:
Breaking News

Ötven éve nem látott áremelkedést okoz a háború a Világbank szerint

A természetes gázoktól a gabonán át a pamutig jelentős, ötven éve nem látott áremelkedést, „árusokkot” okoz az ukrán-orosz háború a Világbank előrejelzése szerint.

Az áremelkedésnek kezdenek megmutatkozni nagyon súlyos gazdasági és humanitárius hatásai, a háztartások világszerte megérzik a krízist – idézi Peter Nagle-t, a Világbank jelentésének társszerzőjét a BBC.

„Különösen a legszegényebb háztartásokért aggódunk, azokért, akik a bevételük nagy részét ételre és energiára költik, őket nagy mértékben sújtják a magas árak” – emelte ki a közgazdász.

Elemzésük szerint az energiaárak több mint 50 százalékkal emelkedhetnek, a legnagyobb mértékű emelkedés a természetes gázok ára esetében várható Európában: több mint kétszeresére növekedhet. Visszaesés előreláthatólag következő év őszén és 2024-ben következhet be, de még akkor is nagyjából 15 százalékkal magasabban lesznek az árak a tavalyihoz képest.

Ez a 2020 áprilisában tapasztalt árakhoz képest idén márciusban megtapasztalt emelkedés „az energiaárak legnagyobb mértékű emelkedése 23 hónap alatt az 1973-as olajárcsúcs óta”, amikor a közel-keleti feszültségek lökték meg az árakat.

Oroszország adja a világ olajának mintegy 11 százalékát, ezzel az országé a harmadik legnagyobb részesedés. A Világbank szerint ugyanakkor a háború hosszan tartó következményeire ebben is megmutatkoznak, mivel a szankciók hatására a külföldi cégek elhagyják az országot, ezzel csökken a megfelelő technológiához való hozzáférés.

Ez Európai Unió gázának 40, olajának 27 százalékát Oroszország biztosítja jelenleg.

Rekordmagasságban a gabona ára

A Világbank jelentése szerint számos élelmiszernek meredeken emelkedik az ára. Az ENSZ élelmiszerár-indexe szerint a feljegyzések 60 évvel ezelőtti kezdete óta az árak a legmagasabb szintre jutottak.

Az előrejelzések szerint

a búza ára 42,7 százalékkal emelkedik rekordszintűreaz árpa ára 33,3 százalékkala szója ára 20 százalékkalaz olaj ára 29,8 százalékkala csirke ára 41,8 százalékkal emelkedik

„A gabona a legnehezebben helyettesíthető mezőgazdasági importcikk” a Bank of America szerint. Ráadásul az észak-amerikai és kínai rossz időjárási viszonyok valószínűleg tovább súlyosbítják az ukrán készletek csökkenésének hatását.

Az előrejelzések szerint más nyersanyagok, köztük a műtrágyák, fémek és ásványok árai is emelkedni fognak. A fa, a tea és a rizs költségei azon kevesek közé tartoznak, amelyeké várhatóan csökken.

Borítókép: Peter Bond/Unsplash

The post Ötven éve nem látott áremelkedést okoz a háború a Világbank szerint first appeared on Forbes.hu.