:

Hogyan iktatható ki a műanyag az életünkből? – 7 innovatív cég, amely megoldást ígér

Hogyan iktatható ki a műanyag az életünkből? – 7 innovatív cég, amely megoldást ígér

Bárhová nézünk, műanyag műanyag hátán. Ott is, ahol szemmel nem látható és ahol elképzelhetetlennek tűnik, hogy megjelenhetnek ennek az ellenálló anyagnak a töredékei. Elárasztottuk vele a bolygó minden sarkát, itt az idő, hogy kezdjünk vele valamit. Összegyűjtöttünk pár fejlesztést, megvalósult ötletet, amelyek innovatív módon nyúlnak a műanyag feldolgozása, megszüntetése és helyettesítése kérdéséhez.

Az emberiség történelmét tekintve villámsebességgel jutottunk el odáig, hogy a bolygó szinte minden pontján megtalálható a 20. század mellékterméke, a műanyag. A legmagasabb hegyek csúcsai körül vizsgált levegőben, a mélytengeri árkokban, a civilizációtól távoleső területeken költő madarak fészkében és a tápláléklánc minden tagjának szervezetében találtak már mikroműanyagot. A probléma egyértelmű, az orvoslása egyelőre folyamatban.

De előbb a számok

A könnyű és könnyen formázható, ellenálló anyag használatából származó hulladék globális éves mennyisége az elmúlt nagyjából 20 évben megduplázódott, 353 tonnára nőtt. Ennek közel kétharmadának élettartama kevesebb, mint öt év, 40 százaléka csomagolásból, 12 százaléka fogyasztói cikkekből, 11 százaléka ruházatból és egyéb textíliákból származik.

Jelentős részük mikroműanyag formájában kerül a környezetbe: ennek emberre és más fajokra gyakorolt hatását még vizsgálja a tudomány, de bizonyos tanulmányok már összekapcsolták jelenlétüket a terméketlenséggel és más egészségügyi problémákkal is.

Mindannyiunk érdeke, hogy minél kevesebb műanyagrészecske kerüljön ki a környezetbe, vagy ha már ott van, minél nagyobb mértékben semmisüljön meg, tűnjön el.

A műanyag eltüntetése

Azt, hogy természetes körülmények között mennyi idő alatt bomlik le a műanyag, csak becsülni tudják a kutatók is. Egy műanyag palack bomlási idejét általában 450 évben határozzák meg, de sok helyütt ennél jóval nagyobb időszakot, ezer évet adnak meg. Bármennyi is legyen, tudható, hogy az egyszer használatos műanyag a fizikai hatásokra előbb szétesik apró darabokra.

Több innovatív koponya is akadt, aki még a szétesés előtti eltüntetésre keresett megoldást.

Poliloop

A Poliloop csapata Fotó: Sebestyén László

Két fiatal magyar, a vegyészmérnöki és biomérnöki végzettségű Madaras Liz és Lévay Krisztina ötletéből született az a biotechnológiai eljárás, mely a könnyű szerkezetű, jellemzően egyszer használatos műanyagokat lényeges előkezelési folyamat nélkül, kis költséggel 6-8 hét alatt szerves iszappá, komposzttá, nem toxikus humusszá bontja le. Eközben nem szabadul fel semmilyen káros anyag, például metán.

Még harmincéves koruk előtt szabadalmaztatnák a műanyagszennyezéssel leszámoló technológiát

A Poliloop eljárásának különlegessége, hogy a mezőgazdaság számára hasznos végtermékeket hoz létre, a lebomláskor létrejövő anyagot újra fel lehet használni például bioműanyag készítésére.

Igaz ugyanakkor, hogy cikkünk óta keveset tudni róluk. A honlapjuk elérhetetlen, és hiába ígértek piacra lépést, egyelőre ez nem történt meg.

Mura Technology

A brit Mura Technology több mint tíz éven át dolgozott HydroPRS nevű eljárásán. Ennek során a műanyagot alkotóelemeire, olajra és kémiai részecskékre bontják vissza nagy nyomás alatt fejlesztett gőz segítségével. Ezt követően ezek az anyagok újra felhasználhatókká válnak.

Az eljárás alapja az úgynevezett szuperkritikus víz. Szuperkritikus egy anyagnak az az állapota, amikor megfelelő hőmérsékleten és nyomás hatására a három halmazállapota „találkozik”, és egyik halmazállapotra sem jellemző módon kezd viselkedni. A víz erre 375 Celsius-fokon és 2202 bar nyomáson képes.

Forrás: Mura Technology

Az úgynevezett villám desztilláció csak 20-25 percet vesz igénybe. A folyamat többlépcsős, vagyis a műanyag ledarálása és olvasztása után alkalmazzák a szuperkritikus vizet egy speciális reaktorban, de sokféle nehezen feldolgozható plasztikkal megbirkózik.

A technologia mögé David Attenborough is beállt.

Polymateria             

A szintén brit Polymateria által kifejlesztett technológia alapja, hogy a műanyagot alkotó polimerek összetételét változtatja meg oly módon, hogy a természetben komposztálhatóvá váljon.

Forrás: Polymateria

A plasztik kemény kristályszerkezete miatt olyan ellenálló. A fejlesztők számára a heuréka-pillanat az volt, amikor rájöttek, hogyan lehet megváltoztatni a kristályszerkezetet, ugyanis ez a kulcs a mikroműanyag keletkezésének elkerüléséhez és így lehet átalakítani egy olyan formálható anyaggá, mint a viasz, amely aztán a mikrobiális aktivitás utánzásával nyom nélkül eltűnik a természetben.

A Polymateria tudósok, biológusok és kémikusok alkotta csapata a terméket tesztelve arra jutott, hogy az eljárással kezelt műanyag poharak például 226 nap alatt, míg az ellenállóbb műanyagok 326 nap alatt jutnak vissza nyomtalanul a természetbe.

Különleges helyettesítések

Amíg azonban nem tartunk ott, hogy bárki számára elérhetőek lennének ezek a különleges megoldások, addig a műanyagból készült tárgyak helyettesítésére is használhatunk már meglepő anyagból készült eszközöket.

Mushroom – Csomagolás gombából

Két egyszerű alapanyagból áll: kenderből és micéliumból, vagyis gombafonalak tömegéből. Az amerikai Ecovative által kifejlesztett Mushroom Packaging olyan nagy teljesítményű, fenntartható csomagolási megoldás, amelyet a gombák gyökereiből termesztenek. A csomagolás gyakorlatilag „kinő” hét nap alatt. A védőcsomagolásban használt műanyag habok alternatívája, mely 45 napon belül, házilag komposztálható.

Forrás: Mushroom Packaging

Emellett a micélium tulajdonságainak köszönhetően láng- és tűzálló. Teljes mértékben lebomló, miközben értékes tápanyagokat juttat a földbe.

Bag Organi

A kutyatartás egyik környezetet leginkább megterhelő része a kutyaürülék. Nemcsak a természetbe kerülve jelenthet gondot (nagy mennyiségben negatív hatással lehet az azzal érintkező ökoszisztémára), zacskóban felszedve jelentősen hozzájárul az újra nem hasznosítható műanyagok nagymértékű fogyasztásához. Ez ellen dolgozik a Bag Organi. A magyar cég kukoricakeményítőből készülő zacskói 90 nap alatt teljesen lebomlanak.

Forrás: Bag Organi Instagramja

 Notpla és az Ooho! – Korty és falat a tenyeredben

Sokan ismerjük házhoz szállítós ételrendeléskor termelődő rengeteg kis műanyagcsomagolást, vagy a futóversenyek utáni látványt az elhajigált ivóvizes palackokkal. Persze, tudjuk, főzzünk magunknak, illetve vigyen magával mindenki kulacsot, de ez például utóbbi ebben az esetben nem lehetséges. Ilyenkor jelenthetnek tökéletes megoldást a lebomló tasakok és az ehető vízkapszulák.

A brit Notpla tengeri hínár felhasználásával készíti apró, tenyérnyi kapszuláit, melyek megreformálhatják az elviteles és házhozszállítós szcéna kultúráját: bennük egyadagnyi (10-60 milliliter) szósz, salátaöntet és egyéb hozzávaló fér el. Miután kiürült, a vegyes hulladékba dobható az ételmaradékokkal együtt.

Forrás: Notpla

Hasonló elven működik az Ooho!, amely víz, gyümölcslevek, vagy akár alkohol tárolására alkalmas. Szintén növényi alkotóelemekből készül az átlátszó tasak, mely egyszerűen elfogyasztható, vagy eldobható – 4-6 hét alatt bomlik el, mint egy darab gyümölcs.

Vilhemp – kenderből villa

A magyar házaspár által alapított Vilhemp kenderrostból és növényi keményítőből gyártott, biológiailag lebomló politejsavból (PLA) készíti evőeszközeit és szívószálait, melyek remek megoldást jelenthetnek a műanyag evőeszközök csaknem egy évvel ezelőtti betiltása óta.

Forrás: Vilhemp

A természetes összetevőknek köszönhetően a termékek élettartama végén nem keletkezik mikroműanyag, így akár a táplálékláncba kerülve sem okoznak problémát.

Egy fészerbe jártam kendert darálni – egy magyar házaspár kitalált valamit a műanyag evőeszköz és szívószál helyett

The post Hogyan iktatható ki a műanyag az életünkből? – 7 innovatív cég, amely megoldást ígér first appeared on Forbes.hu.

The post Hogyan iktatható ki a műanyag az életünkből? – 7 innovatív cég, amely megoldást ígér appeared first on Forbes.hu.