:

Hivatalos: elindult a jogállamisági eljárás

Hivatalos: elindult a jogállamisági eljárás

Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa hivatalos jegyzéket küldött a magyar kormánynak, miszerint elindul Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmus – írta meg a Telex a bizottság alelnökének, Margarítisz Szkínasz szerda déli bejelentése alapján.

Nemrég mi is megírtuk azt a sajtóinformációt, miszerint szerdán fogják jóváhagyni a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben.

Elindul a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

Ezzel egy hat-kilenc hónapig tartó folyamat veszi kezdetét, amelynek a végén a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntetheti Magyarországot, ha bizonyíthatóan sérültek jogállami normák az országban. A folyamatba egyelőre csak Magyarországot vonják be.

A jogállamisági mechanizmus lényege, hogy az Európai Bizottság visszatarthat a tagállamoktól uniós forrásokat, ha azok nem tartják be a jogállamisági követelményeket, amelyeket az EU-csatlakozásukkor vállaltak, illetve amelyeket az uniós alapszerződés rögzít – foglalja össze a Telex. Az erről szóló jogszabályt még 2020 decemberében fogadták el az uniós intézmények és az állam- és kormányfők, de tavaly márciusban keresetet nyújtott be ellene az Európai Unió Bíróságán a lengyel és a magyar kormány.

A pénzmegvonás lehetősége a 2021. január elseje után tett pénzügyi kötelezettségvállalásokra és kifizetésekre vonatkozik, vagyis minden uniós támogatásra, amely ez után az időpont után érkezett Magyarországra.

Borítókép: Orbán Viktor / Facebook

The post Hivatalos: elindult a jogállamisági eljárás first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés