:

A magyarok fele hitelből sem tud lakást venni

A magyar alkalmazottak több mint felének nem elegendő a fizetése arra, hogy egy manapság átlagos, 20 millió forintos lakáshitelt fel tudjon venni.

A magyar alkalmazottak több mint fele nem tud felvenni egy 20 millió forintos lakáshitelt, és a lakáshitel-kamatemeléseknek köszönhetően ez az arány a következő hónapokban tovább romlik majd, derül ki a Money.hu elemzéséből.

Ez tovább szűkítheti az érintettek lehetőségét, hogy igényeiknek megfelelő lakást találjanak.

Nagyok a különbségek szakmánként

Bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) februári összegzése szerint a a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete éves szinten közel harmadával, bruttó 546 ezer forintra nőtt, de ez egyszeri hatásoknak – döntően a fegyveres testületekben fizetett hathavi fizetésének megfelelő juttatásának, a fegyverpénznek köszönhető.

Az egyszeri juttatások nélkül számolt bruttó átlagkereset 445 ezer forint volt, ami csak 14,5 százalékkal magasabb összeg, mint amit egy átlagos magyar foglalkoztatott 2021 februárjában kapott. A medián bruttó bér februárban alig több mint 378 ezer forint volt, ami 250 ezer forintnál kisebb nettó bért jelent – a foglalkoztatottak fele tehát ennél kevesebb pénzt vitt haza.

A KSH a szakmánkénti átlagbért is kigyűjtötte, eszerint

a légiforgalmi irányítók átlagosan bruttó 1 975 693 forintot kaptak,a szakorvosok 1,7 milliót,a gépészmérnökök 762 ezret,a meteorológusok 561 ezret,a tűzoltók 479 ezret,a középiskolai tanárok 454 ezret,a bolti eladók 284 ezer forintos bruttó bért kaptak.

Akkor mire elég az átlagbér?

A keresetek alapvetően behatárolják a hitelképességet, ráadásul itt még durvább eltéréseket figyelhetünk meg.

A fenti példáknál maradva:

a szakorvosok átlagfizetése 87 milliós,a gépészmérnököké 32 milliós kölcsön felvételére jó. (Ők azok, akik magasabb összegű, a fizetésük 60 százalékát kitevő hitelt igényelhetnek, tekintve, hogy nettó bérük meghaladja az 500 ezer forintot.)A meteorológusok 24,a tűzoltók 20,4a középiskolai tanárok már csak 19,4,míg a bolti eladók mindössze 12,1 milliós hitel felvételére jogosultak jövedelmük alapján.

A jelenlegi ingatlanárakat és a 20 milliót közelítő átlagos hitelösszegeket tekintve az látható, hogy a magyar foglalkoztatottak fele – a bruttó 378 000 forintos medián bér alatt keresők – számára egyre inkább nehézzé válik a lakásvásárlás. A medián bér ugyanis jelenleg 16,2 millió forintos kölcsönre elég.

The post A magyarok fele hitelből sem tud lakást venni first appeared on Forbes.hu.

The post A magyarok fele hitelből sem tud lakást venni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés