:

56 ország támogatja az internet globális szabályozását

56 ország támogatja az internet globális szabályozását

Az internet globális, demokratikus értékek mentén történő szabályozását célzó politikai nyilatkozatot írt alá 56 ország, köztük az Egyesült Államok, miután Washington azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az ukrajnai internethozzáférés korlátozását csökkentő akcióival igyekszik erősíteni az ország elleni háborút – írja az MTI.

Az Internet Jövőjének Nyilatkozata az első ilyen jellegű kezdeményezés, és az emberi jogok védelmét, az információ szabad áramlásának előmozdítását, a magánélethez való jog védelmét és a növekvő globális digitális gazdaság szabályozását célozza.

A nyilatkozat része azon válaszintézkedéseknek, amiket – az amerikai kormányzat két tisztségviselője szerint – azért hoztak, hogy fellépjenek az Oroszországhoz és Kínához hasonló országok „támadó jellegű internetpolitikájának veszélyes, új modelljével” szemben.

Az USA globálisan is „növekvő digitális tekintélyelvűséget” érzékel, amikor az Oroszországhoz hasonló államok a szólásszabadság elnyomására, a független hírportálok cenzúrázására, a választásokba való beavatkozásra, a dezinformáció népszerűsítésére és állampolgárai más emberi jogainak megtagadására tesznek lépéseket – tették hozzá az amerikai tisztségviselők.

Bár az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i megindítása óta orosz hackerek számos kibertámadást hajtottak végre Ukrajna ellen, de az amerikai kormányzati tisztviselők szerint a politikai nyilatkozat nem a kiberháború elleni legújabb fellépés. A deklaráció a Fehér Ház tavalyi erőfeszítésének egy módosított változata, amellyel a demokratikus országok koalícióját igyekeztek felsorakoztatni egy nyitott és szabad világháló koncepciója körül.

Hazánk mellett – többek között – az alábbi országok is aláírták a nyilatkozatot: Ausztrália, Ausztria, Argentína, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izrael, Japán, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, továbbá az Európai Bizottság is.

Birkás Péter további cikkei 51 százalékkal nagyobb a Samsung nyeresége, mint egy éve ilyenkorA Yettel kompenzálja ügyfeleit a hétvégi üzemzavar miattEgyre népszerűbbek itthon az elektromos autók

The post 56 ország támogatja az internet globális szabályozását first appeared on 24.hu.