Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén elrendelte a nyugati gázvásárlókkal szemben. Mindeközben olybá tűnik, az Európai Bizottság figyelmeztetései miatt két teljesen más módon is fizethetnének az európai országok az oroszoknak.

Kétféleképpen is megkerülheti Putyin akaratát az EU, hogy ne rubellel fizessen a gázért

Ahogy azt Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter közölte kedden, Lengyelország energiaellátása biztosított, a lengyelországi gáztározók feltöltöttsége 76 százalékos, és elmondása szerint most még nincs szükség arra, hogy a tartalékot megnyissák, a lengyel fogyasztók gázellátását sem fogják korlátozni.

Igen ám, de ha hónapokig nem juttat a Gazprom gázt Lengyelországba, így is alternatív forrásokat kell keresnie az országnak.

Mi van a bolgároknál?

A bolgár minisztérium közlése szerint a Gazprom által javasolt új fizetési rendszer sérti a jelenlegi szerződést. Az állami gázszolgáltatókkal együtt lépéseket tettek a földgázellátás alternatív megoldására és a helyzet kezelésére. Elmondták azt is, hogy e pillanatban nincs szükség a gázfogyasztás korlátozására.

Bulgária a szükségletük több mint 90 százalékát a Gazprom importjából fedezik.

Mi lesz velünk?

Közben, ahogy az MTI összefoglalja, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-videón reagált a történésekre. A Magyarországra irányuló földgáz jelentős része déli útvonalon, többek közt Bulgárián keresztül érkezik.

„A Bulgáriának szánt gázmennyiség le nem szállítása nem jelenti a Bulgárián keresztüli tranzit leállítását” – mondta, akinek egyelőre minden érintett ezt az értesülést erősítette meg.

Hozzátette: a Gazprom áttér egy másfajta fizetési módra, azaz a Gazprom Export nevű vállalat rubelben kéri a gáz árát. Ugyanakkor sikerült találni olyan megoldást, ami alapján euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a Gazprom Bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára – közölte.

Borítókép: Pxfuel


The post Záródik az orosz gázcsap. Velünk mi lesz? first appeared on Forbes.hu.