:

Itt a bejelentés: tömeges leépítés jön a Tungsramnál

Itt a bejelentés: tömeges leépítés jön a Tungsramnál

Csoportos létszámleépítés keretében év végéig 1600 alkalmazottat, a teljes létszám több mint felét küldik el a Tungsramtól. Teljesen megszüntetik a hagyományos izzógyártási tevékenységüket.

Csoportos létszámcsökkentésről tett bejelentést Jörg Bauer, a Tungsram vezérigazgatója. Év végéig 1600 alkalmazottat küldenek el a 123 éves magyar cégtől, ahol összesen háromezren dolgoznak, így a leépítés az alkalmazottak több mint felét érinti. A hírről Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke tájékoztatta a Forbes.hu-t.

A cég fele érintett

A vezérigazgató, Jörg Bauer szerdán tájékoztatta a szakszervezeteket és az üzemi tanácsot, majd videón tartott tájékoztatást a leépítés menetéről a Tungsram-dolgozóknak.

A leépítést azzal indokolta, hogy teljesen megszűnik a hagyományos izzógyártási tevékenység, mert az elszálló energia-és alapanyagárak, miatt masszívan veszteségesen működik az üzletág.

„Átalakításra vagy összeolvadásra nincs lehetőség, ahhoz túl nagy a létszám, és a kínai piaccal nem érdemes versenyezni sem” – mondta a Forbesnak Sallai.  

Már februárban módosították a kollektív szerződést

Az elbocsátások az év végéig zajlanak le, addig jelen állás szerint változatlanul kifizetik a munkabéreket, és a munka törvénykönyvében meghatározottak szerinti végkielégítést kapnak az alkalmazottak.

Sallai hozzátette: a cég kollektív szerződése alapján magasabb végkielégítés járt volna a törvényben meghatározottnál, ezt azonban már februárban, előzetes bejelentés nélkül módosították.

Ekkor szüntették meg a házastársak védelme kitételt is, miszerint csoportos leépítés esetén nem lehet egyszerre kirúgni házaspárokat.

A Tungsramról régóta tudni, hogy komoly pénzügyi problémákkal küzd: április 11-én kényszerleállást rendelt el mind az öt gyárban, azóta ez véget ért, de a nagykanizsai üveggyárat végérvenyesen bezárták. A cég kormányzati segítséget is kért, ami állításuk szerint nincs összefüggésben a kényszerleállással, ennek fejleményeiről Sallai egyelőre nem tudott tájékoztatást adni.

Mi vezetett idáig?

végét járja a hagyományos, nem energiatakarékos világítástechnika piaca, márpedig a Tungsramnak elsősorban ebben van felhalmozott tudása,az elmúlt években rendre veszteséget termel a cég, a covid első hullámában megrendeléseik 80 százalékát vesztették el,a globális alapanyag- és energiainfláció minden gyártót nehéz helyzet elé állított, de a Tungsram importkitettsége miatt különös nehézségeket tapasztalt: egy hagyományos izzó önköltsége hatvan százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest az energiaárak növekedése miatt,a februárban kitört orosz-ukrán háború miatt kútba estek az elindított orosz projektek. februárban a cég vezetése módosította az addig munkavállalóknak kedvezőbb elbocsátási szabályokat: megszűnt a házaspárok védelme, módosították a végkielégítésre és felmondási időre vonatkozó szabályokat isA Kanizsa című helyi lap értesülései szerint a városi közgyűlés napirendre akarta tűzni a Tungsram-problémát, ám a megbeszélésről távozott Balogh László, a város polgármestere és A Fidesz-frakció, mert a közgyűlésnek nem tisztje beavatkozni egy magáncég dolgaibaa szokásos nyári leállást előrehozták, április 11-ével a kisvárdai, hajdúböszörményi, budapesti zalaegerszegi és nagykanizsai telephelyek dolgozóit küldték kényszerszabadságraazóta újraindult a munka, de a nagykanizsai üveggyárat végérvényesen bezárták. Kisegítheti az állam a Tungsramot

Borítókép: CEOI 2020, Nagykanizsa, Hungary / Facebook

The post Itt a bejelentés: tömeges leépítés jön a Tungsramnál first appeared on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés