:

Rossz hír az albérletkeresőknek, rekordokat döntögetnek a bérleti díjak

Rossz hír az albérletkeresőknek, rekordokat döntögetnek a bérleti díjak

Az országos kereslet rekordokat döntöget és a fővárosi árak sem tesznek másképp. Van, ahol 23 százalékos volt a drágulás.

Márciusban folytatódott a drágulás az albérletpiacon, derül ki az Ingatlan.com és a KSH közös lakbérindexéből. A Forbes.hu-nak eljuttatott közlemény szerint

Az átlagos bérleti díj márciusban Budapesten 2,9 százalékkal nőtt februárhoz képest, országos szinten pedig 2,3 százalékos volt a drágulás.A bérletidíj-emelkedésben szerepet játszott, hogy márciusban még sosem volt ekkora kereslet a kiadó lakások iránt. Az albérletek iránt érdeklődők száma tavaly márciushoz képest 5 százalékkal, a járvány előtti szinthez, 2019 márciusához viszonyítva pedig 14 százalékkal nőtt.A fővárosban rekordszintű 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj április közepén, szemben az idén februári 160 ezer és az egy évvel korábbi 130 ezer forinttal. A legolcsóbb városrész a XXI. kerület a maga 125 ezer forintos átlagos bérleti díjával, a legdrágább pedig az V. kerület 250 ezres árszinttel.A megyeszékhelyek közül Veszprémben kínálják a legmagasabb áron a kiadó lakásokat a tulajdonosok, havonta 150 ezer forintért. Továbbra is az élbolyhoz tartozik többek között Győr, Tatabánya és Székesfehérvár is.

Forrás: ingatlan.com

Nagy szám: 23 százalék

Országosan 2,3, Budapesten 2,9 százalékkal nőttek a bérleti díjak februárhoz képest, éves összevetésben pedig 18,2 és 19 százalékos volt a drágulás.

Budapesten a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb mértékű az emelkedés, itt 23 százalékkal nőttek a bérleti díjak.

Legdrágább kerületek

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy áprilisban a kínálati piacon tovább nőttek az árak. Budapesten 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami rekordérték a fővárosban.

A legdrágább városrész továbbra is az V. kerület 250 ezer forintos összeggel. További három kerület – az I., a II. és a XII. – tartozik még a 200 ezres kategóriába. A legolcsóbban Budapesten belül a XXI. kerületben lehet lakást bérelni, ehhez havonta 125 ezer forintra van szükség.

A megyeszékhelyek kínálati piacát nézve kiderül, hogy április közepén Veszprémben, Győrben, Székesfehérváron, Tatabányán 130-150 ezer forintnál tartottak az átlagos bérleti díjak. Szegeden, Pécsen és Debrecenben pedig 115-120 ezer forintot szeretnének kapni a tulajdonosok egy-egy hónapra.

Forrás: ingatlan.com

Mi lesz, ha még az egyetemisták is megérkeznek?

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint egyelőre korai megmondani, hogy mennyire lesz tartós a keresletnövekedés a kiadó lakások iránt. Az ingatlan.com szakértője szerint az emelkedő lakáshitel-kamatok miatt középtávon növekedhet azoknak a száma, akik az albérletpiacon oldják meg a lakhatásukat. A mostani kilátások alapján annyi biztos, hogy a felsőoktatásba tartó diákok keresletéhez köthető nyári csúcsidőszakban a korábbi éveknél magasabb árak várhatóak.

Borítókép: Verőczi Zoltán / Wikimedia

The post Rossz hír az albérletkeresőknek, rekordokat döntögetnek a bérleti díjak first appeared on Forbes.hu.